Zóny pre každého študenta

Otec Goriot - Honoré de Balzac

Otec Goriot - Honoré de Balzac

Literárny druh: neveršovaná epika

Žáner: román

Téma: Charakter cloveka je deformovaný túžbou po peniazoch, moci a kariére.

Idea: Otec Goriot spoznáva neúprimnú lásku svojich dcér, ktoré pre honbu za majetkom nedocenili lásku vlastného otca.

Hlavné postavy

Otec Goriot - spravodlivý a milujúci otec, bývalý obchodník s cestovinami

Anastacia de Restaud - grófka, Goriotova dcéra

Delphine de Nucingen - barónka, Goriotova dcéra

Eugene Rastignac - študent, priatel otca Goriota, Delphinein milenec

Vautrin - bývalý galejník (bývalý odsúdenec na tažkú prácu) žijúci pod menom
podstivého cloveka
Bianchon - študent, Eugenov priatel

Pani de Beauseant - Eugenova sesternica

Vedlajšie postavy:

Maurice, Bianchon, Christophe, pani Couturová, Victorine, Clara, pán de Trailles, Mariot

Otec Goriot – Obsah diela

Dej: Otec Goriot, bývalý cestovinár, ktorý zbohatol v porevolucnej kríze, zbožnoval svoju ženu, s ktorou má dve dcéry, staršiu Anastázie a mladšiu Delphine. Po 7 rokoch manželstva Goriot stratil svoju ženu a tak sa u neho vyvinul až prílišný otcovský cit.

Dcéry rozmaznával, dával im všetko, co mal, len aby im zabezpecil štastnú budúcnost. Vdaka našetreným peniazom zabezpecil svojim dcéram bohaté vená, ktoré sa vydali za mužov z vysokých spolocenských vrstiev. Anastázie sa chcela dostat do najvyšších kruhov v Paríži, preto si zobrala grófa de Restanda, ale popri com si vydržiavala milenca Maxima.

Delphine mala rada peniaze, preto sa vydala za bankára nemeckého pôvodu Nucigena. Pokial im mohol dávat Goriot dostatocné množstvo penazí, bol milácikom oboch dcér, no ked už nemal skoro nic, dcéry sa k nemu nepriznávali a odmietali ho prijímat do svojich domovov. Goriot opovrhnutie dcér prijal velmi tažko a utiahol sa do penziónu pani Vaupucrovej.

V penzióne žil s dalšími 18 spolubývajúcimi, ktorí sa z rôznych prícin dostali skoro na spodok spolocnosti. Jeho život zacal pozorovat študent Rastignac, ktorý bol velmi ctižiadostivý a tiež túžil dostat sa na špicku spolocnosti, co sa mu zacalo darit pomocou údajnej sesternice, ktorá ho uviedla a zoznámila s jednou z Goriotových dcér s Delphine. Vzájomne sa zalúbili a zacali udržiavat milenecký pomer.

Vdaka tomu si ho otec Goriot oblúbil a stal sa mu najbližším clovekom v penzióne. Jeden z ludí v penzióne, Vautrin, prehováral Rastignaca, aby si zobral jedno dievca z penziónu, ktorej nechcel dat otec jej peniaze, ale Vautrin povedal, že by zariadil, aby dievca tie peniaze dostalo. Rastignac váhal, ale nakoniec sa rozhodol pre Delphine.

Vautrin mu napriek tomu, ak by si to rozmyslel, dal šek na 12 000 frankov. Rastignac ho odložil do svojej izby. Velmi si s Goriotom zacal rozumiet, Goriot dokonca pomáhal Delphine zariadit pre Rastignaca byt. Ku koncu zacali všetci z penziónu odchádzat, Vautrina na udanie pani Michonneauovej zatkli.

Goriot s Rastignacom chceli odíst na druhý den. Podvecer prišli za Goriotom dcéry. Najprv Delphine, ktorá sa chcela s otcom len porozprávat a neskôr Anastázie, ktorá potrebovala peniaze pre svojho milenca, na jeho záchranu. Rastignac, ktorý bol vo vedlajšej izbe, sa rozhodol, že jej pomôže šekom od Vautrina. Sestry sa medzitým pohádali a ich otec z toho prežíval nesmierne muky. Do toho prišiel Rastignac a dal jej ten šek.

Dcéry odišli a Rastignac sa zacal chystat na ples, kam chceli všetci traja íst. Otcovi Goriotovi sa pohoršilo, a tak išiel Rastignac za Delphine, aby pri nom zostala. Delphine to odmietla a donútila ho, aby šiel s nou na ples. Po návrate sa ponáhlal za otcom Goriotom, ale Delphine išla domov spat. Ked prišiel Rastignac, Goriot už mlel z posledného, ale stále dúfal v príchod dcér. Tesne pred smrtou vyriekol tieto strašné slová: ,,Ach, priatel môj, nežente sa, nemajte deti! Vy im dáte život, ony vám dajú smrt. Vy ich uvediete do sveta, ony vás z neho vyženú.“
Goriot zomrel opustený a sám.

Anastázie dobehla neskoro, bol už mrtvy a ona všetky svoje zlé ciny voci otcovi olutovala. Na pohrebe Goriotovi nebol nikto okrem Rastignaca. Bol z toho velmi smutný a rozhodol sa, že sa za to grófkam pomstí. Na koniec sa Rastignac vyhráža celej parížskej spolocnosti a ide odvážne v ústrety svojim cielom.

Honoré de Balzac (1799-1850):  

Bol velkým francúzskym spisovatelom. Narodil sa v Tours v rodine zbohatlíka sedliackeho pôvodu. Mal tažký život kvôli dlho svojho otca. Krátko pred smrtou, v roku 1850, sa oženil s polskou šlachticnou Evelinou Hanskou. Jeho diela sa cítajú na celom svete. Je predstavitel realizmu 19. storocia.

Písal z prostredia nízkej aj vyššej spolocnosti. Podáva nám kritiku kapitalistickej spolocnosti. Všetky jeho diela, sú súcastou akoby mozaiky, uceleného diela, s názvom Ludská komédia, ktoré sa delí na tri casti: Štúdie mravov, Štúdie filozofické a Štúdie analytické.

Dielo Otec Goriot patrí do súboru Štúdie mravov.  Dielo Otec Goriot vzbudilo medzi citatelmi velký ohlas a bolo zároven vyvrcholením predchádzajúcej Balzacovej tvorby. Spisovatel tu siaha do skutocnosti a ukazuje nám negatívny charakter kapitalistickej spolocnosti, ako aj rozhodujúci vplyv majetku a túžbu po jeho dosiahnutí.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/3575-otec-goriot-honore-de-balzac/