Vdova a pastierik – Andrej Chudoba

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: ninuska (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 15.12.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 260 slov
Počet zobrazení: 1 199
Tlačení: 82
Uložení: 77

Vdova a pastierik – Andrej Chudoba

Mladý pastierik z Počúvadla hľadal v Tlmačoch robotu. Bol bledý a dengľavý, a preto oň nemal nikto záujem. Nakoniec ho lacno zjednala istá vdovica s dvoma kravami.

Bola to ženisko ako hulán a každý večer v zbonke mútila maslo. Na polici mala prútený snopček. Snopkom pobúchala po zbonke a povedala :

  • Sem sa z troch domov smotánka! Namútila a išla predávať.

Pastierik ju raz pri tom vystriehol, a keď odišla z domu, pobúchal snopkom po zbonke a povedal:

  • Sem sa z troch dedín smotánka! A smotánka sa valila a

Keď sa gazdiná vrátila, celý dom plával v smotane. Vyhrešila pastierika a zahrozila sa mu, aby sa viac neopovážil čarovať. Gazdiná často odchádzala na noc z domu a vracala sa až nad ránom. Pastierik bol veľmi zvedavý, kam gazdiná chodí, a opýtal sa jej, či by ho raz nevzala so sebou. Odpovedala mu:

  • Vezmem ťa, ak sa nebojíš

Pastierik prisľúbil, a tak sa posadili na lopatu a leteli. Prileteli do vzdialeného kaštieľa, kde bola hostina a tancovačka. Pastierik sa díva a vidí, že všetci tanečníci majú konské kopytá. Núkali ho voňavými koláčmi a pampúšikmi. Všetci si navzájom pripíjali z krištáľových pohárov.

Gazdiná zodvihla pohár a hovorí:

  • Na zdravie nášho pána

Vtom sa strhol víchor, hromy-blesky sa križovali a všetko razom zmizlo. Pastierik visel na akomsi topoli, ale vietor ho strhol na zem. Bol hladný a chcel si zajesť pampúšikov, čo mal vo vrecku, no namiesto nich našiel iba konský trus. Doma mu gazdiná vyčítala, že pokazil hostinu. On však viac o takej hostine nechcel ani počuť.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Andreja Chudoba – Slovenské povesti



Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu