Krčmársky kráľ – Martin Rázus

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: kajuska
Typ práce: Referát
Dátum: 10.10.2009
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 591 slov
Počet zobrazení: 11 826
Tlačení: 945
Uložení: 896

Krčmársky kráľ - Martin Rázus

Literárny útvar: spoločenský román

Miesto a čas deja: Klátovec + okolie (Klátovec = Brezno), obdobie pred koncom prvej svetovej vojny (začiatok 20. storočia)

Téma: boj dvoch svetov o dedinský ľud – krčmárskeho kráľa a Jakuba Gelba so spoločníkmi.

Postavy:

Ján Gáblik – krčmársky kráľ, často nazývaný aj Jani báči, majiteľ jedinej krčmy v Žajdliciach, celý život zasvätil hromadeniu majetku, nikdy mu nie je dosť, stále zhŕňa ďalšie a ďalšie peniaze, nedbá o výchovu detí, celý román – vzostup a pád krčmárského kráľa.

Jeho žena Eva – uvedomuje si, aké zlo robí krčma, nemôže sa dívať na utrpenie chudobných, tajne ich navštevuje a pomáha im. Trápi ju, že sa ani jedno dieťa nepodobá na ňu.

Deti: Imro – zhýralý, sukničkár, Gejza – kartár, Gaby – veľmi krásna, ľahkomyseľná, vydatá za Kolomana Krupovského (Kamoško), ale zvádza mnohých mužov, ku koncu diela prechádza katarziou

Dr. Jakub Gelb – advokát, žid

Róza Samlerová – krásna peštianska herečka, židovka, spolupracovníčka Gelba

Rosenkranz – žid, ktorý chcel licenciu (povolenie pre krčmu) pre syna v Žajdliciach

Martin – kladná postava, syn richtára, kritizuje Gáblikovcov, odsúdenie alkoholizmu, poukazuje na zhubný vplyv alkoholu na telo i dušu človeka.

Dej:

Advokáta Jakuba Gelba prosia židia o licencie v Žajdliciach. Tieto žiadosti však viaznu kdesi „hore“ a v celom ryčavskom kraji niet iného krčmára, iba krčmári z Gáblikovej rodiny. Jani báči je hrdý na svoju strojáreň – ako sám nazýva svoju krčmu – ktorá vyrába peniaze. Sedliaci tu prepíjajú svoj majetok, keď nemajú peniaze, podpisujú zmenky. Pije aj richtár.

Jeho synovi Martinovi sa to nepáči. Vidí, ako sa dedina zmenila odvtedy, čo sú tu Gáblikovci, že je tu viacej zvád, bitiek a mrzákov ( aj doma majú človieča, čo je viac zviera ako človek). Aj preto vo voľbách  nahovára ľudí do opozície, proti Gáblikovi. Voľby vyhrá Gáblikova strana, ale jeho pozícia v dedine sa aspoň trošku zaknísala. Martin ľúbi švárne Gombáľča - Zuzku. Kvôli nej zbije Imra, ktorý ju zvádzal. Za trest ide na rok do väzenia. 

Jakub sa pomocou svojej sestry zoznámi s Rózou, ktorá je priateľkou ministra, a tá mu prisľúbi pomoc. Licencie by určite vydobyla, avšak Gaby sa to dozvie, a okamžite cestuje do Pešti. Na oslave Rózinho úspešného večera v divadle sa stretnú všetci jej ctitelia, aj minister, ale aj Gaby. Róza už nie je stredobodom, Gaby jej zvádza obdivovateľov a celkom ich očarí.

Róza je rozčarovaná, stráca ministra, a tým aj licencie. Jediný Jakub Gelb jej poskytne pomocnú ruku. Róza podnikne posledný krok, ide za ministrom. Ten sa však vyhovára a licencie nepodpíše. Róze hrozí škandál, preto sa odíde do Viedne. Jakuba to zoberie a otrávi sa. Pri jeho hrobe bol aj starý žid Rosenkranz, ktorý preklial Gáblikovcov.

Gaby je ešte v Pešti, keď ju zastihne list, že jej zomiera matka. Ponáhľa sa domov, ale už  ju nenájde živú. Uvedomí si, že to bol jeden z mála ľudí, ktorého mala naozaj rada. Gejza a Imrich následkom neviazaného života zomierajú. Takisto zomrie aj Zuza Gombáľovie. Hospodárstvo prechádza do rúk Gaby, ktorá po obhliadke zistila, že služobníctvo pokradlo, čo sa dalo.

Príde exekúcia a sedliaci až teraz zistili, čo sú to vlastne zmenky. Takmer všetci v dedine prídu o polia, role alebo dokonca o dom. Aj krčma brala tovar na dlh. Gaby sa snaží zachrániť, čo sa dá, ale už sa jej to nepodarí. Krčma vyjde na dražbu. Dostane ju práve žid Rosenkranz.

Gaby si uvedomila, že život, aký viedla doteraz – manželská nevera, neviazanosť, nespútanosť – nikam nevedie. S Kamoškom sa presťahujú do jeho súkromného bytu, kde sa starajú o otca, ktorý sa po smrti manželky pomiatol. Až teraz našla skutočné šťastie, keď robí to, čo je jej povinnosťou. Pomerí sa s Martinom, aj s Rózou.

IDEA: Ryžovať zlato možno z vody i piesku, ale nie zo sĺz tisícov...

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.021 s.
Zavrieť reklamu