Peter a Lucia (Romain Rolland)

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: gamcak47 (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 13.12.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 436 slov
Počet zobrazení: 1 099
Tlačení: 69
Uložení: 79

Peter a Lucia – Romain Rolland

Medzivojnová literatúra – Francúzsko

Literárny žáner: novela

Bibliografické údaje:

originál: Pierre et Luce (1920)

vydanie: Tatran, Bratislava 1984, preložil Jozef Felix

počet strán: 74

Miesto deja: Paríž

Čas deja: 30. 1. 1918 – 29. 3. 1918 (Veľký piatok)

Hlavné postavy: Peter, Lucia (mladí Parížania)

Citáty: „... svedomie od narodenia úradnicke ... vláda sa síce mení, no vždy je neomylná.“ (12)

„Nič nie je trpieť, nič nie je umierať, ak vidíte zmysel toho všetkého.“ (17)

„Umelcom mal by sa stať len ten, kto naskrze už nemôže uchovať pre seba to, čo cíti, keď je toho, čo cíti, priveľa.“ (44)

Môj názor:

Príbeh na mňa zapôsobil najmä tým, že poukázal na krutosť vojny z pohľadu nevinných ľudí, ktorí sa do nej ešte nezapojili (na rozdiel od postáv u Remarqua). Napokon však do ich vzťahu fatálne zasiahla iným spôsobom, ako čakali.

Dej:

V stredu večer, dňa 30. januára 1918 sa začína bombardovanie Paríža nemeckými lietadlami. Toho dňa sa Peter vezie podzemnou železnicou, keď v nej zbadá Luciu a na prvý pohľad sa do nej zamiluje. Do priestorov metra sa zrúti ranený muž a dav zachváti strach – vtedy sa Peter a Lucia dostanú k sebe, v tme sa držiac za ruky. Po pominutí nebezpečenstva ale Lucia bez slova zmizne. Láskou poblúznený Peter na ňu po celý čas myslí a hľadá ju v parížskych uliciach. Napokon sa mu ju podarí nájsť a začnú sa stretávať na lavičke pri fontáne v parku.

Lucia prezrádza Petrovi svoje meno a ukazuje mu svoje kresby – lacné napodobeniny obrazov, či fotografii, ktoré tvorí len za účelom zarobiť si na živobytie. Peter, v snahe Luciu bližšie spoznať, žiada si od nej svoj vlastný portrét. Pri návšteve jej domu mu Lucia rozpráva o svojej rodine, o meštiackych starých rodičoch, ktorí neprijali do rodiny jej otca-učiteľa.

Petrov starší brat Filip prichádza na párdňovú dovolenku z vojny domov. Nespoznáva svojho mladšieho brata, ktorý v minulosti naňho mal nespočetné otázky a on ich s radosťou odmietal zodpovedať, čoho následkom medzi nimi vznikla akási priepasť. Filip však odhalí bratovu lásku k Lucii a obnoví sa medzi nimi dôvera, nerozprávajú sa však o vojne.

Počas jednej z prechádzok sa mladý pár stane svedkom zabitia kočiša a vtedy Peter, onedlho musiaci odísť na front, hovorí Lucii, že by jej chcel pred svojou smrťou ešte patriť. Dohodnú sa, že sa tak stane na Vzkriesenie.

Zasnený Peter sa ani nezúčastňuje na debate mužov s rôznym postojom k vojne – jeden žid ju obhajuje, druhý sa jej poddáva, tretí hľadá jej vinníka a štvrtý zaujíma postoj „proti všem“.

Na Veľký Piatok sa Peter a Lucia napriek svojmu ateizmu rozhodnú navštíviť kostol Saint-Gervais, aby si vypočuli organovú hudbu. Rysavé dievčatko, ktoré sa Lucii zjavuje, je predzvesťou blížiacej sa pohromy, ktorá nastane v podobe na párik sa zrútiaceho piliera.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Povinné čítanie – stredné školy a gymnázia (Obsahy diel)



Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.023 s.
Zavrieť reklamu