Július Barč-Ivan: Matka

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: zuzzka (17)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 12.07.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 977 slov
Počet zobrazení: 1 046
Tlačení: 95
Uložení: 101

Július Barč-Ivan: Matka

Hlavné postavy:

Paľo

Jano

Katka Tomkovie

matka

Hlavná postava divadelnej hry Barča-Ivana, matka, máva veštecké predstavy, dopredu vedela aj o výbuchu v bani, pri krorom zomrel jej vlastný muž. Neveril jej a ona bola bezmocná. Má dvoch synov, Paľa, ktorý odišiel do Ameriky a Jana. Strachuje sa o svojich synov a keď sa jej Jano pýta prečo, veď keď on umrie, tým predsa ona bude žiť ďalej, no ona odpovedá: "Ani strom, ktorému vyschýnajú posledné konáre plodov nemá a rodiť viac nebude!" Čím autor vlastne poukazuje na to, že častokrát ak stratí život nám najbližšia osoba, je to horšie a každý sa tohoto bojí viac, než smrti vlastnej.

 Matke sa prisnil návrat Paľa z Ameriky. Druhý syn Jano jej neverí, no keď sa dozvie, že Paľo prišiel, že je niekde v dedine, poháda sa s matkou kvôli Paľovi. Matka je presvedčená, že Paľovi bolo v Amerike horšie ako v pekle a obviňuje z toho Jana, ktorému matkine ľútostivé reči o Paľovi už idú hore krkom. Nahnevaný vraví:

 "Budú vedno dúchnuť proti mne. Dvaja proti jednému a nakoniec ma vyhryzú...Čo keď sa vráti ich milovaný syn? Za pár dní tu bude pánom bohom."

 A keď matka chcejúc ho ovplyvniť zvolá: "Brat sa ti vracia!", on odvetí: "Brat? Nie. Ich syn sa vracia."

 Paľo sa vráti a hneď sa sťažuje, ako zle sa mu vodilo, načo vzniká prvá hádka s Janom, ktorý je presvedčený, že prišiel len uchmatnúť majetok, keď prehajdákal svoj. Načo Paľo berie kufor, že radšej hneď odíde, Janovi je to jedno, no matke nie, tá na Jana hnevlivo zvolá: "Ak odtiaľto Paľo odíde, zajtra pôjdeš i ty za ním!"

 Keď Paľo s matkou osamie vedú dôverný rozhovor, aké s Janom nikdy nemávala a Paľo vraví, ako často chcel do Jana skočiť, vyrovnať si to s ním raz a navždy, to že ho obabral s otcovskou čiestkou, alebo to že začal chodiť za jeho dievčaťom, ktoré naňho malo čakať - Katka Tomkovie. Že nikdy nespravil nič, mlčky pretrpel, lebo cítil, že to matka od neho čaká. Pýta sa prečo a ona odpovedá, že otec ožil v Janovi a ona raz ožije v ňom. Že aj ona musela v živote vždy vo všetkom ustúpiť.

 Jano večer príde domov a na zmierenie i privítanie brata donesie fľašu, že si pripijú. Paľo však odmieta, že on si už pripil na návrat s kamarátmi u holiča, načo sa dobre naladený Jano opäť na brata naštve a Paľo nakoniec prinútený matkiným pohľadom si s nechuťou pripíja.

 Potom vyberá dary - matke modlitebník, bratovi nôž, ktorý však matka rýchlo s hrôzou schová.

 V druhom dejstve, rok po návrate Paľa, prichádza Kata za matkou Paľa a Jana, že Paľo minulú stredu prepil celú výplatu. Jano zatiaľ o tom nevie. Katka sa bojí o Paľa, bojí sa, že začal piť kvôli nej. Chce mu pomôcť. Matka jej však iba odvrkne: "On tvoju pomoc nepotrebuje. Tvoje miesto je pri Janovi. O toho sa staraj!"

 "Tetka, pre milosrdenstvo božie ich prosím. Paľovi musia pomôcť!"

 "Nie!"

 "Už viem, im sľúbil, že si ma nevezme."

 "Mne. A svoje slovo dodrží."

 "Pre nich zahynie. Oni sú príčinou jeho nešťastia!"

 "Ja ho zachránim, ale musí byť tak, ako ja chcem!"

 Obava, že stratí milovaného syna ju núti oberať ho o skutočnú lásku, ktorá by mu mohla pomôcť. Vyhodí Katku z domu.

 Keď Jano príde domov, matka sa doň hneď obuje, že prečo neprišiel s Paľom a svojimi ďalšími rečami mu úplne vezme chuť do jedla, ktoré jedol. Vytýka mu, že sa s nikým nekamaráti, chce, aby aspoň bratovi pomáhal a bol kamarát.

 "Nemajú iné starosti? Veď s Paľom sme my dobrí kamaráti. Fárame spolu, kopeme pri sebe, iba do krčmy nechodievame vedno." Matka sa na Jana nahnevá a odchádza. Prisní sa jej, že Jano prekole Paľa tým nožom z Ameriky. Jano medzitým náhodou ten nôž objaví. Do Jana sa okrem matky pustí aj suseda, načo jej Jano nasrdene odvetí: "Oni tiež nečušali, keď jazyky rozdávali!"

 Matka povie Paľovi o svojom sne a chce aby hneď odišiel. Ten má už však matkinej nadvlády naozaj dosť a vzbúri sa, no matka sa vloží do polohy trpiteľky, že nech si hoci aj udrie, nech si poslúži, načo sa Paľo dá obmäkčiť a súhlasí s odchodom. Keď tu vojde Katka. Tá si ho nechce pustiť preč, ale vraví: "Ak ma nechce, nemusí utekať predo mnou a ak ma chce, nik na svete mu nezabráni, aby si ma vzal...Janovi som dnes povedala, aby k nám viac nechodil."

 Matka ju vyháňa, no ona vraví, že jej otec Paľa s radosťou zamestná, že aj bývať môže u nich, načo Paľo s výkrikom oslobodeného súhlasí.

 Tu príde Jano a začne Katke v opilosti brýzgať, myslí, že ho len balamutila a chce sa usalašiť v jeho dome, na jej obranu sa postaví Paľo a bol by vznikol konflikt, ktorý sa podarilo zažehnať matke tým, že sa postavila na Janovu stranu a sama vyhnala Paľa aj s Katkou zo svojho domu.

 O nejaký čas, počas večera, keď je Jano na zábave príde Paľo s Katkou oznámiť matke, že o týždeň budú mať ohlášky, potom sa vezmú a po svadbe sa odsťahujú niekam ďaleko, aby aj Jano mal pokojnú dušu. Matka však predtým tajne poslala Janovi odkaz na zábavu a teraz vraví, že už nemusia utekať a medovými rečami presvedčí Paľa, aby s ňou ostal na kus reči, načo on súhlasil a Katke povedal, že za ňou príde pozdejšie.

 Paľo sa zhovára s matkou, keď tu vojde Jano a nastane situácia, ktorá sa matke prisnila. Matka rýchlo zhasí svetlo, chytí Paľa a Janovi zakričí, že tu je, ten skočí a niekoľkokrát bodne osobu, ku ktorej ho nasmerovala matka. Paľovi sa medzitým podarí zapáliť lampu a obaja zisťujú, čo sa stalo, Jano zúfalý, že ho celý život nemilovala a teraz ešte matkina krv bude na jeho rukách.

Po tomto sa bratia pomeria.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.012 s.
Zavrieť reklamu