Sklený vrch – Alfonz Bednár

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: gamcak47 (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 13.12.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 431 slov
Počet zobrazení: 899
Tlačení: 60
Uložení: 67

Sklený vrch – Alfonz Bednár

Povojnová próza – Slovensko

Literárny žáner: psychologický román

Bibliografické údaje:

vydanie: Tatran, Bratislava 1979

počet strán: 426

Poloha deja: pri potoku Lukavica (1952), Tichá Dolina (1942 – 1944, 1947), Bratislava (1947)

Hlavné postavy: Emília Klaasová (Ema, Florigera montana, Minnehaha,…), Jožo Solan (muž), Milan Kališ (Martin Tkáčik, generál Laudon, Tiráč-Mir; Emin milý), Ondrej Tretina (palier na Úseku 5), Zolo (bývalý snúbenec), Mišo Pogáň, Števo Klečka, Janka Sališová (turisti)

Citát: „Kde si, Milan, kde si? Prídi, a budeme dvaja!“ (opakujúca sa „ozvena“ Tichej doliny)

Môj názor: Na to, že sa jednalo o relatívne rozsiahly psychologický román, som bol prekvapený, nakoľko ma dokázal svojím pútavým dejom, vierohodným zobrazením postavy Emy a jedinečnej atmosféry Tichej doliny zaujať.

Rámcovanie: Stavbyvedúci na Úseku 5 výstavby nového koryta pre rieku a potok číta denník svojej manželky Emy Solanovej, ktorá je po stúpení na spadnuté elektrické vedenie v nemocnici. Po dočítaní mu telefonuje lekár, že jeho žena umrela ná zástavu srdca.

Zhrnutie deja:

Ema utiekla do Tichej doliny v roku 1942, keď jej otec zrejme udal matku gestapu a sám narukoval do armády. V „starej“ chate sa zbližuje s Milanom Kališom, značkujú turistické cesty a zažívajú mnohé dobrodružstvá. Stretávajú sa až do roku 1944, kedy Milan odchádza k partizánom a Ema sa ukrýva u Kristovcov, kde ju presvedčia nechať si zobrať dieťa čakané s Milanom. Nemôže mať viac deti, čo sa neskôr Solanovi neodhodlá prezradiť.

Po vojne Emu označili za kolaborantku, z tábora ju zachránil Zolo, s ktorým sa potom zasnúbila. Pre hádku (nestihli vlak) cestuje Ema do Tichej doliny sama. Zoznamuje sa s príbehy si upravujúcim Mišom Pogáňom, zamilovanými Števom Klečkom a Jankou Sališovou a najviac si padne do oka s Jožo Solanom, s ktorým napokon ostáva sama.

Rozpráva mu Milanov príbeh o Sklenom vrchu (kráľovič získal svoju vyvolenú z hladkého skleného vrchu, na ktorý vyliezol s pomocou halušiek od drakov), postupne drásavé spomienky na Milana ustupujú. Keď jej chatár ukáže svadobné oznámenie Zola s akousi Norou Spálovou, stráca svoj zásnubný prsteň a sľubuje sa Jožovi. Od tesára Tretinu sa dozvedá o tom, že hrob partizána povyše „dočasnej“ chaty je hrobom Martina Tkáčika, ktorý je Milanom Kališom, ktorého umučili na smrť Nemci, keď sa ten vydal na vlastnú päsť do Tichej doliny. Po návrate do Bratislavy sa Ema so Zolom rozchádza.

Na konci roka 1951 je Solanovou manželkou. Palier Tretina sa usiluje o pozíciu stavbyvedúceho na Úseku č. 5, pretože Solan nesúhlasí s poddimenzovaným projektom a čaká na nový. Eva sa Tretinu bojí, pretože nechce, aby sa jej muž dozvedel o Milanovi (Tkáčikovi). Na závodnej rade vysvitne, že Tretinu manipuloval istý Homola, ktorý kupčil so stavebným materiálom. Solan získava späť svoju pozíciu a zmierujú sa s Tretinom. K Solanovcom prichádza na návštevu Mišo Pogáň a manželia Klečkovci. Solanovci sa chystajú do Tichej doliny, no nedôjdu tam...

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Povinné čítanie – stredné školy a gymnázia (Obsahy diel)



Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.021 s.
Zavrieť reklamu