Keď báčik z Chochoľova umrie – Martin Kukučín

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: ofelia (20)
Typ práce: Učebné poznámky
Dátum: 07.04.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 308 slov
Počet zobrazení: 1 806
Tlačení: 72
Uložení: 67

Keď báčik z Chochoľova umrie – Martin Kukučín

poviedka

  • poviedka je zo slovenského prostredia
  • je humorne – satiricky ladená
  • dejová niť je veľmi slabá
  • zápletka sa točí okolo kúpi neexistujúceho jačmeňa

Téma – hospodársky a morálny úpadok zemianstva anástup novej triedy – buržoázie Postavy - predstaviteľom upadajúceho zemianstva je Aduš Domanický z Domaníc. Jeho charakteristika je už v mene. nemá majetok, kaštieľ je zrúcanina. jeho dom je spustatený,

neudržiavaný. Uprostred dvora je hnojovka. Aduš je klamár, podvodník – predáva neexistujúci majetok, nie je schopný sám zmeniť svoje položenie. jeho reč je chvastavá, používa dlhé kvetnaté výrazy. bočí od témy a zahovára.

Predstaviteľom novej nastupujúcej triedy je Ondrej Tráva – je podnikavý, špekuluje, chce rýchlo a najmä ľahko zbohatnú. Sníva sa mu sen, že ľudia sa menia na ovce, on ich strihá a vlnu predáva. Vždy pristupuje priamo k veci, lebo čas sú peniaze. Jeho reč je jasná, vety sú jasne a presne sformulované.

Obsah – Ondrej sa na jarmoku pri poháriku zoznámi s Adušom. Ondrej sa dá zlákať na výhodnú kúpu jačmeňa. Ondrej u vyplatí 1/10 dohodnutej sumy, keď mu Aduš nevracia peniaze, rozhodne sa odísť za Adušom do „kaštieľa“. Ondrej nechce veriť vlastným očiam, keď vidí spustnutý kaštieľ. Aduš šikovne preniesol vinu na Ondreja, vraj si je sám na vine, lebo mal prísť v dohodnutý čas.

Ondrej chce naspäť aspoň preddavok, ale Aduš žiadne peniaze nemá. Adušov sluha mu poradí, aby sa preddavok žiadal stromy –jasene. Jasene boli totiž jedinou vecou, o ktorú sa v gazdovstve starali, pretože pod jaseňmi ležali hroby Adušových predkov. Aduš až nad hrobmi predkov zisťuje, že už takto ďalej žiť nemôže. Ondrejovi sľúbi, že peniaze poctivo vráti, čo aj splní a po smrti svojho strýka. ho už nikdy nepočuli povedať – „Keď báčik z Chochoľova umrie“

Záver - je typický „kukučínovský“ – zmierlivý a využil tu myšlienky Tolstého a Gogoľova cez slzy a smiech

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.024 s.
Zavrieť reklamu