Ivkova biela mať – Ján Bodenek

Ivkova biela mať – Ján Bodenek

Literárny druh: epika

Literárny žáner: sociálny román

Téma: synovská a materinská láska z pohľadu desaťročného chlapca

Čas deja: hospodárska kríza

Hlavná postava: Ivko Hancík desaťročný, maličký, tenučký chlapec, s veľkými ušami, holohlavý,v škole veľmi šikovný, spočiatku odsudzoval svoju matku i rodinu, ale napokon pochopil, v čom spočíva naozajstná láska

Vedľajšie postavy: Ivkovi rodičia a súrodenci, pani učiteľka Jozefková a jej syn Durko

Dej:

Ivko pochádzal z veľmi chudobnej rodiny, otec i matka veľmi tvrdo pracovali, aby ako tak uživili rodinu. Ivko nechápal svojich rodičov, myslel si , že ho nemajú radi a cítil sa osamotený. Chlapci sa mu často posmievali a volali ho :„otrhaný Indián", najmä kvôli otcovi .Veľmi rád však chodil do školy. Vždy mal domáce úlohy, vždy všetko vedel a obľúbil si svoju pani učiteľku. Raz si nenapísal domácu úlohu a musel zostať po škole.

Pani učiteľka ho však zobrala k sebe domov, aby si úlohy urobil u nej. Doma ju čakal jej syn Jurko, ktorý ju hneď vybozkával a vyobjímal. Ivko zostal zmätený, lebo nikdy predtým nič podobné nevidel a pripadalo mu to hlúpe. S Jurkom si spoločne urobili úlohy a pani učiteľka im pripravila olovrant. Ivko bol veľmi šťastný, ale keď prišiel domov, videl úplne iný svet.

Všetci boli smutní, unavení, nikto nič nerozprával. Ivko si ešte viackrát neurobil úlohy, len preto, aby mohol ísť k pani učiteľke. Začína odsudzovať matku a nachádza ju v pani učiteľke. Školský rok sa skončil, ale Ivko sa už nevedel dočkať nového. Čakalo ho však nemilé prekvapenie. Jeho pani učiteľke zomrel otec a musela sa vrátiť k mame.

Ivka to veľmi zabolelo, zhoršil sa v škole a túžil ju navštíviť. Raz v noci sa jeho otec prebudil s bolesťami brucha. Omylom vypil kyselinu, namiesto borovičky, ktorú Ivko ukradol, aby zaujal chlapcov. Ivko si bol vedomý svojej viny a mal veľký strach. Utiekol z domu, mysliac, že ho čaká bitka a rozhodol sa ísť za pani učiteľkou. Bola veľká zima, Ivko už nevládal , premohla ho únava a zaspal. Ráno ho našiel gazda , vzal ho k sebe a poslal po jeho mamu i po pani učiteľku.

Ivko prvýkrát videl v matkiných očiach slzy. Ivko sa dozvedel, že jeho otec umrel. Pocítil trpkú bolesť i vinu. Jeho mať musela ešte viac pracovať, aby uživila rodinu. Ivko sa rozhodol, že jej pomôže a pôjde pracovať na majer.

Postupne si začína uvedomovať , čo pre neho znamená mama. V duchu sa zmieril so svojím otcom a nad jeho hrobom si sľúbil, že už nikdy neodsúdi nikoho, keď nebude vedieť, prečo robí to, čo robí.

Idea: skutočná láska sa neprejavuje slovami, ale skutkami

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/3673-ivkova-biela-mat-jan-bodenek/