Susedia - Alfonz Bednár (novela)

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: kajuska
Typ práce: Referát
Dátum: 10.11.2009
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 901 slov
Počet zobrazení: 5 347
Tlačení: 567
Uložení: 564
Téma: Autor opisuje život obyvateľov dediny Závodie počas 4 dní počas 2. svet. vojny. Prišla tam nemecká branná moc a zmenila susedské vzťahy. Zameriava sa na vnútorné zobrazenie postáv, na ich psychiku, myslenie.
Miesto a čas deja: dedina Závodie, hájik Grabovec, kopec Klin
septembrová sobota, nedeľa, pondelok a utorok, potom sa čas posúva o 4
roky dopredu

Postavy: rodina LETANOVSKÝCH - Letanovský, jeho manželka
- syn Jozef, jeho manželka Brigita, majú 2 synov, v utorok
sa im narodil tretí syn
rodina BERNADIČOV - Bernadič, jeho manželka
- dcéra Marka – pekne urastené 16-ročné dievča so zelenými
očami, veľmi statočná
- syn Ondriš, jeho manželka, majú 3 deti
- 2 dcéry
farár Stachovič – viac ako 30 r. bol na fare v Závodí, snažil sa pomôcť ľuďom, Iffland
mu dôveroval
židia Schnitzerovci – otec s hranatými okuliarmi, manželka s peknou vysokou
postavou a bielou tvárou, 35 rokov, majú dve deti, 12-ročnú Lili
a 9-ročnú Violu
Štefan Tesár – nízky, silný 25-ročný mlynársky robotník s čiernymi očami
skupina partizánov – Tesárova skupina – 4 chlapi zo Závodia (Hladík, kováč Šiška,
strojník z teheľne Masňák, chlapec po maturite Lánik) a 2 z
Dolných Brezian a jeden z Horných Brezian
hauptmann Johann Iffland – 45 rokov, vysoký,rovný veliteľ pechoty, plavé vlasy
Franz Eulenau – feldwebel, široký ryšavý chlap, robil po domoch prehliadky
Joseph Hoffmann – tlmočník, tenký, mladý, otváral ústa len na ľavom boku
partizáni z Malej Poruby, Nemci - „Švábi“-tak ich volali ľudia

Dej sa začína septembrovou sobotou, keď sa Štefan Tesár s partizánskou skupinou skrýva v hájiku Grabovec, kt. je uprostred závodského chotára. Chcú sa pridať k partizánom v Malej Porube. Z Grabovca vidia aj ako nemecké vojsko prichádza do Závodia. Nemci dali vysťahovať izby, v kt. sa dalo kúriť a veliteľ Iffland sa nasťahoval k rodine Letanovských, u kt. sa už od jari skrývala štvorčlenná židovská rodina Schnitzerovcov, kt. sa však cez deň chodila schovávať do hájika. Letanovský išiel k susedom Bernadičom, ale doma bola iba Marka. Požiadal ju, aby išla do Grabovca a varovala Schnitzerovcov, že Nemci sú už v dedine. Marka sa však do večera nevrátila. V nedeľu ráno išiel Bernadič hľadať Marku , ale vojaci ho poslali naspäť domov. O hodinu už nem. vojsko vedelo,že Letanovskí ukrývajú židov a že zo Závodia sa pridalo k partizánom 5 mladých chlapov. Iffland prikázal Letanovskému priviesť židov, inak ho odstrelia a vystrieľajú mu celú rodinu. Odchádza teda do Grabovca aj s 30 vojakmi.

V Závodí zatiaľ Iffland vyšetroval otcov piatich udaných partizánov. Po výsluchu ich dal zatvoriť. Dedinou otriasol tresk dvoch granátov, zabili matku Jána Šišku a jej vnučku. Letanovský bol už v Grabovci, nenašiel tam však len Schnitzerovcov, ale aj 5 partizánov a Marku. Sľúbil, že ich neprezradí. Iffland židov vypočul a Schnitzera s dcérami dal zatvoriť. Jeho manželku poslal naspäť k Letanovským, pretože ho očarila. Pred obedom dal Iffland odviesť vojakmi do hájika otcov 5 partizánov, Schnitzera a jeho deti, ale tie nemali popraviť. V hájiku však ukrytí partizáni spustili paľbu na Nemcov a potom všetci ušli. Len mladý Jozef Lánik sa nepohol, bol už mŕtvy. Utekali, ale po čase starý Tesár a Schnitzerove deti už nevládali. Nechali ich s Markou, mali sa niekam schovať. Nemci zistili, že Bernadič nemá Marku doma, tak ho odviedli. Schnitzerovej žene sa podarilo ujsť, Iffland sa ju nepokúsil zastaviť. Na fare sa objavila Marka aj s Violou a Lili, starý Tesár ostal pri veži kostola. Farár Stachovič ich schoval a dal im najesť. Farára si dal zavolať Iffland a prikázal mu vyspovedať Letanovského a Bernadiča, aby získal nejaké informácie o partizánoch.

Vyspovedal ich, ale Ifflandovi aj tak nepovedal pravdu. Nemci vypálili domy Tesárovej skupiny, vyrabovali Veľkú Porubu, obesili Letanovského, Bernadiča pustili domov. Bol pondelok a Tesár s ostatnými partizánmi v Malej Porube chystal útok na Nemcov. Tesár aj s chlapmi, kt. mu boli pridelení, mal obsadiť kopec Klin a odtiaľ napadnúť nemecké vojsko odzadu, kým by ho spredu v lesoch okolo cesty a v Malej Porube napadli sovietski partizáni. V utorok ráno, keď už Tesárova jednotka kráčala na Klin, stretla na ceste Schnitzerovu manželku. Stále sa vypytovala na svoje deti, aj keď jej odpovedali, že nevedia, čo je s nimi. O niekoľko hodín už Nemci odchádzali zo Závodia. Tesár mal už chlapov poschovávaných za skalami a krovím,boli pripravení. Zrazu sa tam objavila Marka a hodila Tesárovi lístok s počtom Nemcom, kt. smerujú k nim. Začala sa streľba v Malej Porube. Po 20 minútach začal boj aj na Kline. Vybuchovali míny,mnoho mŕtvych a zranených. Tesár prišiel o ľavú ruku.
Čas sa posunie o 4 roky dopredu.

Tesár sedí v kancelárii aj s farárom Stachovičom. Doniesol mu list od Marky. Tesárovi sa vynárajú spomienky spred 4 rokov. Ako ľudia vítali sovietskych vojakov, ako Marka s polu so zvonárom vyviedla z kostola ukryté deti, starého Tesára,2 amerických pilotov. Mladý Letanovský si myslel, že za smrť jeho otca môže sused Bernadič a hneď ho začal prenasledovať. Tesár bol istý čas s Markou, opustila ho, odišla do Bratislavy, pretože bola odsudzovaná vďaka otcovi aj ona. Šiška bol nahnevaný kvôli svojej mŕtvej rodine na Štefana, tiež bol proti Bernadičovcom. Stachovič povedal Štefanovi pravdu, kt. sa pred rokmi dozvedel pri spovedaní Letanovského. Vtedy Letanovský sám udal rodinu Schnitzerovcov, aj partizánov, ale keď ich našiel v hájiku, už ich neprezradil. Štefan s tým už však nemohol nič urobiť, nikoho to nezaujímalo.
Koniec je otvorený. Tesár čaká so slúchadlom priloženým k uchu.

Idea: Vojna je nezmyselná. Najdôležitejšie sú dobré medziľudské vzťahy.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Kľúčové slová

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#u susedov je nový obyvatel #Novela #básne o susedoch #koliska bednar #o susedoch #susedia alfonz bednár novela #manzelka #Strojnik


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu