Keď báčik z Chochoľova umrie - Martin Kukučín

Lit. druh: Epika
Lit. žáner: Satirická poviedka
Časopriestor: Koniec 19. storočia, okolie Domaniže, Podhradia a Svätého Tomáša
Téma: Autor zobrazuje na osudoch a charakteroch postáv úpadok zemianstva, východisko a nádej vidí v buržoázií, ktorá ako jediná môže zachrániť danú situáciu.

Postavy:
Aduš Domanický z Domaníc- predstavuje slovenské zemianstvo na hospodárskom aj morálnom úpadku, je to zeman na poľutovanie, chudobný, pasívny, typ zbytočného človeka, majetok premrhá, nestará sa o rodinu; je sebavedomý, chválenkársky, chvastá sa majetkom, ktorý nemá; od každého si požičiava peniaze a sľubuje, že ich vráti, keď jeho bohatý báčik z Chochoľova umrie a on zdedí veľký majetok; (nómen ómen – doma nemá nič)

Ondrej Tráva
- predstavuje rodiacu sa maloburžoáziu; gazda, ktorý sa dal na kupčenie, je pravým opakom Aduša; (nómen ómen – tráva rýchlo rastie, Ondrej nie je zaostalý, ide s dobou, nie je pasívny...)
Juráň a Katrena- dobrí gazdovia, ktorí prichýlili Ondreja Trávu
Adam a Eva- sluhovia Aduša Domanického
Báčik z Chochoľova- Adušov báčik = strýko, bohatý dekan, ktorý sľúbil Adušovi, že  mu po svojej smrti zanechá všetok svoj majetok; v poviedke je iba spomínaný
 
Dej: Gazda Ondrej Tráva zanechá gazdovstvo synovi a dá sa na kupčenie. Na jarmoku sa zoznámi s Adušom Domanickým. V krčme sa po prvýkrát stretli, keď práve Aduš zabával spoločnosť svojími výmyslami a chvastaním sa o svojom bohatstve a báčikovi z Chochoľova. Tráva a Aduš sa dajú do reči, Aduš začne Ondrejovi ponúkať na predaj jačmeň a Tráva na rozumnú cenu pristúpi. Dá Adušovi desiatku, ako zádavok, s tým, že mu ju Aduš vráti, keď si príde po jačmeň. Na druhý deň, na jarmoku v Sv.Tomáši, uvidí Tráva Aduša Domanického s manželkou, ako sa vezú na starom schátralom voze, biedne odetí s vychudnutými koňmi. Ondrej sa začudoval, prečo chodí on, bohatý zeman, po svete ako bezdomovec.

Po jarmoku sa vybral do Domaníc k Adušovi po jačmeň. Cestou prespal u gazdu Juráňa a jeho ženy Katreny. Tráva sa od nich dozvedá, že Aduš je podvodník a klamár. Hoci zdedil krásny kaštieľ, pre jeho lenivosť chátra. Jeho báčik mu síce pomáha, ale on všetok majetok premrhá, berie zádavky od koho môže a predáva aj to, čo nemá. Ondrej sa teda vyberie za Adušom a dúfa, že tie reči nie sú pravda. Keď Ondrej prišiel ku kaštieľu, pochopil, že na takomto hroznom, schátralom a biednom mieste určite žiaden jačmeň nebude.

Nahnevaný Tráva vtrhne Adušovi do izby a pýta si jačmeň, alebo späť svoj zádavok. Stále pokojný a sebavedomý Aduš povie Ondrejovi, že nemá ani jačmeň, ani desiatku, ale že keď báčik z Chochoľova umrie, všetko mu vráti. Nešťastný Tráva sa vracia domov, keď vtom ho zastaví Adam – Adušov sluha. Poradí Ondrejovi, aby si od Aduša pýtal jasene – stromy, ktoré sú jediným pekným miestom na Domanického pozemku. Ondrej tak aj vykoná. Aduš je zhrozený, lebo pod jaseňami sú pochovaný jeho rodičia a predkovia, nechcel ich obrať aj o posledný odpočinok. Aduš prechádza katarziou, uvedomuje si , ako veľmi zle žil. Sľúbi Ondrejovi, že o týždeň mu desiatku vráti a tak sa aj stalo. Ešte v ten rok zomrel báčik z Chochoľova. Aduš Domanický plakal, jedni hovorili, že preto, lebo zostal na tenkom ľade; iní zas, že mu bolo ľúto, že musí báčika pochovať na takú pustatinu, medzi zrúcaniny starého blahobytu. Nech už bolo alo chcelo, ale od pána Aduša už nikdy nik nepočul to známe: ,,Keď báčik z Chochoľova umrie...“
 
Idea: Vrstva zemanov nie je schopná stáť na čele národa, ako aj Domanický nebol schopný  starať sa o svoj majetok a obchodovať s úspechom.
Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/3656-ked-bacik-z-chocholova-umrie-martin-kukucin/