Polnočná omša – Peter Karvaš

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: mamicka
Typ práce: Referát
Dátum: 10.11.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 269 slov
Počet zobrazení: 3 286
Tlačení: 140
Uložení: 161

Polnočná omša – Peter Karvaš

Hra v troch dejstvách, dej ktorej sa odohráva na Vianoce 1944 v malom mestečku.

Autor zobrazil malomeštiacku rodinu, ktorá sa stala nástrojom i obeťou nemeckých fašistických vojakov. Dej sa odohráva na Štedrý deň 1944. Ľudia v mestečku pomáhajú partizánom. Nemci za trest nariadili masové popravy.

Nemci postrelia dvoch partizánov. Jedným z nich je aj Ďurko Kubiš, ktorému sa podarí prísť do rodičovského domu. Matka ho skryje na povalu. Jeho sestra Angela privedie zdravotnú sestru Katku Mališovú, ktorá je do Ďurka zaľúbená a stará sa o neho. Katka zoženie lekára, lebo sama by operáciu postrelenej nohy nezvládla.

Keď brat Marián zistí, že Ďurko je doma, veľmi sa rozhorčií a trvá na tom, aby Ďurko odišiel, lebo inak ho udá. Marián je presvedčený gardista a bojí sa o svoju „kariéru“. Ak by Ďurka Nemci v dome našli, ide všetkým aj o život, lebo za prechovávanie partizána je trest smrti. Matka sa rozhodne zájsť sa vyspovedať za farárom a požiadať ho o pomoc či by nemohol Ďurka ukryť v kostole.

Farár odmietne. Na štedrovečernú hostinu príde aj nemecký major Becker, ktorý dvorí Angele, hoci je vydatá za Paľa. Do domu vtrhnú nemeckí vojaci, aby vykonali domovú prehliadku. Becker v poslednej chvíli zasiahne a Kubišovci si vydýchnu. Blíži sa polnoc a všetci sa chystajú do kostola na omšu. Becker sa rozhodne pritlačiť na farára, prikáže mu, aby pri polnočnej omši vyzval veriacich vydať partizána. Farár pod tlakom vyzradí Ďurkov úkryt. Becker s vojakmi prídu po Ďurka, ktorý sa opäť pokúša o útek no neúspešne. Rodičia, aby zachránili celú rodinu pred zastrelením, syna zaprú. Nemci Ďurka zastrelia.

Karvaš v hre rieši tri základné etické problémy:

1) vážne názorové problémy v rámci jednej rodiny;

2) vzťah matky k obom synom;

3) etiku kňazského poslania

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.011 s.
Zavrieť reklamu