Čechy v devičianskom chotári – Andrej Chudoba

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: ninuska (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 15.12.2021
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 326 slov
Počet zobrazení: 744
Tlačení: 78
Uložení: 73

Čechy v devičianskom chotári – Andrej Chudoba

Ktožehovie ako sa všetko naozaj stalo?

Listiny o tom nehovoria a svedkovia už dávno ležia pod hustou pažiťou devičianskeho cintorína. Lebo to, o čom je reč, sa odohralo pred dvesto rokmi.

Na zadných Plieškach doposiaľ stojí priestranný spustnutý dom. Sú to vlastne zvyšky niekdajšieho staviska, zdobeného rímsami, štukatúrami. Donedávna bol vraj nad dverami i letopočet A. D. 1780. Vystaval ho privandrovalec — istý Gerham. K domu prikúpil pekný kus poľa a vinicu. Bol to chlap v rokoch, rezký štyridsiatnik hrdého držania.

Býval v dome sám s dvoma čeľadníkmi, iba raz za čas prichádzala za ním mladá žena na kočiari. Zdržala sa v dome dva-tri dni a potom

zasa odišla. S Gerhamom sa rozprávala po nemecky a podľa všetkého mu bola manželkou. Gerham bol málovravný, skoro vždy zachmúrený. Do dediny vôbec nechodieval, ani so sedliakmi v poli nenadväzoval rozhovory. Tým na pozdrav odpovedal len tak na pol úst. Večer sedával na verande, okoloidúci ho videli, ako fajčí fajku a hľadí do diaľky.

Gerham bol vraj štajerským zemanom a ako husársky dôstojník mal istého dobrého priateľa, mladého šľachtica, s ktorým slúžil v rovnakom jazdeckom pluku. Obaja mládenci boh výborní jazdci a potajomky hľadeli pretromfnúť jeden druhého. Obaja vyhrávali

jazdecké preteky, obaja bývali na cvičeniach po plukovníkovom boku. Neskoršie si plukovník väčšmi obľúbil šľachtica a povýšil ho za svojho pobočníka.

Ctižiadostivý Gerham ťažko znášal priateľove úspechy. Raz v spoločnosti povedal priateľovi, že jeho kôň kráča ako postrelený pes. Mladý šľachtic sa urazil a vyzval ho na súboj. V súboji na pištole Gerham priateľa smrteľne zranil. Obžalovali ho z vraždy šľachtica a odsúdili na šibenicu. Plukovník sa však zaňho prihovoril u cisára a ten ho vraj potom omilostil. Ale za pokutu mu na prsia vypálili šibenicu a nesmel sa usadiť v nijakom meste ani v obci, býval teda na samote neďaleko Devičian.

Keď zostarel, odsťahoval sa inde a jeho dom s majetkom odkúpili dvaja

Česi a odvtedy túto časť chotára nazývajú — Čechy.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Andreja Chudoba – Slovenské povesti



Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu