Dom v stráni - Martin Kukučín

Dom v stráni - Martin Kukučín

Literárny žáner: spoločenský román

Téma: Príbeh lásky sedliackeho dievčaťa a bohatého statkárskeho syna, rozpad patriarchálneho spôsobu života sedliackej rodiny

Idea: „ Dve veci má svet - lásku a smrť."
Miesto a čas deja: začiatok 19. storočia, dedina Grabovik na ostrove Brač /: 18 kapitol, dej prebieha vo fázach: zaľúbenie, prehíbenie vzťahu, vytriezvenie, roztržka a zmierenie, dejová línia je orámcovaná striedaním ročných období

Dom v stráni – Postavy:

Mate Berac - predstaviteľ patriarchálneho sedliactva, sebavedomý, hrdý težak(sedliak), je veľkou autoritou v spoločnosti i v rodine, jeho životnou filozofiou je zachovanie tradícií, autor s ním sympatizuje

Jera - Mateho manželka, lakomá, baží po peniazoch

Katica - Mateho najmladšia dcéra, krásna sedliacka dievčina

Niko Dubčič - mladý zeman, je vychovávaný s láskou a porozumením, úprimne sa zaujíma o ľud

Šora Anzula - Nikova matka, vdova po kapitánovi Dubčičovi, múdra, rozvážna, pracovitá, vzbudzuje rešpekt

Zandome - Nikov najlepší priateľ, prefíkaný, predstaviteľ podnikateľskej vrstvy

Dorica- nežná a krásna zemianka, šora Anzula si ju vyhliadla za nevestu pre Nika

Paško Bobica - mladý, usilovný, ale nerozvážny sedliak

Ivan - Mateho najstarší syn

Barica - Ivanova žena 

Matija - Mateho staršia dcéra 

Dija Zorkovič - Doricin otec

Dom v stráni – Obsah diela

Dej: Autor opisuje dve rodiny- sedliacku, ktorej hlavou je Mate Berac a statkársku, ktorú riadi šora Anzula. Mate je rozumný a pracovitý težak. Žije so svojou ženou Jerou, s ktorou má tri deti- Ivana, Matiju a Katicu. V dedine nastáva čas fiery(hody), a tak sa celá Mateho rodina schádza doma. Prídu aj jeho dve dcéry, ktoré pracujú v meste ako slúžky. Staršia Matija a mladšia Katica. Na konci fiery sa koná težacká zábava, na ktorú idú obe sestry. No Katici sa tu nepáči a na všetko pozerá s odporom.

V tom sa objaví Paško Bobica, ktorému sa kedysi sľúbila, ale teraz ho už neľúbi. Po roztržke s Paškom odchádzajú. Katica prehovorí Matiju pozrieť sa aj na zemiansku zábavu. Katica hneď po príchode očarí mladého zemana Šora Nika Dubčiča. Niko svojím záujmom o Katicu vyvolá nespokojnosť zemianok, preto pošlú po Mateho. Mate odvedie dcéry domov a Katici sa snaží s láskou vysvetliť, že nepatrí do takejto spoločnosti. Na druhý deň sa Katica stretne s Nikom.

Niko jej vyznáva lásku a dáva jej svoje slovo. Katica sa cíti ako „ v siedmom nebi". Niko sa zdôverí matke, ale šora Anzula je spočiatku proti. Pre Nika mala vybraté pekné dievča, Doricu Zorkovičovú, ktorú vychovávajú v kláštore. Počas prehliadky vinohradov sa šora Anzula stretne s Matem, ktorý veľmi prudko reaguje na správu o Nikovom výbere. Napokon sa dohodnú, že im nebudú stáť v ceste a umožnia im lepšie sa spoznať. Musia sa však stretávať verejne a svadba bude najskôr o rok.

Katica prestane slúžiť. Niko ju navštevuje, chce sa zblížiť so sedliackym ľudom a ona sa chce dostať do vysnívanej vyššej spoločnosti. Ich láska raní Páska Bobicu, ktorý povie Nikovi o Katicinom sľube. On jej však odpustí a ich vzťah sa prehlbuje. Isté pochybnosti v ňom vyvolá rozhovor s priateľom Zandomem. Zandome má racionálny pohľad na vec, odhovára Nika od svadby so ženou z nižšej vrstvy. Rozhodne sa otvoriť mu oči.

Paškovi nájde službu, aby si zarobil peniaze a opäť si tak získal lásku Katice. Je jeseň, čas oberačky hrozna. Vzťah mladých sa začína ochladzovať. Domov sa nečakane vracia Dorica Zorkovičová kvôli chorobe otca. Niko s ňou trávi veľa času pri chorom a postupne si uvedomuje rozdiel medzi ním a Katicou. Pri návšteve Katice sa Niko rozpráva s Jerou, ktorá hovorí len o peniazoch . Niko je zhrozený predstavou, že taká bude aj Katica a prestávajú ľúbiť. Ani nevie ako, a zaľúbi sa do Dorice. Aj jej na ňom záleží, ale nič mu nepovie.

Doricin otec vyzdravie a šora Anzula usporiada obed, na ktorom je gazdinou Dorica. Po obede prichádza aj Katica a Niko si všíma rozdiely medzi ňou a Doricou. Katica sa cíti ako votrelec, naopak Dorica sa správa prirodzene a kultivovane. Katica vycíti Nikovu odmeranosť a všetko vrcholí výbuchom jej žiarlivosti. Láska Nika a Katice sa definitívne končí. Mate ťažko ochorie.

Šora Anzula mu prináša správu o rozchode ich detí. Katica sa stále hnevá, má pocit, že sa všetci proti nej sprisahali. Odmieta Páskovú ponuku na sobáš i odpustiť Nikovi. Celá rodina i známi sa stretajú pri Mateho smrteľnej posteli. Katica odpúšťa Nikovi a otcovi sľubuje, že si Páska vezme z lásky. Zbližujú sa všetci pohnevaní a rozuzľujú sa vzťahy .Mate napokon zomiera a celá rodina za ním žiali. Mateho smrťou vymiera posledný sedliak, ktorý bol vo svojom dome naozajstným gazdom.

(Katica+Niko – každý si našiel partnera z vlastnej vrstvy – zemania, buržoázia aj težakovia môžu žiť v symbióze, rozdiely medzi jednotlivými vrstvami sa však nedajú preklenúť)

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/3655-dom-v-strani-martin-kukucin/