Ťapákovci – Božena Slančíková Timrava

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: gamcak47 (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 13.12.2022
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 400 slov
Počet zobrazení: 1 652
Tlačení: 70
Uložení: 81

Ťapákovci – Božena Slančíková Timrava

Realizmus – Slovensko

Literárny žáner: novela

Bibliografické údaje:

vydanie: Tatran, 1975 Bratislava

počet strán: 40

Poloha v časopriestore: slovenský vidiek na začiatku 20. storočia

Hlavné postavy:

  • Iľa Ťapáková: Paľova žena zhnusená spôsobom života Ťapákovcov
  • Paľo Ťapák: Ilin manžel, je rovnako ako zvyšok rodiny flegmatik
  • Anča: nevrlá mrzáčka, hlavná Ilina oponentka (v jej snahe zmeniť ich spôsob života)
  • ostatní členovia šestnásťčlennej rodiny

Môj názor:

Dielo veľmi realisticky vykreslilo zaostalý spôsob života na slovenskej dedine na začiatku 20. storočia. Chýbala mu však dramatickosť či zápletka, ktorá by ma viac upútala.

Dej:

Po smrti starej gazdinej si Ťapákovci za gazdu zvolili Paľa. Jeho žena Iľa sa tým pádom považuje za gazdinú a snaží sa všetkých usmerňovať. Nepáči sa jej spôsob života Ťapákovcov, ktorým je prakticky všetko jedno a neponáhľajú sa ani pracovať. Bývajú v nedostatočne veľkom dome, ktorý keď Iľa navrhne rozšíriť, narazí na odpor mrzáčky Anče.

Sama Anča je veľmi nešťastná, čo navonok zakrýva útočením na Iľu. Nerozumie, prečo práve ju postihol taký osud (ochorela na lámku) a kypí nenávisťou k Mare Fúzakovie, ktorá si zobrala Ančinu bývalú lásku (spred choroby) Jana Fúzakovie a ktorej musí práve šiť na objednávku.

Keď Iľa neuspela so svojou snahou rozšíriť usadlosť Ťapákovcov, na protest sa rozhodla odísť slúžiť k pani rechtorke. Zvyšok rodiny sa tomu zaradoval, neuvedomujúc si, že prišli o gazdinú a nebude sa mať kto starať o domácnosť.

Paľo medzitým odišiel na ovce a o manželkinom odchode ešte nevedel. Iľa bola u pani rechtorky navonok veľmi šťastná, no vyčkávala svojho manžela, aby si po ňu prišiel. Keď sa napokon Paľo vráti, Anča sa mu smeje, že mu ušla žena. Namiesto toho, aby šiel po ňu, jej však ukáže, že sa o seba dokáže postarať aj sám dobiela vypratou košeľou.

Iľa je smútná, že ju neprišiel požiadať o návrat domov (i keď to chce odmietnuť) a trápi ju aj pribúdajúca práca u pani rechtorky, ktorá už nie je taká priateľská ako na začiatku.

K Paľovi sa po čase dostane chýr, že jeho ženu si chodí obzerať iný muž z dediny. Až to ho vyburcuje k tomu, aby za ňou išiel, no Iľa ho podľa plánu odmieta (pretože keď mu dala na výber medzi ňou a Ťapákovcami, vybral si ich).

Iľa dostane povolanie k notárovi, ktorý jej oznámi, že nemôže zároveň vykonávať funkciu dedinskej babice aj slúžiť. Zaraduje sa tomu, nakoľko je to zámienka odísť zo služby skôr, ako jej vyprší sľúbená lehota.

Odíde k Jablonkovcom a Paľo po čase príde za ňou. Postavia si dom a spokojne nažívajú, nechajúc Ťapákovcov, vrátane zúfalej Anče, napospas osudu.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Povinné čítanie – stredné školy a gymnázia (Obsahy diel)



Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.023 s.
Zavrieť reklamu