Rysavá jalovica – Martin Kukučín

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: gamcak47 (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 13.12.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 421 slov
Počet zobrazení: 1 747
Tlačení: 78
Uložení: 76

Rysavá jalovica – Martin Kukučín

Realizmus – Slovensko

Literárny žáner: poviedka

Kompozícia: 7 kapitol

Bibliografické údaje:

Dielo som čítal na Zlatom fonde denníka SME. Digitalizátorom diela je Tomáš Ulej.

Pôvodné dielo: Martin Kukučín. Veľkou lyžicou a iné. denník Sme. Bratislava. 2006. 

Počet strán: 34

Miesto a čas deja: slovenský vidiek v 19. storočí

Hlavné postavy: Adam Krt, Eva Krtová, Adam Trnka, Eva Trnková

Citáty: „ ... jarmoček, ktorý už oddávna túžobne čaká, síce preto, že doma je ani v putách. Žena dohliada naň sťa na papľuha, takže Adam Krt nikdy si nemôže kopýtkom vyhodiť. Nuž či potom div, keď spod ženinej ferule ťahá sa na jarmok!“

Môj názor:

Dielo bolo milé a jeho čítanie príjemné. Od tak známej poviedky (ktorá bola dokonca sfilmovaná), som toho ale očakával viac. Riešenie konfliktu ohľadom stratenej jalovice bolo očakávateľné ešte skôr, než sa vlastne čitateľ dozvedel, že jalovica zmizla.

Dej:

Eva Krtová vysiela svojho manžela Adama na jarmok do Mrhanova. Za úlohu dostane ako obvykle kúpiť potrebné veci do domácnosti, no nezvykle má priviesť domov aj kravu. Preto Eva ľutuje, že pre predvianočné prípravy svojho manžela nemôže sprevádzať, lebo kúpa kravy vyžaduje väčší finačný obnos a je si vedomá sklonov svojho muža k alkoholu (ktorý sa ale pod ženiným dohľadom neprejavuje).

Na jarmoku Adam úspešne rozpredá prinesené kapce a zo zárobku plánuje časť pred Evou utajiť. Natrafí na Martina Šmálka, podvodníka s kravami. Pred kúpou starej kravy Adama zachráni len Šmálkova chamtivosť, ktorý v krčme žiada viac peňazí, ako sa dohodli.

Adam Krt potom stretne suseda Adama Trnku, s ktorým je ale pre nezhody v minulosti pohádaný. Trnka má so sebou rysavú jalovicu, ktorá sa Krtovi zapáči a ponúkne kúpu. Adamovia sa pomeria a na transakcií sa dohodnú. Pri oslave dohody v krčme ich prichytí Eva Trnková a nahnevaná odchádza domov.

Keď muži vyjdú z krčmy, jalovice niet. Neúspešne ju hľadajú a vznikne medzi nimi spor, koho vlastne jalovica bola. Krt má ale smolu, pretože za ňu už zaplatil. Nešťastný a opitý sa vracia domov. Po ceste stretne mátohu a nešťastne rozbije tovar, ktorý na jarmoku kúpil. Veľmi sa obáva reakcie manželky, keď sa dozvie o jalovici, krčme a rozbitom tovare.

Tá ale sprvoti nevybuchne, len plače. Adam ľutuje svoje skutky a keď žene povie o jalovici, je vyhnaný z domu (aby jalovicu našiel). Onedlho nato však suseda Trnková privedie stratenú jalovicu (vzala ju spred krčmi nevediac o kúpe) a sused Adam ide pátrať po Adamovi. Úspešný je až po niekoľkých dňoch, kedy sa takmer všetci domnievajú, že Krt je mŕtvy.

Adam Krt pracoval na píle, kde si zarobil na splatenie prepitých peňazí. Zaviazal sa abstinovať a svoj sľub aj dodržal. Šťastní Krtovci mohli stráviť Vianoce spolu, navyše so susedmi už nie znepriatelenými.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Povinné čítanie – stredné školy a gymnázia (Obsahy diel)



Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.094 s.
Zavrieť reklamu