Statky - Zmätky - Jozef Gregor Tajovký

Lit.druh: dráma
Lit. žáner: pútavá divadelná hra - činohra
Časopriestor: Dej sa odohráva na dedine pred prvou svetovou vojnou.

Téma: Túžba po väčšom majetku ničí šťastie a budúcnosť dvoch mladých ľudí.( Zuzy a Ďura)
 
Kompozícia: Hra sa člení do 4 dejstiev, kt. sa delia na výstupy.
1.dejstvo- 19 výstupov: dej sa odohráva na Vianoce v izbe u Ľavkovcov
2.dejstvo- 21 výstupov: dej sa odohráva v  júli u Palčíkovcov
3.dejstvo- 8 výstupov: dej sa odohráva na Ondreja u Palčíkovcov
4.dejstvo- 7 výstupov: dej sa odohráva na Vianoce u Kamenských
 
Postavy:
rodina Kamenských  Tomáš K.(kresár)+Katka K.(veľmi lakomá žena)-mali spolu viacero deti(Eva,Ondríš, Zuzka -tichá, milá,šikovná)
 
rodina Ľavkovcov Jano Ľ.(vozkár)+Žofa Ľ.(lakomá, živá, "má veľkú hubu") Ďuro- ich syn švárny, pekný, tvrdohlavý, prelietavý, má rád alkohol rodina Palčíkovcov  Ondrej P.+Mara P. - sú bezdetný manželia, veľmi bohatí,ale lakomí.
 
Beta - bola 2x vydatá, Ďuro s ňou zahýba Zuzke.
 
Dej:
Ľavkovci sa snažia oženiť  syna Ďura a vyberajú mu nevestu. Chcú mu nájsť  nejakú z  bohatej rodiny, aby netrel biedu. Preto sa im zapáči návrh Palčíkovcov,  aby oženili Ďura so Zuzkou Kamenskou. Tí sa podľa plánov  Palčíkovcov mali o nich  postarať v starobe a po ich smrti dostanú  ich majetok. Slovo dalo slovo a konala  sa svadba Ďurka a Zuzky, aj keď nebola z lásky. Potom sa  presťahovali sa k Palčíkovcom,  no po pol roku Ďurko, známy svojím temperamentom a  záľubou  posedieť si v krčme začal zahýbať Zuzke s Betou. S Betou chodil  pred  svadbou a teraz sa k nej znova vrátil. Keď to Zuzka zistila,  chcela od Ďura odísť, no Kata aj Žofa ju prehovárali, aby  ostala, že časom sa všetko na dobré  obráti. Palčíkovci  neboli spokojní s Ďurovou ani Zuzkinou robotou a preto im  nechceli  nič odkázať. Ďuro neprestal chodiť za Betou, preto ho Zuzka,  i keď bola  tehotná, opustila a vrátila sa do rodičovského  domu. Ďuro sa znovu oženil, tento  raz s Betou. Tá prišla do  domu Palčíkovcov za vidinou veľkého bohatstva, no tá  sa jej  rozplynula pred očami, keď im Palčík odmietol odkázať majetok.  Preto  rozhorčená opustila Ďura a toho zase Palčík vyhodil  zo svojho domu. Zuzke sa  narodil syn, ktorého nazvala Ondrej.  Na Vianoce sa všetci chceli udobriť s  Kamenskými a chodili  k nim, aby sa ospravedlnili. Ľavkovci sa ospravedlňovali za  Ďura,  Palčíkovci zase hovorili, že nemohli tušiť ako to skončí  a vynahradiť  citovú ujmu chceli tým, že jej synovi odkážu  po smrti svoj majetok. Nakoniec  prišiel Ďuro, aby si pozrel  svojho syna. Prosil Zuzku, aby sa k nemu vrátila  aspoň kvôli  ich dieťaťu, no Zuzka, poučená predchádzajúcimi skúsenosťami, odmietla...
 
Idea: Šťastie nie je v peniazoch, ale v láske. Peniaze dokážu narobiť nepríjemnosti.
Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/3662-statky-zmatky-jozef-gregor-tajovky/