Malý princ (Le Petit Prince) – Exupéry

Malý princ (Le Petit Prince) – Exupéry 

Literárny druh: epika

Literárny žáner: filozofická rozprávka pre dospelých

Téma: obraz sveta a ľudí očami malého dieťaťa

Miesto a čas deja: zrejme počas 2. svetovej vojny kdesi na saharskej púšti

Postavy:

-  Malý princ – bol to malý chlapček, ktorý sa sčista–jasna zjavil na púšti. Jedného dňa sa rozhodol, že opustí svoju hviezdu (asteroid B612), aby si našiel priateľov. Navštívil sedem planét (Zem bola siedma), ale ani na jednej nebol spokojný. Ľuďom, ktorí planéty obývali, Malý princ vôbec nerozumel. Bolo to čisté, svetom neskazené dieťa, ktoré sa nikdy nevzdalo svojej otázky, ak ju už raz položilo.

-  Pilot – samotný Exupéry, je zároveň aj rozprávačom. Havaroval na púšti, kde sa spoznáva s Malým princom, ktorý ho naučí opäť byť dieťaťom – zatvoriť oči a otvoriť srdce...

-  Líška – ľudí (poľovníkov) považuje za svojich nepriateľov, lebo ju chcú zabiť. Napriek tomu cíti, že Malý princ je iný a túži po tom, aby si ju skrotil, pretože tým sa zbaví svojej samoty a strachu. Vďaka nej Malý princ pochopil, že jeho ruža síce nie je jediná na celom svete, ale preňho je jedinečná pre čas a starostlivosť, ktoré jej venoval.

-  Ruža – kvetina Malého princa. Najskôr sa mu zdala príliš pyšná a necitlivá na to, aby ju dokázal mať rád, no neskôr si uvedomil, že chyba bola práve v ňom. Bol totiž primladý na to, aby ju vedel mať rád.

-  Kráľ – vládol na planéte, kde bol jediným obyvateľom. Bol ale múdry, jeho príkazy vychádzali z reality a z možnosti uskutočniť ich.

-  Márnivec – vnútorne prázdny človek, ktorý si zakladal len na svojom zovňajšku a chcel byť neustále obdivovaný.

-  Pijan – pije, lebo sa hanbí za to, že pije. Chce takto na svoju hanbu zabudnúť. Je to typická charakterová vlastnosť alkoholika.

-  Biznismen – človek, ktorý nič nemá, ale myslí si, že je najbohatším na celom svete.

-  Lampár – človek verný príkazu, aj keď sa situácia zmenila a jeho práca nedáva zmysel. Výrazne sa odlišuje od predchádzajúcich postáv, lebo on jediný sa zaoberal niečím iným, ako sebou samým.

-  Zemepisec – písal hrubé knihy o veciach, ktoré nepoznal.

-  Výhybkár

-  Obchodník

Dej:

Autor spomína na dobu, kedy ho postihla na saharskej púšti porucha motora. Keďže oprava bola preňho otázkou života a smrti a bol sám, pokúšal sa lietadlo opraviť. Vtedy sa stretá s Malým princom, ktorý mu napriek nebezpečenstvu hroziacemu na púšti, rozpráva o svojej planétke, ruži, o svojej ceste za priateľstvom, tiež o zvláštnych ľuďoch, ktorých stretáva na iných planétach. Žiadneho z nich však nechápe, a preto hľadá ďalej. Zemepisec mu poradil, aby navštívil Zem, pretože je to zaujímavá planéta a princ tak urobil.

Tu sa okrem Exupéryho stretáva aj s líškou a hadom. Líška ho naučí, čo je to priateľstvo a zodpovednosť. Princ pochopí, že jeho ruža ho potrebuje, je na ňom závislá a chce sa k nej vrátiť. Jediný, kto mu to môže umožniť, je had a to tým, že ho usmrtí. Spisovateľ sa najskôr snaží Malého princa odhovoriť od jeho rozhodnutia umrieť. Malý princ mu však vysvetľuje, že je zodpovedný za svoju ružu a že kvôli nej sa musí vrátiť. Hoci má zo smrti strach, predsa sa rozhodne podstúpiť ju.

Pre autora bol Malý princ výnimočný svojou jednoduchosťou, úprimnosťou a schopnosťou nájsť hlbší zmysel aj v zdanlivo jednoduchých veciach. Princ pred svojou smrťou dáva spisovateľovi dar – „Ľudia majú svoje hviezdy, ale ony neznamenajú pre všetkých to isté... Keď budeš v noci hľadieť na nebo, bude sa ti zdať, akoby sa všetky hviezdy smiali, pretože ja sa budem na jednej z nich smiať. Ty budeš mať hviezdy, ktoré sa vedia smiať. A keď sa utešíš (človek sa vždy uteší), budeš rád, že si ma poznal. Budeš navždy mojím priateľom. Budeš mať chuť smiať sa spolu so mnou.“

Idea:

„Dobre vidíme iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné.“

Kompozícia:

kratšia poviedka, má 27 kapitol

Pekné citáty:

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/3677-maly-princ-le-petit-prince-exupery/