Maroško – Martin Rázus

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: babuska
Typ práce: Referát
Dátum: 31.03.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 357 slov
Počet zobrazení: 4 944
Tlačení: 201
Uložení: 164

Maroško – Martin Rázus

  • * 18. október 1888, Liptovský Mikuláš – † 8. august 1937, Brezno
  • Mal pseudonym Mrazák
  • Básnik, prozaik, esejista, dramatik, politik, evanjelický kňaz

Životopis

Narodil sa v obci Vrbica, dnes je súčasťou Liptovského Mikuláša, ako prvorodený syn garbiarskeho robotníka Martina Rázusa a Márie, rod. Petrikovej. Jeho najmladšou sestrou bola Mária Rázusová – budúca významná slovenská poetka, dramatička a prekladateľka. Ľudovú školu vychodil v rodisku, do meštianky chodil v Liptovskom Mikuláši, no na gymnaziálne štúdiá odišiel do Banskej Bystrice.

Po roku gymnaziálneho štúdia v Banskej Bystrici prestúpil na gymnázium do Kežmarku. Po maturite sa prihlásil na štúdium evanjelickej teológie v Bratislave. Po skončení štúdia roku 1911 bol niekoľko mesiacov kaplánom v Modre. Koncom toho istého roku odišiel do Anglicka, kde pokračoval v teologickom štúdiu na univerzite v škótskom meste Edinburgh.

Po ročnom pobyte v Anglicku, počas ktorého podnikol viaceré cesty po Západnej Európe, sa vrátil na pôvodné kaplánske miesto do Modry, no čoskoro – od začiatku roku 1913 – dostal samostatné farárske miesto v Pribyline, teda v Liptove a neďaleko rodiska a v tom istom roku sa oženil s Elenou Zochovou, s ktorou mal tri deti. Tu pôsobil deväť rokov, až do leta 1921, potom ho preložili na faru v Moravskom Lieskovom, kde bol tiež deväť rokov. V máji roku 1930 sa stal farárom v Brezne, kde po siedmich rokoch kňazského pôsobenia a vyčerpávajúcej literárnej i politickej činnosti predčasne zomrel vo veku štyridsaťosem rokov na zlyhanie obličiek. Ako významného slovenského spisovateľa a politického predstaviteľa Slovákov ho však pochovali v Banskej Bystrici.

Tvorba

básne začal písať na gymnáziu pod pseudonymom Mrazák, písal do časpopisov, výrazné sú jeho diela Maroško; Maroško študuje – autobiografický dvojromán

Maroško

  • Román
  • Základ tvoria autorove spomienky na detstvo
  • Maroško Kozovie, mama, starí rodičia Stračkovci, stará mama Kramlíkovie
  • kamaráti Mišo Mrázik, Ján Červeň, Paľo Kľučkaj a Anka Krdanka
  • Maroško sa už odmalička stretáva so sociálnou problematikou chudoby – deti sa s ním hrajú, len keď má nové hračky, keď ich stratí, nikto sa s ním nehrá, pri nástupe do školy sa mu tiež vysmievali, ale aj napriek tomu bol usilovný; nerovnoprávnosť medzi bohatým a chudobnými ho vedie k hrám na Jánošíkovu družinu – velí jej Maroško, chodili kradnúť sliepky susedom
Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#čitatelsky dennik martin razus marosko


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.011 s.
Zavrieť reklamu