Zóny pre každého študenta

Kaukazský kriedový kruh – Bertolt Brecht

Kaukazský kriedový kruh – Bertolt Brecht

Bertolt Brecht

Nemecký dramatik, študoval medicínu a prírodné vedy, žil v exile (Dánsko, USA, ...)

Tvorba: Život Galileiho, Kaukazský kriedový kruh

Kaukazský kriedový kruh

Matka Guráž a jej deti – je to tzv. epické dielo, motív cesty je v celom diele, dráma si prestáva všímať dramatické situácie, autor si vyberie motív, rozvíja ho v celom diele. Dej rozbíja množstvo postáv. Matka Guráž sprevádza vojsko na vozíku s chlebom a potravinami počas Tridsaťročnej vojny.

Žije z vojny, teší sa z jej trvania, lebo žije v tom, že jej zabezpečí živobytie. Ani keď jej vojna zobrala deti, nevie pochopiť, že sa stala jej obeťou. Putuje cez Fínsko, Poľsko, Moravu, Bavorsko, Taliansko, Nemecko.

Má dcéru Katherine a dvoch synov. Každé dieťa má od iného muža. Katherine je nemá, lebo jej vojak nalial do hrdla lúh. Spočiatku sa bráni, aby sa jej starší syn stal vojakom, on ujde, preslávi sa hrdinstvami v bitkách. Zabijú ho. Druhého syna podozrievajú z krádeže kasy, zastrelili ho.

Katherine má veľmi rada deti, v sedliackej usadlosti, kde nocovali, sa stane nešťastie, prídu vojaci, ona chce deti brániť, nemôže kričať, vyjde na strechu a bubnuje, zastrelia ju. Matka Guráž ťahá voz ďalej sama. Dej drámy je prerývaný songmi. Matka Guráž má milenca, kuchára, chce s ním odísť, on je proti tomu, aby išla Katherine s nimi, preto sa s ním rozíde. 

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/2176-kaukazsky-kriedovy-kruh-bertolt-brecht/