Neprebudený – Martin Kukučín

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: gamcak47 (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 13.12.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 378 slov
Počet zobrazení: 1 739
Tlačení: 96
Uložení: 81

Neprebudený – Martin Kukučín

Realizmus – Slovensko

Literárny žáner: poviedka

Kompozícia: 11 kapitol

Bibliografické údaje:

Dielo som čítal na Zlatom fonde denníka SME. Digitalizátorom diela je Tomáš Ulej.

Pôvodné dielo: Martin Kukučín. Veľkou lyžicou. Svetová kninica SME. Bratislava. 2005. .

Počet strán: 47

Miesto a čas deja: slovenský vidiek v 19. storočí

Hlavné postavy: Ondráš Machuľa, totka, Zuzka Bežanovie, Janko Dúbravovie, mama Bežanovie

Citáty: „Ondráš Machuľa veru biedny tvor Boží. Kto len pozrie naň, musí ho poľutovať. Akoby Stvoriteľ chcel vzbudiť v ľuďoch obdiv, zasypúc ho všetkými nedostatkami.“

„Jeho telo bolo veľmi slabé, inej práce, okrem pasenia husí, neschopné. Úsudok ďaleko pokuľhával za vekom ...“

Môj názor:

Keďže všeobecne preferujem poviedky pred románmi, bol pre mňa Neprebudený príjemnou zmenou. Vytkol by som jej len trochu obohraný motív nepodareného stvorenia snažiaceho sa vyvolať súcit u čitateľa.

Dej:

Ondrej Machuľa sa narodil ako nepodarené dieťa. Jeho otec Jano ho opustil, mama Zuza krátko potom umrela. Vychováva ho preto totka – a to aj po dovŕšení dospelosti, pretože Ondrej je fyzicky i duševne zaostalý.

Pracuje ako husár, čo je práca, ktorú ešte dokáže vykonávať. Jedného dňa sa mu sníva o krásnej princeznej, ktorá sa naňho usmieva. Keď sa zobudí, stojí pred ním ozajstná „princezná“ v podobe najkrajšieho diečaťa v dedine, Zuzky Bežanovie, ktoré mu prinieslo obed. Zuzka sa práve pohádala so snúbencom Jankom Dúbravoviem a preto si svoje ľahkovážne zvýši svoje sebavedomie tým, že sľúbi Ondrejovi sobáš.

Husár s detskou dušou prísľubu okamžite uverí a začína dôkladné prípravy na svadbu. Zverí sa svojej totke, ktorá správu posunie mame Bežanovie. Tá síce dohovorí dcére, no nikto Ondrejovi nevyjaví pravdu. Zariadi si u krajčíra vyhotovenie svadobných šiat.

V deň svadby nezostáva totke nič iné, len zavrieť Ondreja do komory. Jeho presvedčenie je totiž stále také, že ohlasovaná Zuzkina svadba je jeho svadbou. Keď sa mu pomocou sekery podarí utiecť, prichádza na posvadobnú veselicu u Bežanovcov. Dozvie sa, že Zuzka si vzala Jana, no usudzuje, že sa tak stalo pre jeho neskorý príchod (t. j. Jano je jeho náhradník).

V ten istý čas vznikne požiar pri Bežanovie dome a Ondrej je pripútaný k plotu ako hlavný podozrivý z podpaľačstva. Oslobodí ho Zuzka a ako jej dochádza, čo strašné spôsobila, pokúša sa Ondrejovi vysvetliť svoje klamstvo.

Pre komplikácie s hasením je Bežanovie majetok v plameňoch. Mama Bežanovie si uvedomí, že husi sú stále zatvorené v horiacej maštali. Ondrej do nej v zúfalom pokuse o záchranu husí vbehne, no spolu s husami hynie.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Povinné čítanie – stredné školy a gymnázia (Obsahy diel)



Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.035 s.
Zavrieť reklamu