Kto chytá v žite - Jerome David Salinger

Jerome David Selinger
Narodil sa v roku 1919. Je to americký prozaik, zaoberá sa problémami detí a mládeže.

Kto chytá v žite - dielo je písané formou priameho rozprávania, študentským jazykom, autor zobrazuje postoj študenta k stredu spoločnosti, v ktorej sa cíti zle a z ktorej sa snaží uniknúť. Na dospelých vidí veľa chýb, je sklamaný ich správaním, ani v škole nie je spokojný. Hlavným hrdinom je Holden Caulfield. Je z dobrej rodiny, otec bol advokát, mal staršieho brata, spisovateľa. Mal aj brata Allieho, ktorý ako štvorročný umrel. Sestra Phoebe je pekné 10 ročné dievčatko, Holden ju má rád.

Vyhadzovali ho zo všetkých škôl, lebo bol málo usilovný, nie príliš vedychtivý. Bol svojrázny, protivilo sa mu okolie, preto z neho uniká. Najradšej by bol nemý. Názov diela je podľa pesničky „Keď raz človek niekde v žite stretne človeka.“. Holden si život predstavuje ako široký lán žita, kde okrem neho niet dospelého človeka, len deti, ktoré sa hrajú, okolo lánu je priepasť a keď sa deti priblížia na okraj, bude ich chytať a zachraňovať. Dielo nemá dej, je to rozprávanie Holdena, ako si spomína na svoj predchádzajúci život, ide len o dva dni, keď ho vyhodili zo školy, a on ešte pred prázdninami ujde z internátu.

Nechce ísť domov, preto sa túla po hoteloch, uliciach, míňa peniaze, mal ich dosť, lebo jeho rodičia boli bohatí. Stretáva sa s náhodnými ľuďmi, zo všetkých je sklamaný. Zájde aj za svojím bývalým profesorom, ktorého mal rád. Aj ten ho však sklamal, lebo v noci, keď spal, profesor ho začal obchytkávať. Ujde od neho. Holden rád klamal. Pri potulkách zatúžil vidieť sestru, preto v noci prišiel domov. Sestra ho zatajila. Pri svojom túlaní, zmietaní sa v neistote sa rozhodol, že ujde ďaleko od domova, kde ho nikto nepozná, ožení sa s nemým dievčaťom a nebude musieť nikomu nič vysvetľovať. Deti budú učiť doma. Pred odchodom sa chcel rozlúčiť so sestrou, ona chcela ísť s ním, nakoniec ho presvedčila, aby sa vrátil domov. Rád klamal, ale v podstate nebol zlý.
Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/2174-kto-chyta-v-zite-jerome-david-salinger/