Oliver Twist – Charles Dickens

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: lienocka (18)
Typ práce: Referát
Dátum: 17.05.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 282 slov
Počet zobrazení: 1 360
Tlačení: 106
Uložení: 94

Oliver Twist – Charles Dickens 

Oliver Twist: Odohráva sa prevažne v Londýne v 19. storočí. Oliverova matka po pôrode zomrela. Hlavný hrdina Oliver Twist sa dostáva do obecného chudobinca pretože nikto nevie odkiaľ je. Oliver vyrastá s ostatnými sirotami v sirotinci, kde s nimi zle zaobchádzajú. Odtiaľ sa dostáva do rodiny hrobára, ktorý ho kúpil za 5 libier, kde pracuje ako učeň. Avšak ani tam s ním nieje zaobchádzané oveľa lepšie ako v sirotinci.

Napokon odtiaľ utečie do Londýna.Oliverova matka po pôrode zomrela. Hlavný hrdina Oliver Twist sa dostáva do obecného chudobinca pretože nikto nevie odkiaľ je. Oliver vyrastá s ostatnými sirotami v sirotinci, kde s nimi zle zaobchádzajú. Odtiaľ sa dostáva do rodiny hrobára, ktorý ho kúpil za 5 libier, kde pracuje ako učeň. Avšak ani tam s ním nieje zaobchádzané oveľa lepšie ako v sirotinci. Napokon odtiaľ utečie do Londýna.

Opäť ho nútia kradnúť. Pri vlámačke do domu starej vdovy Olivera postrelia a chytia. Stará pani Mayelieová a jej neter Rose uveria Oliverovmu príbehu a zachránia ho pred väzením. Ten v ich opatere začal žiť šťastný život. Nancy tajne vypočuje rozhovor medzi Faginom a Monksom, z ktorého sa dozvie o pravom pôvode Olivera. Toto tajomstvo zverí Rose a jej priateľom, začo ju Sikes zabije. Vysvitá, že Oliver je synom najlepšieho priateľa pána Brownlowyho a jeho lásky Agnes, ktorú si nikdy nevzal, pretože zomrel a tiež bratom Monksa, ktorý sa spolčil s Faginom aby ho odstránil a zabral jeho dedičstvo. A že Rose je malá sestra Oliverovej mamy, ktorej sa ako dieťa ujala pani Mayelieová. Rose sa v závere vydá za Harryho Mayiela, Sikes a Fagin za svoje činy zaplatia smrťou. Monks sa odsťahuje do Ameriky. Oliver získa svoje dedičstvo a začne žiť spokojný život u pána Brownlowa.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu