Otec Goriot (Honoré de Balzac)

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: gamcak47 (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 13.12.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 376 slov
Počet zobrazení: 1 065
Tlačení: 80
Uložení: 85

Otec Goriot – Honoré de Balzac

Realizmus – Francúzsko

Literárny druh: román

Bibliografické údaje:

originál: Le Père Goriot

preklad: Ľudovít Novák

vydanie: Tatran, 1985 Bratislava

počet strán: 305 (posledná strana románu), 341 (posledná strana knihy)

Miesto a čas deja: Paríž v roku 1819

Hlavné postavy:

Eugène de Rastignac (študent medicíny), Otec Goriot (bývalý obchodník), Delphine de Nucingen (mladšia dcéra otca Goriota), Anastázia de Restaud (staršia dcéra otca Goriota), Bianchon (Eugènov priateľ), Vautrin (hľadaný zločinec), pani Vauquerová (majiteľka penziónu)

Citáty: „Najúbohejší sluha mal iste lepšie zariadenú podkrovnú izbietku, ako bola izba otca Goriota u pani Vauquerovej.“ (strana 143)

„V pätnástich rokoch mali koč! Nič som im neodoprel. Len ja som vinný, ale vinný z lásky. Ich hlas mi otváral srdce.” (strana 287, otec Goriot na smrteľnej posteli Eugènovi)

Dej:

Eugène de Rastignac prichádza do Paríža študovať právo. Ubytuje sa v rodinnom penzióne pani Vauquerovej. Nakoľko je ctižiadostivý, pokúša sa postúpiť vyššie v spoločen-skom rebríčku. K tomu mu dopomôže pani Beauséant, ktorá sa vydáva za jeho sesternicu.

Eugène spoznáva parížsku spoločnosť, napríklad pani de Restaud, ktorá je zhodou okolností dcérou pána Goriota, ktorý ale na rozdiel od nej nežije v prepychu. Čitateľ sa preto dozvedá jeho životný príbeh – Otec postupne obetoval úplne všetko na zabezpečenie blahobytu pre svoje dve dcéry. Eugèn sa neskôr stretne aj s mladšou dcérou Delphine a vznikne medzi nimi láska.

Jeden z obyvateľov penziónu Vautrin pokúša Eugèna a ponúka mu veľký majetok získateľný nekalým spôsobom (vraždou). Študent našťastie odolá a Vautrin je odhalený ako hľadaný zločinec a zatknutý. Vzťah Delphine a Eugèna schvaľuje aj otec Goriot, ktorý nie je za dobre s ani jedným zo svojich zaťov (vykázali ho z ich domov). Zabezpečí pre pár nový byt.

Štastne chvíle sa ale skončia, keď sa otec Goriot dozvie o finančných problémoch oboch svojich dcér a uvedomuje si, že ich nevydal správne. Z týchto zlých správ dostane porážku a na smrteľnej posteli je pri ňom iba Eugène - dcéry si nenašli čas, aby prišli. Otec si uvedomuje, že ich príliš rozmaznal a umiera.

Dcéry s manželmi nie sú ochotné zaplatiť ani len pohreb a tak to namiesto nich spraví Eugèn a jeho priateľ. Príbeh končí hneď po poslednej rozlúčke s Otcom Goriotom, keď Eugène vyhlási vojnu spoločnosti.

Môj názor:

Román sa mi páčil, pretože ma zaujal jeho dej, predovšetkým tri zápletky, ktoré sa navzájom prelínali: dramatické dolapenie Vautrina, pomerne rýchly postup Eugèna v spoločnosti a najmä dojímavý životný príbeh starčeka Otca Goriota.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Povinné čítanie – stredné školy a gymnázia (Obsahy diel)



Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.034 s.
Zavrieť reklamu