Zóny pre každého študenta

Boh múch – William Golding

Boh múch – William Golding 

Literárny druh: epika  

Literárny útvar: román

Téma: snaha chlapcov prežiť na ostrove; alegória spoločnosti bez práva a zákonov, obraz človeka, ktorý stratil nevinnosť a zmenil sa na sebca a nositeľa zla.

Postavy:

Ralph – racionálne uvažujúci, jeden z najstarších chlapcov, vodca, ktorého si chlapci zvolili, snažil sa, aby sa dodržiavali pravidlá, ale postupne stráca autoritu, zobrazuje demokraciu a poriadok

Jack Meridew – vodca starších chlapcov – Zboristov – neskôr Lovcov, všetci v ňom videli silného veliteľa avšak iba kvôli jeho drzej a arogantnej povahe. Zobrazuje anarchiu, necivilizovanosť v prenesenom význame, do obdobia 2. sv. vojny - fašizmus a komunizmus.

Bravčo- tučný, lenivý astmatik s okuliarmi, ale nikto ho nepočúva kvôli jeho výzoru, je na posmech. Zastupuje inteligenciu a spoločenský poriadok.

Simon-  Ako prvý zistil, čo je príšera, no skôr ako im to stihol povedať ho pri napodobňovaní lovu diviaka zavraždili. Stelesňuje Krista, a teda dobro.

Roger- Jackov pomocník, z ktorého sa stal ešte obávanejší divoch- zlo, satan.

Malkáči – skupina menších detí (asi 6 - ročných)

Boh múch- diabol, veľké nebezpečenstvo

Dej:

Haváriu lietadla prežije iba skupinka anglických chlapcov, ktorí sa zachránia na neobývanom ostrove. Nájdu mušľu, pomocou ktorej zvolávajú zhromaždenie. Postupne prichádzajú chlapci – Zboristi,  veľa malých chlapcov, starší... Bravčo sa ich pýta na mená, snaží sa zaviesť nejaký poriadok a zistiť, koľko ich je na ostrove, ale ostatní o to nemajú záujem. Ani na konci nevedeli, koľko ich na ostrove vlastne je. Za vodcu si zvolia Ralpha, pretože mal v ruke mušľu. Zisťujú, že sú na opustenom ostrove a rozdeľujú si úlohy. Pri večernom zhromaždení im malé deti oznámia, že na ostrove je nejaká príšera. Nikto im neverí, hovoria, že si to vymýšľajú, ale pri požiari, ktorý sa im podarí založiť, zmizne jeden chlapec.

Všetci sa niečoho boja, nikto však nevie povedať čoho. Rozbroje začnú v deň, keď Ralph zbadá loď a zistí, že oheň nikto nestráži a vyhasol. Všetci pomáhali loviť diviaka, ktorého chytili po mnohých dňoch ako prvého. Roztržka nastáva medzi Ralphom a Jackom, začínajú sa utvárať dve skupiny. Starší chcú presvedčiť malkáčov, že na ostrove im nič nehrozí a vyberú sa na prieskum. Jack a Ralph nachádzajú príšeru a obidvaja utečú. „Príšera“ je však mŕtvy letec s padákom zachytený v korune stromu, na čo však nepríde nikto okrem Simona.

Ralph Jacka znemožní pred ostatnými, a preto odchádza so svojou skupinou na druhú stranu ostrova. Zabijú ďalšie prasa a hlavu nastoknú na palicu ako obetu príšere. Prichystajú hostinu, na ktorú prídu všetci - lovci sú pomaľovaní a Jack je ich náčelník. Simon má halucinácie a zo svojho úkrytu sa rozpráva s hlavou prasaťa. Nazve ju Boh múch, keďže ich okolo nej mnoho poletuje. Neskôr sa dostáva k mŕtvemu letcovi, ktorému uvoľní zmotané laná a vietor postavu s padákom odfúkne. Ide to oznámiť ostatným.

Oni práve napodobňujú lov diviaka – divo tancujú v kruhu. Keď sa Simon dostane doprostred, v opojení bojom a vášňou ho zabijú. Tak sa nedozvedeli pravdu o príšere. Ralph, Bravčo a pár chlapcov sa vrátia na „svoju“ stranu ostrova a správajú sa akoby sa nič nestalo. Ďalej sa snažia udržiavať oheň. Ani to sa im už nedarí a pomaľovaní divosi (ostatní chlapci) Bravčovi pri prepade ukradnú okuliare. Skupinka 4 chlapcov sa vyberá opýtať si okuliare späť a dohodnúť sa. Dvoch z nich zajmú, Bravča zhodia z vysokého útesu.

Na druhý deň sa začína poľovačka na Ralpha. Celý ostrov zapália, Ralphovi sa podarí dostať na pobrežie, kde sú už dospelí zo záchrannej lode. Sú zhrození pri pohľade na Angličanov, z ktorých sa stali takéto zvery. Ralph ani len nevie koľko ich je a pri pohľade na špinavých pomaľovaných chlapcov a horiaci ostrov sa všetci chlapci rozplačú.

Idea:

Poukázať na to, že ľudia strácajú svoje hodnoty a morálku ak sú mimo civilizácie.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/3704-boh-much-william-golding/