Anna Kareninová – Lev Nikolajevič Tolstoj

Anna Kareninová – Lev Nikolajevič Tolstoj

„Jeden z najväčších milostných príbehov všetkých čias.“ Vladimír Nabokov
 
LITERÁRNY  DRUH :epika

DRUHOVÁ FORMA :sociálno-psychologický román

TÉMA :Obraz života vyšších spoločenských vrstiev v Peterburgu a v Moskve v 19.stor.

IDEA : „Všetky šťastné rodiny sú si podobné, každá nešťastná, nešťastná po svojom."

POSTAVY:

Anna Kareninová- krásna, pôvabná, mladá žena, vydatá za Karenina- v tomto manželstve je však nešťastná, túži po láske, zmyslom jej života je jej syn Seriožka

Alexej Alexandrovič Karenin- manžel Anny, významný vládny činiteľ, má rád Annu, ale má k nej chladný postoj, vníma ju ako svoj majetok, nezaujíma sa o jej vnútro

Alexej Vronskij- gróf, dôstojník, veľmi pekný a príťažlivý, na prvý pohľad sa zaľúbil do Anny

Konstatin Dmitrič Levin- vidiecky šľachtic- statkár, predstavuje ideálneho muža, vyjadruje Tolstého názory, racionalista, úprimný- cíti sa zle v mestskej spoločnosti, kde vládne pokrytectvo a intrigy, zaľúbený do Kitty

Kitty Ščerbacká- mladá, krásna šľachtičná, veľmi jemná a citlivá

DEJ:

- kniha má 2 zväzky
- dielo sa začína vetou: „Všetky šťastné rodiny sú si podobné, každá nešťastná rodina je nešťastná svojim  spôsobom.“
- dej môžeme rozdeliť na 2 základné dejové línie: 1. spätá s osudom Anny Kareninovej
2. spätá s osudom statkára Levina

1. zväzok

Anna je mladá, pôvabná žena vydatá za Alexeja Alexandroviča Karenina- vládneho činiteľa. Zmyslom Kareninovho života je iba jeho práca, Annu vníma ako svoj majetok a plní si iba svoju povinnosť byť dobrým manželom. Annu zo stereotypu života vytrhne návšteva u svojho brata v Moskve.

Cestou sa vo vlaku zoznámi s mladým dôstojníkom Alexejom Vronkým, ktorý sa do Anny hneď zaľúbi a odchádza za ňou do Peterburgu. Spočiatku sa Anna bráni jeho vyznaniam lásky (jej srdce hovorí áno,  rozum nie), ale časom im podľahne a stávajú sa milencami. Keď sa Anna dozvie, že je tehotná, nedokáže už ďalej žiť v klamstve a všetko povie mužovi.

Karenin odmieta rozvod a Annu pod hrozbou odlúčenia od jej milovaného syna Seriožku núti, aby navonok naďalej vystupovali ako poriadna rodina. Anna sa naďalej stretáva s Vronským a vedie vnútorný boj rozhodnutia  či má opustiť svojho muža, alebo nie. Anna prekoná ťažký pôrod a v nebezpečenstve smrti žiada svojho manžela o odpustenie.

Vronskému povie, že ho neľúbi a ten sa neúspešne pokúsi o samovraždu. Po zotavení sa z pôrodu sa rozhodne ísť za svojím šťastím a utečie s Vronským a ich dcérkou do Talianska. V cudzine prežívajú šťastné obdobie, avšak po návrate do Ruska sa situácia zmení. Vronkij chce naďalej žiť svojím predchádzajúcim životom, stýkať sa s priateľmi, chodiť do spoločnosti, do divadla, na večierky...

Anna však zostáva doma, pretože spoločnosť ju odsúdila ako skazenú, nemravnú ženu, ktorá opustila kvôli milencovi svojho muža  a syna. Anna je veľmi nešťastná, žiarli na Vronského, nahovára si, že ju už nemá rád a určite ju podvádza a upadá do depresií. Po jednej z mnohých hádok situáciu nezvládne a na stanici, kde čaká na Vronského, zo zúfalstva skočí pod vlak. Vronskij sa s jej smrťou nedokáže vyrovnať, cíti sa byť  vinný, a preto odchádza bojovať do Srbska, kde dúfa, že zomrie.

2. zväzok 

Levin je statkárom, miluje prírodu, žije na vidieku a pomáha tu sedliakom. Je veľmi úprimný, a preto sa necíti dobre v meste, medzi ľuďmi z vysokej spoločnosti, ktorí sú falošní, pokrytecký a plní intríg. Levin je zaľúbený do Kitty Ščerbackej a požiada ju o ruku. V tom čase však Kitty dvorí Vronský, do ktorého je zamilovaná, a preto Levina odmietne.

Levin sa vracia sklamaný späť na vidiek, kde sa naplno venuje svojej práci. Keď Vronský odíde za Annou, Kitty vážne ochorie a doktor jej odporučí pobyt na čerstvom vzduchu. Kitty odchádza na vidiek neďaleko Levinovho statku. Levin sa o nej dozvie a časom sa ju odváži navštíviť.

Pri tomto stretnutí ju požiada druhýkrát o ruku- teraz Kitty súhlasí. Zoberú sa a bývajú spolu na dedine, kde sa im narodí synček. Levin má pochybnosti o existencii, zmysle svojho života, o viere... Nakoniec sa obráti na Boha, začne veriť a je dokonale šťastným.

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/3666-anna-kareninova-lev-nikolajevic-tolstoj/