Hájnikova žena – Pavol Országh Hviezdoslav

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: lienocka (19)
Typ práce: Referát
Dátum: 17.05.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 318 slov
Počet zobrazení: 1 518
Tlačení: 145
Uložení: 122

Hájnikova žena – Pavol Országh Hviezdoslav 

Hájnikova žena: Spoznávame hájnika Čajku, ktorý mal 80 rokov, bol smelý, usilovný, mal rád prírodu a v jej objatí zomrel. Keď starý Čajka zomrel, jeho syn Mišo sa rozhodne, že bude hájnikom a bude po otcovi. Išiel preto za polesným. Ten mu dal list a poslal ho do kaštieľa za starým pánom Villánym. Miško vstúpil do kaštieľa a bol očarený. Začal si uvedomovať svoj nízky pôvod a skromne predstupuje pred pána. Ten sa správa povýšenecky, no spomenul si, ako mu v hore zachránili život a dal mu povolenie. Mišo sa rozhodol, že sa ožení. Vzal si za ženu svoju milú, Hanku.

Mladí manželia šťastne žili v malej hájovni uprostred lesa. Raz, keď Hanka prala na potoku a Mišo bol v lese na pochôdzke, prišli k horárni dvaja jazdci. Jedným z nich bol mladý Artuš Villáni. Keď zbadal Hanku, veľmi sa mu zapáčila. Začal sa od nej vyvedať, či je už vydatá a či má muža rada. Hanke sa takéto reči nepáčili a najradšej by sa mladého Artuša zbavila. Keď odchádzal, dal jej do krčiažka zlatý peniaz. Keď ich Hanka našla, vysypala ich do kotliny. V druhej časti diela autor opisuje obdobie zbierania malín.

Počas jedného z tých dní príde k hájovni Artuš. Hanka sa pred ním zavrela dnu, lebo sa ho bála. Veľmi bola nahnevaná a rozmýšľala o tom, čo povie Miškovi. Nepovedala mu to. Neprešla dlhá doba a pán Artuš sa rozhodol, že usporiada poľovačku v lese, kde hájničil Miško. Artuš poslal Miška zastreliť desatoráka a sám sa ponáhľal k hájnikovej chalúpke. Keď vstúpil do dverí, Hanka skamenela. Vrhol sa na ňu. Hanka kričala a keď si už nevedela rady, tak ho zabila.

O chvíľu prišiel Miško. Keď Artuš Villáni zmizol, hneď cítil niečo zlé. Na zemi videl mladého pána mŕtveho a na prahu svoju ženu. Miško pochopil, že Hanka je verná a iného radšej zahubí, akoby mala pošliapať svoju česť. 

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#pavol országh hviezdoslav -basne


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu