Kronika klubu Pickwickovcov - Charles Dickens

druh: epika
žáner: román (pikareskný)
téma: dobrodružstá pickwickovcov pri putovaní naprieč Anglickom
idea: na každom človeku je niečo také, o čom by sa mali iní dozvedieť...
 
postavy:
Samuel Pickwick - vážený starší pán, gentleman, milý, citlivý, čestný, ale zároveň aj naivný, smiešny každemú chce pomôcť, "nežije v reálnom svete" (don Chichot)
Samuel Weller - sluha pána Pickwicka; obyčajný človek (Sancho Panza), oddaný sluha, výrečný, zábavný, šikovný
páni Winkle, Snodgrass a Tupman - členovia Pickwickovho klubu, putujú spolu s Pickwickom po Anglicku
p. Bardellová, p. Wardle, p. Perker, Alfred Jingle a Job Trotter
 
dej:
Pán Pickwick spolu s Winklom, Tupmanom a Snodgrassom zakladajú klub, putujú po Anglicku, posielajú ústrediu v Londýne svoje zápisky z dobrodružstiev. Cestou zažívajú množstvo príhod, častokrát humorných až stupídnych. Navštevujú zaujímavé miesta, ale zároveň sa zaujímajú aj o bežných ľudí. Na ceste vidiekom stretávajú zvláštneho Alfreda Jingla a jeho "sluhu" Joba Trottera, zo začiatku sa správajú priateľsky, no využijú naivitu pána Pickwicka a podvedú ho. Pickwick stretne aj svojho starého známeho p. Wardla, zažijú spolu množstvo dobrodružstiev, napríklad pri love na vtáky alebo na kriketovom turnaji.

Po pár mesiacoch putovania sa pán Pickwick vracia do Londýna, kde sa stane veľké nedorozumenie - domáca pani v pickwickovom prenajatom byte, pani Bardellová, ho nesprávne pochopí,myslí si, že sa s ňou chce oženiť. Pán Pickwick odchádza na ďalšiu výpravu, po ceste sa mu v jednej krčmičke zapáči zábavný  a šikovný mládenec Samuel Weller a  Sam sa stane jeho sluhom. Dostane list zo súdnym predvolaním - pani Bardellová od neho žiada súdne vyrovnanie za nedodržanie "manželského sľubu".

Súdny spor prehráva - dostáva sa do Fleetskej väznice pre dlžníkov. Na tomto mieste zisťuje, čo je to bieda, trápenie. Má dostatok peňazí, no je tvrdohlavý, nechce vyplatiť súdne vyrovnanie, keďže bol odsúdený neprávom. Pani Bardellová nezaplatí svojim advokátom súdne trovy, kedže nedostala peniaze od Pickwicka, a preto sa tiež dostáva do väznice pre dlžníkov. Aj Sam Weller sa zadlžuje, len aby bol so svojim pánom. Pickwicka nakoniec obmäkčia Winklove prosby o pomoc pri ženbe, tiež nechce, aby bol Sam vo väzení kvôli nemu, preto zaplatí svoj dlh, aj dlh pani Bardellovej, a odchádza z väznice.
  Pán Pickwick končí s dobrodružstvami, usadí sa v sídle neďaleko Londýna, stále pri ňom ostáva Sam Weller. Všetci sú spokojný, príbeh končí svadbou Winkla a Snodgrassa. Po nejakom čase sa ožení aj Sam Weller.
 
- prvky realizmu - jazyk (postavy) všetkých spol. vrstiev, podrobnosť, kritika voči spoločnosti - súdnictvu, väzniciam pre dlžníkov, buržoázii - namyslenosti, nadradenosti, duchovenstvu (opitý pastor Stiggins)
- prvky romantizmu - láska, happy-end, svadba na konci
Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/3649-kronika-klubu-pickwickovcov-charles-dickens/