Popravisko - Čingiz Ajtmatov

Žáner: polyfónny román (sociálno-psychologicko-filozofický)
- tragické vyústenie
- v diele antropomorfizmus
- veľké memento pre človeka; celý svet je popraviskom, jediná cesta - katarzia
 
Téma: tragické osudy, boj dobra a zla v človeku, mravné hodnoty, narkománia, cynizmus
 
Dej:   Román popravisko môžeme rozdeliť do troch dejových línií (obr.). Osudy hrdinou jednotlivých línií sa prelínajú a navzájom súvisia. Prvá dejová línia je rozprávanie o tragédii vlčice Akbary a jej druha Taščajnara a ich vĺčat. Trikrát mali títo dvaja vlci potomstvo, ale vždy o svoje vĺčatá prišli. Vždy sa o to priamo či nepriamo pričinili ľudia. Prvýkrát ľudia poľovali na sajgy (druh antilop), ale sajgy slúžili ako potrava aj vlkom, ktoré išli na lov práve vtedy, keď ľudia zabíjali obrovské stádo sájg, ktoré hnali vrtuľníkmi. Sajgy mláďatá v stáde udupali a ona Akbara s Taščajnarom vyviazli len zázrakom. Druhýkrát o ne prišli, keď ľudia vypaľovali trávnaté pole a vĺčatá zhoreli. Po tretíkrát ich im vzal človek, pre peniaze.

Hlavnou postavou druhej dejovej línie je Avdij Kallistratov. Študoval za kňaza, ale pre voľnomyšlienkárstvo ho zo seminára vylúčili. Spolu s narkomanmi išiel zbierať anašu (ruská odroda marihuany), ale snaží sa ich presvedčiť, že to čo robia je zlé, obrátiť ich k viere a k pokániu. Počas zberu sa prvýkrát stretol s Akbarou a jej vĺčatami. Keď sa s pozbieranou anašou vracali do Moskvy, anašu z vlaku vyhodil a za to ho stihla krutá pomsta. Narkomani ho najprv vo vozni zbili a potom za jazdy z vlaku vyhodili. Autor tu vsunul do deja rozhovor Krista s Pontským Pilátom o základných veciach ľudského života. Avdij dopadol podobne ako Kristus. Dal sa zverbovať a šiel do savany zbierať mŕtve sajgy. Aj tam sa snažil svojich spoločníkov obrátiť, ale tí ho priviazali k stromu a nechali zomrieť.

Treti línia tvorí osud pastiera Bostona Urkunčijeva. Po smrti svojej ženy Arzyguľ sa znova oženil s Guľumkan, vdovou po jeho dlhoročnom priateľovi Ernazarovi, ktorý tragicky zahynul, keď spolu s Bostonom hľadali nové pastviny pre stáda oviec. Boston sa dostal do sporu s Bazarbajom Najgutovom. Bazarbaj vybral noru Akbary a vĺčatá chcel speňažiť. Vlci sa však vrátili príliš skoro a on sa ledva zachránil v Bostonovom košiari. Tam vlci stratili stopu. Vlčí pár tak každú noc chodil a zavýjal pri Bostonovom košiari a budil tým jeho a aj ženu a dvojročného synka. Boston to nemohol vydržať, a tak sa vybral za Bazarbajom, aby vĺčatá vrátil, ale on o tom nechcel ani počuť. Zavýjanie vlkov pokračovalo, a tak sa Boston rozhodol zastreliť ich.

Taščajnara zastrelil, no Akbara prežila. Na druhý deň ráno prišla vlčica až k ľudskému osídliu, našla tam dieťa - ľudské mláďa a z materinského citu ho chcela zobrať do svojho brlohu. Boston s puškou bežal za Akbarou. Zasiahol ju až posledným nábojom, ale keď prišiel bližšie s hrôzou zistil, že zabil aj svojho syna, ktorého veľmi miloval. Boston sa chcel pomstiť, a tak šiel k Bazarbajovi, pôvodcovi všetkých jeho problémov a zastrelil ho. Potom odchádza vydať sa úradom.
 
Idea: Boj dobra a zla - nutnosť katarzie sveta.
Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/3700-popravisko-cingiz-ajtmatov/