Kto chytá v žite (J.D. Salinger)

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: erikaaa (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 11.01.2023
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 1 270 slov
Počet zobrazení: 1 903
Tlačení: 77
Uložení: 84

Kto chytá v žite (J.D. Salinger)

Holden Caufield je mladý 17 ročný chalan, ktorý už vystriedal veľa škôl, na žiadnej sa nedokáže udržať. Má brata D.B., ktorý pracuje v hollywode píše knihy, filmy, ale H stále hovoril, že tam robí ako prostitút, zo začiatku však písal, malú sestru Phoebe, a mal ešte brata Allieho, ktorý zomrel na leukémiu. Chodí na Pencey. Riaditeľ na Pencey je Thrumer a má dcéru, ktorá chodí na všetky futbalové zápasy, má do krvi ohryzené nechty a odpuďujúco vyzerá.

Keď ho vylúčia zo školy, tak si ho zavolá učiteľ dejepisu, Spencer, k nemu domov a chce sa s ním rozprávať. Je mu ľúto, že ho nechal prepadnúť, hoci on mu to nezazlieva. Vie, že je jeho vina, že prepadol zo 4 predmetov z 5. Jedine angličtina mu išla. Opisuje svojho spolubývajúceho, s ktorým býva v Ossenburgerovom krídle. Jeho spolužiak je 4-ták, on je tretiak.

Volá sa Warda Stradlatera. Je to chalan, ktorí je zaľúbení sám do seba. Má záujem o ženy a často ich aj získava. V podstate zanedbáva aj on svoju hygienu, ale nie je to tak vidno. Holí sa hnusnou žiletkou. Vedľa v izbe býva Ackley, ktorý je vysoký, zanedbáva svoju hygienu, neumýva si zuby, smrdí mu z úst, ma veľa úhrov po tvári, v izbe ma vždy smrad, nosí smradľavé ponožky. Raz ide na rande Stradlater s kamarátkou C. a on to nemôže zniesť. Vadí mu to, je z toho nervózny. Keď sa večer S. vráti tak sa pohádajú a pobijú. C. chce spať u A., ale ten s tým nesúhlasí, nakoniec sa C., ktorý sa cíti veľmi opustený rozhodne odísť preč a oddýchnuť si za ten čas, čo mu ostáva keď musí ísť domov. Nechce sa vrátiť hneď domov lebo jeho rodičia nevedia o jeho vylúčení, chce sa vrátiť až keď im príde list. Odchádza vlakom do new yourku, v ktorom stretáva mamu jeho spolužiaka. Vymýšľa si o ňom samé pekné veci, hoci vie, že nič nie je pravda.

Chce potešiť jeho mamu. C. si veľmi rád vymýšľa. Keď dorazí do NY, pencilvánii, tak prvé čo urobí je to, že ide do telefónnej búdky a chce niekomu zavolať, strašne rád by hovoril so svojou sestrou, ale bojí sa, že to zdvihnú rodičia. Vezie sa taxíkom, ale omylom zadá adresu svojho domu, tak sa potom musia vracať, taxikára sa pýta čo sa deje s kačkami v central parku keď je zima, ale on akosi nemá chuť sa o tom s ním baviť. Ubytuje sa v nejakom pochybnom hoteli. Potom volá jednej babe, na ktorú mu dal kontakt jeho kamarát, ale on sa večer nemôže stretnúť a na ďalší deň sa stretnúť C. nechce. Bol v klube, kde sa zoznámil s 3 asi 30čnými ženami, ktoré boli zaťažené na slávnych hercov.

Páčila sa mu jedna z nich, skvelo tancovala, ale nebola s ňou vôbec reč. Vytancoval všetky, jedna zle tancovala, ale rozprávalo sa s ňou asi najlepšie. Keď odišli tak stretol aj bývalú svojho brata. Keď sa vracal do izby mu Mauricio, poslík v hoteli, ponúkol ženskú spoločnosť a on ju prijal, no keď však prišla k nemu do izby a vyzliekla svoje zelené šaty nemal vôbec chuť aj napriek tomu, že bola pred ním iba v ružovom spodnom prádle. Pri vešaní šiat mu prišlo ľúto, že Keď si kupovala šaty vôbec tí ľudia nevedeli, že ich predávajú prostitútke. Chcel sa s ňou iba rozprávať, ale ona o to nestála.

Tak jej zaplatil ako sa dohodol s M. 5 dolárov, ale ona(sunny) chcela 10 preto sa neskôr vrátila aj s M. a pýtali od neho peniaze, ona si ich sama vzala s jeho náprsnej tašky a dobili ho. Hneď ráno odišiel z hotela. Pri raňajkách stretol dve mníšky, s ktorými sa rozprával o anglickej literatúre, lebo učili, jedna angličtinu a druhá dejiny, dal im aj 10 dolárov na charitu, chcel im aj zaplatiť účet, ale oni s tým nesúhlasili. Potom išiel do mesta kúpiť P. platňu, ktorú počul hrať na intráku jednému chlapovi, ale ten mu ju nechcel predať.

Našiel ju hneď v prvom obchode a potom hľadal P. v parku kde sa vždy v nedeľu korčuľuje, ale nenašiel ju. Bol sa pozrieť aj do indiánskeho múzea ako mu povedalo jedno malé dievčatko. Potom šiel k Biltmoru, lebo tam sa mal stretnúť so Sally a mali ísť spolu do divadla. (sally je jeho bývala) Prišla o 10 minút neskôr, ale bola strašne pekná, tak jej to odpustil, ako ju zbadal tak sa túžil s ňou oženiť. Do divadla išli taxíkom kde sa bozkávali a vyznávali si lásku. Predstavenie nebolo až také zlé podľa neho, ale S bola z neho celá unesená. Cez prestávku k nim prišiel jeden chalan, ktorého S poznala a rozprávali o samých ľuďoch, kt. poznajú čo H neskutočne nudilo. A tak to bolo aj cez ďalšie prestávky. Ten chalan študoval v Adovere, mal kockatú vestu a flanelový oblek, typy aké sa H protivia, nemá ich rád. Po skončení divadla navrhla S nech sa idú korčuľovať, lebo tam dávali také pekné krasokorčuliarske sukničky.

No krasokorčuľovanie im moc nešlo tak potom šli do bufetu kde jej navrhol H, aby spolu odišli preč a hovoril jej ako mu všetko lezie na nervy, chcel aby začali spolu nový život, no ona s tým nesúhlasila a sa pohádali. Povedal jej, že ho nasrala a ona sa strašne urazila. Chcel znova volať Jane a pritom si spomenul na príhodu podľa ktorej usúdil, že dievčatá majú radi namyslených chalanov a hovoria o nich, že majú komplexy menej cennosti a naopak. Nakoniec zavolal jednému kamarátovi Carlovi Luceovi, ktorý bol veľmi inteligentný.

No kým sa s ním mal stretnúť mal ešte strašne veľa času preto šiel ešte do kina, z ktorého mu však bolo zle, vôbec sa mu predstavenie nepáčilo. S CL sa rozprávali, objednal si CL suché Martiny, mal priateľku číňanku, no viac menej mu dával H otázky na jeho sexuálny život no CL mu na to neodpovedal, vyhýbal sa a nechcel sa o tom rozprávať. CL odporučil H aby šiel ku psychoanalytikovi, aby zistil, aký mentálny typ človeka sa k nemu hodí. Po odchode sa CL v bare strašne opil dal pozdravovať novú speváčku čo tam bola a z búdky volal S a hovoril jej, že jej príde na Vianoce ozdobiť ten vianočný stromček.

Rozhodol sa, že pôjde navštíviť svoju sestru. Vypadla mu platňa, ktorú pre ňu kúpil a sa rozbila, dal si ju naspäť do vrecka. Peši prišiel domov a potichu šiel do jej izby, ale ona bola v D. B. Zasvietil lampičku no ona sa nezobudila, pozeral si jej zošity, na ktorých si všimla, že si vymýšľa svoje stredné meno, lebo to jej sa jej nepáči a nakoniec ju zobudil. Rýchlo odhalila, že ho znova vyrazili zo školy, on jej dal platňu, ktorú pre ňu doniesol, ale rozbitú no ona si ju aj takú vzala so slovami, že ona také veci zbiera. Kvôli vyhadzovu zo školy mu stále opakovala, že ho oco zabije a trucovala, vrátili sa rodičia domov, tak sa musel H. rýchlo skryť do skrine a zahasiť cigaretu. Malá P. povedala, že si dala ona jeden puk, lebo nemohla spať. Potom sa ešte chvíľku rozprávali s H. požičala mu peniaze, čo mala na darček a on išiel preč, už mu bolo jedno či ho uvidia alebo nie. Ešte medzitým zavolal jednému profesorovi, že či k nemu môže prísť.

Tak išiel k nemu, on aj jeho žena ho hneď pohostili privítali. Urobili kávu a mu dohováral, no len on bol strašne unavený a zaspával. Zobudil sa na to, že ho niekto drží na čele a keď uvidel toho profesora tak sa rýchlo obliekol a odišiel preč. (profesor Antolini dosť veľa pil) a povedal, že si ide po kufre na stanici. Išiel na stanicu tam prespal a rozhodol sa, že odíde. Kúpil si v obchode blok a pero a poslal P. lístok, aby sa stretli a rozlúčili. No ona tam prišla aj s kuframi a povedala, že ide s ním. Tak sa rozhodol, že neodíde, ona sa už v ten deň nevrátila do školy. Boli spolu na kolotočoch kde sa vozila na koníkovi a začalo strašne pršať. Keď sa vrátil domov tak ochorel, v septembri sa opäť má vrátiť do školy. Na záver rozpráva ako mu chýbajú niektorí ľudia. Hovorí, že každý o kom rozprával mu akosi chýba a dokonca aj Marice.

Posledná veta: Nikdy nikomu o nikom nerozprávajte. Lebo vám potom bude každý chýbať.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu