Dies Irae – Martin Kukučín

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: gamcak47 (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 13.12.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 419 slov
Počet zobrazení: 1 015
Tlačení: 74
Uložení: 78

Dies Irae – Martin Kukučín

Realizmus – Slovensko

Literárny žáner: poviedka

Kompozícia: 10 kapitol

Bibliografické údaje:

Dielo som čítal na Zlatom fonde denníka SME. Digitalizátorom diela je Tomáš Ulej.

Pôvodné dielo: Martin Kukučín. Veľkou lyžicou. Svetová knižnica SME. Bratislava. 2005. .

Počet strán: 62

Miesto a čas deja: slovenský vidiek v druhej polovici 19. storočia

Hlavné postavy: Ján Zima (richtár), jeho žena, Evka (ich dcéra), starý Sýkora (lakomý statkár), Juro (jeho syn), Masliačka (dedinčanka)

Citáty: „Honba za majetkom pripravuje otcov o čas, ktorý by mali venovať deťom.“ (60)

„Viete, ja som si neraz pomyslela, načo som. … Ale predsa je to nie tak, ako si mívame. ... Ja mám kŕdeľ detí. Kdeže by sa podeli bezo mňa? Nuž nato som ja na svete, tieto deti riadiť.“ (59)

Môj názor:

Na diele ma zaujala predovšetkým jeho dokumentárna časť opisujúca život na dedine za cholerovej epidémie, ako to ľudia prežívali a vyrovnávali sa s dôsledkami. Páčila sa mi ale aj dejová zložka, napr. záležitosť okolo žida Mojžiša – tváril sa, že je bez peňazí, pritom ale starého Sýkoru obral o slušnú sumu.

Dej:

Lomnickému richtárovi Janovi Zimovi sa dostáva do rúk poverenie zriadiť špitál z dôvodu blížiacej sa epidémie cholery. Vicerichtár, lakomý statkár Sýkora, s týmto nesúhlasí, pretože nemieni finančne prispieť.

Medzitým sa richtárova žena od klebetníčky Durdule dozvie, že muž chodí za bývalou láskou Masliačkou (tú vtedy opustil ju pre jej chudobu).

Cholera prichádza do dediny a vezme prvú obeť, starého Ondráša. Richtár sa dostáva do finančných problémov, nakoľko investoval do obce a ako vysvitne, Masliačka od neho vymáha dlh. Rozhovor o tomto vymáhaní vypočuje richtárka a zodpovednosť za splatenie berie na seba, nechajúc Masliačku pokorenú.

Po tom, ako starý Sýkora v minulosti vydedil syna Jana, rovnako spravil teraz aj s Jurkom, pretože si chce vziať Evku, dcéru chudobného richtára. Richtárka a Sýkora sa pohnevajú.

Na choleru ochorie aj Jurko Sýkorovie. Jeho otec sa však oňho nestará (Jurko je u Zimovcov), pretože má problém s vlastnými peniazmi - podviedol ho žid Mojžiš a obáva sa krádeže.

Jurko je veľmi chorý, neustále si žiada len stretnutie s otcom. Evička je z toho nešťastná, zdá sa jej, že stráca záujem o ňu samotnú v prospech otca. Vo viere, že otcova návšteva Jurka uzdraví, ide za Masliačkou, ktorá sa za Sýkoru plánuje vydať a teda naňho má mať vplyv. Evička sa od nej dozvie, ako sa k nej jej otec zachoval. V dôsledku toho sa s otcom odcudzia, krátko nato sa ale všetci traja u Masliačky pomeria.

Nakoniec sa opäť spoja aj cesty Jurka a jeho otca, ktorý pod vplyvom straty peňazí pri krádeži začne uvažovať o zmysle života a za pomoci dedinčanky zisťuje, že sú ním deti.

Jurko vyzdravie a poviedka sa končí harmonicky.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Povinné čítanie – stredné školy a gymnázia (Obsahy diel)



Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.020 s.
Zavrieť reklamu