Malý princ - Antoine de Saint-Exupéry

Malý princ - autor knihu venuje dospelým, ktorý vedia všetko pochopiť, i knihy pre deti. Nemá dobrú mienku o dospelých, lebo sa na svet pozerajú očami a nie srdcom a nemajú predstavivosť. Venuje ju aj dieťaťu, ktorým kedysi bol dospelý človek. Autor spomína, ako kedysi v detstve videl knižku s kresbou, ako veľhad kráľovský prehĺta dravca. Rozmýšľal o tom a nakreslil obrázok v podobe klobúka. Dospelý nevedeli kresbu pochopiť, podľa neho to bol prehltnutý slon. Potom mu poradili, aby robil niečo iné a nie kreslil. Preto sa naučil pilotovať. Žil dlho s dospelými, ale mienku o nich si nezmenil. Dospelý vraj tajomné veci nechápu, lebo pozerajú očami a nie srdcom. Začal žiť samotárskym životom.

Raz ho v Saharskej púšti postihlo nešťastie, voda mu ostala iba na 8 dní. Prihovoril sa mu malý chlapec, aby mu nakreslil ovečku. Tak sa zoznámil s Malým princom. Nakreslil mu niekoľko ovečiek, žiadna nevyhovovala, potom nakreslil škatuľu, v ktorej je ovečka, tá malému princovi vyhovovala. Videl v tej škatuli takú ovečku, akú chcel. Potom Malý princ rozprával, ako sa dostal na Zem. Hovoril o svojej planéte, na ktorej rástli kvetiny, ktoré mal rád, najmä ružu. Skôr, ako sa dostal na Zem, bol na rôznych planétach a spoznal viacerých ľudí. Na každej planéte bol iný človek - kráľ, pijan, márnivec, lampár, byznisman, zemepisec. Lampára si vážil, lebo stále pracoval, zhášal a zapaľoval lampy. Byznismana nemal rád, lebo stále niečo rátal a chcel všetko pre seba, aj hviezdy. Tak si Malý princ začal uvedomovať, že dospelý sú zvláštny.

Potom sa dostal na Zem a stretol tu pilota. Zem sa mu zdala vyprahnutá. Ľudia sa premiestňujú z jedného miesta na druhé, nemajú korene. Uvedomil si, že je priveľká, že by stačila aj menšia. Na Zemi stretol líšku, ktorá ho veľa naučila. Naučila ho, že ľudia nemajú čas niečo spoznávať, kupujú si radšej hotové veci a nemajú priateľov práve preto, lebo obchod, kde by predávali priateľov, neexistuje. Ak chce priateľa, musí si ho nájsť a skrotiť. Skrotiť znamená nasadiť putá. Pilotovi a Malému princovi sa minula voda, išli ju hľadať, našli studňu. Malý princ poznamená, že ľudia stále niečo hľadajú a nevedia to nájsť. Nevedia nájsť svoju vzácnu ružu, hoci ich veľa pestujú vo svojej záhrade, to, čo hľadajú, by mohli nájsť v jednej ruži alebo v kvapke vody, nevedia sa tešiť z maličkosti. Líška mu prezradila, prečo sa ľudia nevedia tešiť z maličkosti, a to preto, lebo sa pozerajú očami a nie srdcom. Tajomné je očami neviditeľné. Nakoniec malý princ zmizol presne o 1 rok potom, ako sa na Zemi objavil.
Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/2175-maly-princ-antoine-de-saint-exupery/