Lakomec - Jean Baptiste Poquelin Moliére

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: paulushqa
Typ práce: Referát
Dátum: 28.03.2020
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 432 slov
Počet zobrazení: 51 984
Tlačení: 2 251
Uložení: 2 295

Lakomec - Jean Baptiste Poquelin Moliére 

Literárny druh: dráma

Žáner: divadelná hra - komédia

Kompozícia: Hra sa clení na 5 dejstiev, pri com sa každé clení na niekolko výstupov.

Téma: Život lakomého úžerníka, ktorý žije v neustálom strachu o svoje peniaze, pri com šetrí nielen na svojom služobníctve, ale aj na svojich detoch.

Idea: Láska napokon zvítazí nad všetkým; lakomého cloveka môžu k cinom posunút iba peniaze.

Postavy: 

  • Harpagon –  Kleantov a Elizin otec zalúbený do Mariany
  • Kleant –  Harpagonov syn, Marianin milý
  • Eliza –  Harpagonova dcéra, Valérova milá 
  • Valér –  Anzelmov syn, Elizin milý
  • Mariana –  Kleantova milá, Harpagonova vyvolená
  • Anzelm –  Valérov a Marianin otec
  • Frozína –  dohadzovacka
  • Jakub –  Harpagonov kuchár a kociš
  • Šidlo –  Kleantov sluha 
  • Pani Klaudia –  Harpagonova slúžka
  • Ovsík, Trieska –  Harpagonovi lokaji
  • Policajný komisár a jeho pisár 

Lakomec – Obsah diela  

Dej: Bohatý lakomý vdovec Harpagon, ktorý rozmnožuje svoj majetok prepožiciavaním  penazí na vysoký úrok, je posadnutý peniazmi a bohatstvom. Podriaduje tomu všetko: vztah k vlastným detom, k služobníctvu i osobný vztah k citovému životu.

Jeho dcéra Eliza sa tajne zasnúbi so šlachticom Valérom. Jej brat Kleant je však odkázaný na otca. Musí sa podrobit jeho vôli, no miluje chudobnú dievcinu Marianu. Tú si však chce vziat jeho otec Harpagon. Svojho syna Kleanta chce oženit s bohatou vdovou a Elizu hodlá vydat bez vena a jej súhlasu za starnúceho boháca Anzelma.

Dohadzovacka Frozína presvedcí Harpagona o tom, že sobáš s Marianou bude prenho výhodný. Prezradí mu, že sa jej vraj pácia starší muži. Frozína takisto presviedca Marianu o tom, že jej starý ženích coskoro i tak umrie a ona ostane bohatou vdovou. Harpagon pozve hostí na veceru do svojho domu. Chce sa  druhýkrát oženit, co je hlavnou podstatou tejto hostiny. Na nej daruje Kleant Mariane otcov prsten, za co sa Harpagon na syna velmi nahnevá. Napokon sa Kleant prizná otcovi že miluje Marianu.

Harpagon však trvá na tom, aby sa Kleant Mariany vzdal a prenechal ju jemu. Ale ani po rozhovore s Kleantovym sluhom Jakubom sa veci nevyrovnajú. Harpagonovi ktosi ukradne peniaze, po com chce dat neštastný Harpagon všetkých vrátane seba obesit, ak ukradnuté peniaze nenájde. Po ubezpecení Harpagona, že skrinka s jeho priatelmi peniazmi sa mu vráti a po zistení, že Mariana a Valér sú Anzelmove deti dá súhlas na ich svadby s Kleantom a Elizou. Je to najmä preto, že svadby budú na Anzelmove náklady. Takto sa hra Lakomec koncí...

Jean Baptiste Poquelin Moliére:

Narodil sa v roku 1622 vo Francúzsku. Napriek protestom svojho otca sa dal na divadlo. Neskôr dokonca založil vlastnú divadelnú spolocnost. Kvôli zosmiešnovaniu rôznych vrstiev meštanov, šlachty i cirkvi sa celý život stretával s problémami.

Viacero jeho hier vyvolalo pohoršenie vrstiev, ktoré parodizoval. Je považovaný za najvplyvnejšieho európskeho autora komédií. Medzi jeho najznámejšie diela patrí Lakomec, Tartuffe, Mizantrop, Škola žien, Zdravý nemocný a mnoho iných. Zomrel v roku 1673.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

O autorovi: Molière

Molière

Molière, vlastným menom Jean Baptiste Poquelin bol francúzsky herec, dramatik, režisér a divadelný riaditeľ.



Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu