Matka – Karel Čapek

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: gamcak47 (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 13.12.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 422 slov
Počet zobrazení: 895
Tlačení: 71
Uložení: 73

Matka – Karel Čapek

Medzivojnová literatúra – Česko-Slovensko

Literárny druh: dráma

Bibliografické údaje:

Dielo som čítal v plnom znení na internetovej stránke Literární Doupě (ld.johanesville.net).

V knižnej forme 86 strán.

Chronotyp: jednoznačne neurčený, občianska vojna (fašizmus ↔ socializmus)

Hlavné postavy: Matka (Dolores), Otec (Richard), Ondřej, Jiří, Kornel, Petr, Toni (synovia)

Citáty: „Připadám si jako slepice, která vyseděla orly; sedím při zemi a kdákám strachu, když jeden po druhém vyletují.“

„Na příklad tvůj tatínek padnul, protože bylo nutno pobíjet nějaké divochy. A ty, Ondro, tys umřel na to, žes jim chtěl zachraňovat životy. Vidíš, na to jsem asi hloupá.“

„Nesmíš se zlobit, maminko, ale já jsem se zabil.“

„Národ musí mít s sebou své mrtvé. – Proto si jich musel tolik nadělat, ne?“

Môj názor: Dĺžkou veľmi primerané dielo, ktoré si ma získalo spracovaním motívov smrti a mŕtvych, ktorí so sebou do opakovanej témy dobovej spoločenskej a politickej situácie priniesli osviežujuci závan netradičnosti.

Dej (podľa dejstiev):

1: Bratia-dvojčatá Petr a Kornel hodnotia Toniho báseň o smrti a prezentujú sa ako politicky opačne polarizovaní ľudia. Matka sa rozpráva s „duchom“ mŕtveho manžela, ktorý zahynul pred 17 rokmi v armáde, počas boja s domorodcami následkom zlého rozhodnutia nadriadeného. Matka mu vyčíta jeho smrť, no napokon pripúšťa správnosť jeho rozhodnutia zachrániť si česť namiesto života. Vtedy prichádza Matkin najstarší syn Ondrej, tiež duch, ktorý sa ako lekár pri vedeckom experimente nechal nakaziť žltou zimnicou, ktorá sužovala obyvateľstvo zaostalých krajín. Matka i jemu vyčíta predčasný odchod, skutočná rana však prichádza až s Jiřím, ktorý sa objavuje na scéne, a – na Matkino zhrozenie – tiež ako duch. Práve totiž zahynul pri pokuse o svetový výškový rekord na lietadle so záťažou.

2: Kornel sa pokúša vysvetliť Tonimu, prečo musel byť Petr zatknutý za svoje politické názory. Mladý súrodenec však takéto znepriatelenie politických táborov nie je schopný pochopiť a predvída Petrovu popravu vojenskou čatou. Kornel uisťuje Matku o Petrovom bezpečí, onedlho na to však prichádza jeho duch a Dolores omdlieva. Pomáhajú jej príbuzní-duchovia a všetci si navzájom priznávajú, že smrť je nepríjemná vec a radšej by boli žili ďalej. Vonku zúri občianska vojna a Kornel túžiaci pomôcť „svojim“ odchádza z domu.

3: Matke ostal už len najmladší Toni, ktorého chce uchrániť pred „pomužštením“ odprataním pamiatok po otcovi a starších bratoch, ktorí hrdinsky položili životy za svoje ideály. Toni, spolu s duchmi svojich bratov, otca i dedka presviedčajú Matku, aby ho pustila ako dobrovoľníka hájiť svoj národ a krajinu, ktorá je napadnutá vonkajším nepriateľom. Matka oňho nie je ochotná prísť, až kým ju nepresvedčí ženský hlas z ampliónu, ktorý na potopenej lodi stratil syna a informuje, že pri invázií sú zabíjané deti. Matka sama podá Tonimu zbraň a posiela ho do boja.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Povinné čítanie – stredné školy a gymnázia (Obsahy diel)



Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.024 s.
Zavrieť reklamu