Drak sa vracia – Dobroslav Chrobák

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: gamcak47 (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 13.12.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 405 slov
Počet zobrazení: 1 878
Tlačení: 74
Uložení: 73

Drak sa vracia – Dobroslav Chrobák

Medzivojnová próza – Slovensko

Literárny žáner: naturistická novela

Bibliografické údaje:

vydanie: Vydavateľstvo Matice slovenskej, Martin 2006

počet strán: 180

Poloha deja: Horný Liptov

Hlavné postavy:

Drak (Martin Lepiš Madlušovie), Eva, Šimon Jarjabek

Citáty: „Či možno skočiť od chrbta na chlapa, ktorý si dáva toľko roboty s ošetrovaním lastovičích hniezd?“ (116)

Uprostred klenie sa v mohutnom oblúku jeho richtárske brucho. „Nech každý vidí,“ vraví richtárovo brucho, „že konáme svoje úradné povinnosti statočne a svedomite.“ A naozaj, každý to vidí a každý sa so záľubou podíva na richtárovo brucho. (129)

Môj názor: Dejová zložka deja ma od začiatku zaujala tajomným nádychom (najmä ohľadom postavy Draka) a vyvolala vo mne napätie pri spoločnom putovaní Draka a jeho bývalého soka v láske Šimona. Ukončenie však bolo, bohužiaľ, predvídateľné.

Zhrnutie deja:

Rozprávková novela sa začína zobrazením návratu záhadnej postavy Draka do dediny z pohľadu jeho bývalej milej Evy (súčasnej Šimonovej manželky), z pohľadu Šimona i z perspektívy chlapov v dedinskej krčme. Dozvedáme sa, že Drak bol dieťa nájdené starým Madlušom, ktorý zomrel za záhadných okolností. Hrnčiara Draka žijúceho vo svojej vyžihárni dedina začala pokladať za predstaviteľa zla (nejasná smrť Madluša) a vinila ho z nešťastí, ktoré zastihli dedinu (sucho).

Šimon a Eva žijú v neharmonickom manželstve, keďže on jej nevie prejaviť svoje city a ona v kútiku duše očakávala Drakov návrat. Preto Šimon sa tajne vydáva za Drakom s úmyslom zbaviť sa ho, no vzdá sa svojho úmyslu, keď vidí svojho soka starať sa o lastovičky.

Dedinu opäť zasiahne suché počasie a okolité hory zachváti požiar. Je potrebné zachrániť znich uviaznutú čriedu volov, na čo sa u richtára prihlási Drak s úmyslom získať si dedinčanov na svoju stranu. Predstavitelia dediny ho podozrievajú z úmyslu predať dobytok Poliakom, preto richtár s Drakom vyšle aj jeho nepriateľa Šimona.

Tí dvaja mlčky putujú v okolitej prírode, postupne si však Šimon uvedomuje, že Drak nie je taký, za akého ho dedina pokladá. Nachádzajú dotyčnú čriedu a pustia sa s ňou na zostup cez poľské územie. Tam sa Drak stretáva s dvoma Poliakmi a zdá sa, že im voly skutočne predáva. Dostane sa tak do konfliktu so Šimonom, ktorého však traja v bitke porazia. Zobúdza sa v kolibe, z ktorej ho prepustí neznáma dievčina predtým sa rozprávajúca s Drakom.

Nahnevaný Šimon sa vracia do dediny a podpaľuje Drakovu chalupu. Vyrozpráva svoj príbeh richtárovi, ktorý sa však len usmieva a idú naproti Drakovi aj s čriedou. Keď sa ten dozvedá, že prišiel o chalupu, nechce počuť, kto je tomu na vine. Šimonovi odpúšťa.

V epilógu sa od starej mamy Evy rozprávajúcej svojej vnučke dozvedáme, že si uvedomila Šimonovu lásku a žili spolu až do smrti. Drak žil so svojou milou Zoškou.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Povinné čítanie – stredné školy a gymnázia (Obsahy diel)



Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu