Zóny pre každého študenta

Americká tragédia - Theodore Dreiser

Žáner: psychologický non-fiction román
Miesto a čas deja : americké mestá Kansas City, Lycurgus, Bridebug, Auburn, začiatok 20. st.
 
Téma: Zločin - trest - katarzia
 
Postavy:
Clyde Griffiths : mladý, ambiciózny, je produktom americkej kapitalistickej spoločnosti
Róberta Aldenová : pochádza z chudobnej rodiny, pekná, jednoduchá, úprimná, je Clydovou milenkou
Sondra Finchleyová : z najbohatšej rodiny v Litsurgu, Clyde v nej vidí možnosť vyšvihnúť sa vyššie
Orvill W. Mason : prokurátor, ktorý vystupuje v procese s Clydom
Elvira Griffithsová : Clydova matka, Clyde ku nej prilipol, získal si jej dôveru
Duncan MacMillan : pastor, pomohol  Clydovi znovuobjaviť Boha

Dej:
Clyde Griffiths je ctižiadostivý mladý muž, pochádzajúci z chudobnej rodiny potulných kazateľov, zamestná sa v hoteli, kde s kamaratátmi objavuje tajomstvá lásky a života. Je vášnivý a v spoločnosti žien veľmi rýchlo vzplanie. Zamiluje sa do Hortenzie, ktorá sa ho snaží len využiť. Raz si spolu s priateľmi vycestujú ukradnutým autom na výlet a cestou nazad zrazia malé dievčatko. V novinách sa objaví správa o autonehode s konkrétnymi menami páchateľov.

Clyde sa na úteku zamestná v strýkovej továrni na výrobu golierov. Strýkova rodina je voči nemu ľahostajná, neudržuje s ním kontakt. Clyde sa cíti osamelý a ponižovaný, chce postúpiť v spoločenskom rebríčku. Griffthovci ho nečakane pozvú na večeru, kde sa po prvýkrát stretáva so Sondrou Finchleyovou, ktorá ho očarí. Po čase ho povýšia na vedúceho výroby, kde pracuje medzi samými ženami. Začne vzťah s chudobnou Robertou Aldenovou, ktorú privedie do druhého stavu. To však už žije bujným spoločenským životom a bojuje o priazeň Sondry. Je pozývaný na večierky prominentnýchrodín a dostáva sa tak do povedomia lycurgského okresu. Róberta sa chce vydať za Clyda, aby si nezničila povesť, ale Clyde to nechce dopustiť, pretože by stratil postavenie v továrni a priazeň vplyvných rodín v Lycurgu.

V novinách uvidí článok o utopenej dvojici, ktorý mu vnukne myšlienku Robertu zavraždiť. Aj naďalej sa tajne stretáva so Sondrou a jeho city sú z opatrnosti, aby sa neprezradil. So zámienkou - zavraždiť Robertu - sa idú spolu člnkovať na jazerá. V zlom citovom rozpoložení Robertu, ktorá sa chce k nemu priblížiť, odsotí, udrie fotoaparátom, čln sa prevrhne a Robertu nechá utopiť sa. Tým sa len zdanlivo vyrieši celý problém. Clyde trpí veľkými výčitkami svedomia a depresiami.

Už na druhý deň začína pátranie a vďaka nedokonalosti, s akou bol zločin vykonaný sa ihneď príde Clydovi na stopu. Začína vyšetrovanie, články v novinách, Clydovo uväznenie. Mama bojuje za jeho slobodu. Clyde je napokon uznaný vinným z vraždy a dva roky strávi vo väzení čakajúc na osudný deň smrti. Dôvera jeho matky je dôležitejšia ako smrť.Napriek nenávisti voči vštepenému náboženstvu, cestu nachádza v láske k Bohu a pokániu, k čomu mu dopomôže miestny väzenský kňaz Duncan Macmillan. Clyde s matkou a kňazom spíše výpoveď o prejavenej ľútosti z činu, ktorú uverejnia až po jeho smrti na elektrickom kresle.
 
Idea: Podstatným nieje sám zločin a zločinec, ale spoločnosť, v ktorej dôležitú úlohu hrajú peniaze, čo autor považuje za americkú tragédiu.

(Na hlavnej postave autor ukázal, ako túžba po majetku a vyššom postavení deformujú morálku slaších jedincov. Amerika vychováva mladých ľudí v presvedčení, že budú šťastný, ak budú uznávaný a bohatý, spoločnosť ich tvorí a zároveň ich ničí. Spoločnosť odmieta katarziu.
Americká tragédia nie je tragédiou jedného človeka, ale celej americkej spoločnosti, systému, spôsobu života.)
Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/3676-americka-tragedia-theodore-dreiser/