Maco Mlieč – Jozef Gregor Tajovský

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: gamcak47 (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 13.12.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 404 slov
Počet zobrazení: 2 025
Tlačení: 79
Uložení: 90

Maco Mlieč – Jozef Gregor Tajovský

Realizmus – Slovensko

Literárny žáner: poviedka

Bibliografické údaje:

Dielo som čítal na Zlatom fonde denníka SME.

Digitalizátori: Dorka Feketeova, Viera Studeničová, Katarína Bendíková, Tomáš Ulej

Originál: Jozef Gregor Tajovský. Dielo 1.. Slovenské vydavateľstvo krásnej literatúry. Bratislava. 1953. .

Počet strán (poviedky): 8

Miesto a čas deja: slovenský vidiek na začiatku 20. storočia

Hlavné postavy: Maco Mlieč (poctivý pracovitý sluha), gazda (richtár), autor

Citáty: „Maco čela ani skoro nemal, oči ako myš, nos ani gombička a celý preliaknutý,

len líca ako by ho ucápal a vrchnú gambu na tri prsty a odutú, ako by ho všetky predné zuby bolely. Vlasy ako ježa a hrdzavé voľáke, uší skoro nič.“ (strana 4)

„jeho celoživotná filozofia: poriadne robiť (sebe či cudziemu, to mu bolo vedľajšie) a statočne zomrieť“ (strana 7)

Môj názor:

Zaujímavé čítanie sprostredkuvajúce smutnú realitu z konca devätnásteho storočia. Imponovalo mi, že dielo bolo krátke, no veľmi výstižné.

Dej:

Poviedka začína dialógom autora a Maca Mlieča, ktorého všetci volajú len Mliečnik. Maco vychvaľuje svojho gazdu, miestneho richtára, ako sa oňho celý život stará, poskytuje mu jedlo a doháň. Autor ho upozorňuje na fakt, že ak by za svoju plácu poberal peniaze, bol by na tom teraz oveľa lepšie. Macovi sa ale rátať nechce a tak zostáva žiť vo svojej ilúzií. Ako hlavný argument mu slúži gazdov sľub doopatrovať a pochovať ho aj v prípade, ak už nebude schopný práce.

Potom sa dozvedáme o minulosti nášho hlavného hrdinu. K súčasnému gazdovi prišiel slúžiť ako mladý silný paholok. Spočiatku dostával aj peniaze, no to sa zmenilo po smrti Macovych rodičov. Vtedy začal pomýšľať aj na sobáš, no pre jeho fyzický vzhľad táto snaha skončila neúspechom. Macova práca spočívala v starostlivosti o kone, čo vykonával veľmi spoľahlivo a kvalitne. Raz ho ale kone prevrhli aj s vozom do priekopy, pričom si zlomil nohu. Napriek tomu, že ho gazda poslal do špitálu, mu ostala krivá. Z toho dôvodu bol preradený k volom a keď nestačil ani na ne – ku kravám.

Na jedny Vianoce Maco začal cítiť, že sa blíži jeho koniec. Na slabosť nezaberali žiadne triky miestnych ľudí (napr. surová kapusta). Maco sa obával, že ak teraz zomrie, jeho gazda na ňom prerobí. Išiel teda za ním a pýtal sa ho, koľko mu dlží. Richtár si ale uvedomil, že Maco preňho robil takmer zadarmo a upokojí ho, že dlžoba je na opačnej strane. Maco Mlieč im poďakuje za celoživotnú starostlivosť a ďaľšie ráno je mŕvty.

Richtár mu vystrojil pekný pohreb, za čo ho pochválila celá obec. Niektorí sluhovia ale vedeli, že ho mal z čoho zaplatiť.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Povinné čítanie – stredné školy a gymnázia (Obsahy diel)



Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.022 s.
Zavrieť reklamu