Rybári a tajomný vojak – Andrej Chudoba

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: ninuska (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 15.12.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 239 slov
Počet zobrazení: 1 199
Tlačení: 75
Uložení: 75

Rybári a tajomný vojak – Andrej Chudoba

Pri tlmačskom gáte vždy bývalo najviac rýb. Chodievali sme tam s bratom, ale len večerom, aby nás žandári nenachytali. Preplávali sme na člnku ku gátu, brat prestrel sieť a ja som staval udice. Založil som čakľu a vravím bratovi:

  • Počuj, braté, na gate voľačo dupoce. Nebudú to žandári? Pichli sme sa do vrbiny a čakali sme, kto sa zjaví.

Keď sa nič neukazovalo, vravím bratovi:

  • Choď na vodu a trochu pocáp veslom!

Brat odišiel, zostal som sám, a ako som sa obrátil, uvidel som v zeline vojaka. Stál tam ani socha, bledý ako utopenec a vôbec sa nehýbal. Zostal som ako mumák a kus času prešlo, kým som sa spamätal. Preložil som si čakľu na druhú ruku a chcel som sa ho spýtať, čo v tej zeline hľadá. Viac som ho však nevidel.

Keď sa brat vrátil, povedal som mu, čo som videl. Brat mi povedal, že sa na tom mieste utopil vojak Tlmačan ešte v tých časoch, keď sa lapalo. Bol to vraj veľmi pekný mládenec a akurát sa chcel ženiť, keď ho ziapali. Keď vyslúžil sedem rokov, páni mu nedali obšit, a preto musel slúžiť ďalších sedem rokov. Keď raz jeho regiment masíroval povedľa Tlmačov, vyžiadal si od kapitána urláb, aby mohol navštíviť svoju matku. V tú noc, na konci urlábu, sa nevrátil k regimentu, ale skočil do Hrona a utopil sa. Odvtedy sa ukazuje v riečnej zeline a straší ľudí.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Andreja Chudoba – Slovenské povesti



Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.022 s.
Zavrieť reklamu