Traja kamaráti - Erich Maria Remarque

Téma: problémy vtedajšej doby, priateľstvo, alkohol a láska
Idea: láska a priateľstvo sú jediné hodnoty pre ktoré sa oplatí žiť. Nepodriaďovať sa viere v lepšiu budúcnosť, ale svoj život sústrediť na prítomnosť

Postavy:

Róbert Lohkampf- patrí do generácie, ktorá citovo dozrievala v zákopoch. Skutočnosť, do ktorej sa vracia nie je však idylickým odpočinkom, ale bojom o existenciu, je typický predstaviteľ vtedajšej neľahkej povojnovej doby a doby nástupu fašizmu
Oto Koster, Gotfried Lenz- Róbertovi kamaráti, automechanici, skutoční priatelia
Patrícia Hollmanová-je podobne ako Róbert typické stratené dieťa svojich čias, sirota z "dobre situovanej rodiny",jej život je plný utrpenia, poznačený bojom o holú existenciu a prežitie.
 
Dej:  Róbert, Oto a Gottfried sú veteráni 1.svetovej vojny a nerozluční kamaráti. Vlastnia malú autodielňu a staré športové auto – Karla, s ktorým pretekajú na cestách s inými autami. Pri jednom takomto preteku sa zoznámia s Patríciou Hollmanovou. Róberta najskôr veľmi nezaujme, ale dá si s ňou schôdzku a začne si uvedomovať nielen jej krásu, ale aj očarujúcu osobnosť, ktorou si okamžite získa jeho kamarátov aj známych. Spolu chodia po rôznych spoločenských akciách, miestach a krčmách. Róbert si postupne začína uvedomovať, že sa do Pat zaľúbil a jeho život konečne nadobudne zmysel. R+O+G kúpia starý taxík, ktorý chcú najskôr prerobiť a predať, ale keďže je ich dielňa stále prázdna, rozhodnú sa, že sami budú jazdiť ako taxikári. Róbert sa vyberie s Pat na dovolenku. Raz večer Pat dostáva záchvat, z úst sa jej valí krv. Privolaný lekár konštatuje, že je to vážne. Robby volá kamarátom.

Tí okamžite vyhľadajú známeho lekára, ktorý Pat pôvodne liečil, a dovezú ho k nej. Pat sa vrátila stará choroba, spôsobená podvýživou v dospievaní v čase 1.svetovej vojny. Robby presťahuje Pat do izby v dome, v ktorom býva aj on. Stará sa o ňu, chodí pre ňu kradnúť ruže do záhrady istého kostola, aby ju potešil. Pat je stále častejšie unavená, choroba sa jej zhoršuje a musí odísť do sanatória. Robby sa snaží zarobiť ešte viac peňazí, aby Pat mohla byť v sanatóriu.S dielňou to ide dolu kopcom. Musia predať starý citroen, aby ju aspoň na čas udržali. Gottfried chodieva na politické zhromaždenia. Situácia sa začína vyhrocovať, a tak ho idú Robby s Otom hľadať. Nájdu Lenza a utekajú k východu. Vtedy tam vtrhne polícia a začne všetkých zatýkať. Podarí sa im vyjsť na ulicu, kde stoja štyria mladíci. Výstrel. Gottfried je na mieste mŕtvy. Časom musia predať taxík a dielňu. Zostalo im len športové auto Karl. Jedného dňa príde Robbymu telegram, aby prišiel za Pat do sanatória.

Oto neváha a zavezie tam Robbyho, lebo vlakom by to trvalo dlhšie. Zdravotný stav Pat sa zhoršil, Robby má málo peňazí na sanatórium. Pat ho navyše prosí, aby tam zostal s ňou. Oto všetko vyrieši - predá Karla, o ktorom kedysi tvrdil, že radšej predá ruku ako Karla. Pat je stále unavená. Dostáva horúčky a umiera.

Z á v e r : V románe je opísaných mnoho postáv poznačených 1.svetovou vojnou: Robbyho sused, úradníček Hasse, ktorý po tom, ako ho opustí manželka, spácha samovraždu; ženy, ktorých doba prinútila stať sa prostitútkami; študent Georgie, ktorý nikdy nemá čo jesť. Všade je chudoba (v kontraste so zriedkavým výskytom bohatých), nezamestnanosť, spomienky na 1.svetovú vojnu a politické zhromaždenia, ktoré sú predzvesťou 2.svetovej vojny. Román je pretkaný humorom až sarkazmom, ktorým si R+G+O zľahčujú svoje postavenie. Od sivej reality sa odpútavajú častým popíjaním.
Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/3682-traja-kamarati-erich-maria-remarque/