Traja kamaráti – Erich Maria Remarque

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: gamcak47 (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 13.12.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 392 slov
Počet zobrazení: 1 242
Tlačení: 81
Uložení: 91

Traja kamaráti – Erich Maria Remarque

Medzivojnová literatúra – Nemecko

Literárny druh a kompozícia: román, 28 kapitol

Bibliografické údaje:

originál: Drei Kameraden (1936)

vydanie: Smena vydavateľstvo SÚV ČSM, Bratislava 1965, preložila dr. Nora Krausová

počet strán: 408

Poloha deja v časopriestore: medzivojnové Nemecko

Hlavné postavy:

Robert Lohkamp (rozprávač), Otto Köster, Gottfried Lenz (traja kamaráti), Patrice Hollmannová (Robertova priateľka); Jupp (pomocník), Alfons (barman), pani Zalewska (domáca), Hesse (úradník), Gustav (taxikár), Jaffé (lekár), Antonio (pacient)

Citáty: „Minulosť nenávidíte, prítomnosťou opovrhujete a budúcnosť je vám ľahostajná.“

„Človek stratí druhého iba vtedy, keď je mŕtvy.“

„Kým sa človek nevzdáva, je silnejší než osud.“

Môj názor:

Najväčšmi na mňa zapôsobil silný vzťah medzi tromi kamarátmi, ktorí boli pripravený obetovať pre druhého prakticky hocičo. Román tiež poskytol čitateľovi pohľad do vtedajšej zložitej spoločenskej situácie – aj prostredníctvom penziónu pani Zalewskej, ktorý nie je nepodobný tomu patriacemu pani Vacquerovej z Balzacovho Otca Goriota.

Zhrnutie deja:

Otto, Gottfried a Robert sú traja kamaráti, ktorí spolu bojovali v prvej svetovej vojne a prežili ju bez trvalých fyzických následkov. Rovnaké sa však nedá povedať o dopadoch na ich psychiku – žijú prakticky zo dňa na deň, pomáhajúc si sebe navzájom a alkoholom. Spolu s Juppom si zarábajú vlastnou autodielňou, jazdami na kúpenom taxíku a Otto sa snaží uplatniť ako pretekár na aute, ktoré je pre kamarátov ďaľším priateľom a dostalo meno Karl.

Raz sa Robert zoznámi s milým dievčaťom Patrice Hollmannovou a po počiatočnom dvorení sa do seba zaľúbia. Robby a Pat, ako sa partneri nazývajú, sa vydávajú na prvú spoločnú dovolenku k moru. Tam žiaľ vyjde na povrch Patricina pľúcna choroba, ktorá si vyžiada urýchlený príchod doktora Jaffého (čo bleskovou jazdou zariadi Otto na Karlovi).

Po návrate si Robert presťahuje Pat do susednej izby v penzióne pani Zalewskej. Ich spoločné šťastie však netrvá pridlho, pretože doktor predpisuje dievčaťu počas zimy pobyt v sanatóriu. Robertovi naznačuje, že neodvratné sa zrejme blíži. S obetavou pomocou svojich kamarátov sa Robertovi darí platiť pobyt v zdravotnom stredisku v horách. Keď sa blíži koniec, Otto predá i milovaného Karla, aby Robertovi umožnil bytie s priateľkou v jej posledných chvíľach.

Uvedená hlavná dejová línia je dopĺňaná viacerými odbočkami a motívmi, ktoré poukazuju na spoločenskú situáciu v medzivojnovom Nemecku. Inflácia a hospodárska kríza robia takmer nemožným nájsť si zamestnanie – úradník Hesse zo strachu pred stratou zamestania zanedbáva svoju ženu a tá od neho utečie k bohatšiemu (Hesse sa obesí). Zobrazený je i nástup fašistickej ideológie, ktorá si najjednoduchšie podmanila mládež nepoznajúcu hrôzy prvej svetovej vojny. Gottfrieda zabitého fašistickým radikálom pomstí Alfons, s pomocou ostatných kamarátov.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Povinné čítanie – stredné školy a gymnázia (Obsahy diel)



Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.018 s.
Zavrieť reklamu