Námestie svätej Alžbety - Rudolf Jašík

Námestie svätej Alžbety - Rudolf Jašík 

Motto: Láska je nesmrteľná. Neumiera. Ona ide len do hrobu.
 
Literárny druh: epika

Literárny žáner: baladický román

Miesto a čas deja: Nitra ( mesto pod viničným vrchom), v čase druhej svetovej vojny

Téma: príbeh tragickej lásky dvoch mladých ľudí, vnútorný zápas jedincov proti prvým prejavom neľudskosti fašizmu

Postavy: 

Igor Hamar - osemnásťročný chudobný chlapec, po smrti otca musel odísť  z gymnázia, aby  uživil seba i smrteľne chorú matku

Eva -  židovské dievča, Igorova láska

Samko - Evin otec, Žid

Maxi - múdry starý Žid, spolu so spoločníkom Samkom rozvážajú uhlie, má kone, ktoré ťahajú Samkov voz.

obuvník Maguš

holič Flórik - stane sa gardistom, vstúpi do HSĽS

Žltý Dodo- Igorov kamarát z detstva, neskôr sa stal udavačom Židov, ktorí nenosili žltú Dávidovu hviezdu, bezcharakterný povaľač

Námestie svätej Alžbety – obsah:  

Dej sa odohráva zväčša na predmestí Nitry, na Námestí svätej Alžbety, kde bývajú menej majetní obyvatelia mesta, hlavné postavy románu. 
 
Celým Slovenskom sa začína šíriť fašizmus a rasová nenávisť. Igor a Eva sa každý deň stretávajú vo veži Kostola svätej Alžbety. V jeden večer mu Eva oznámi, že vyšlo nariadenie pre Židov nosiť označenie v podobe hviezdy. Má strach, vie, že to neveští nič dobré. Do mesta majú prísť Nemci, aby spolu s gardistami vyriešili židovskú otázku. Najmú si udavačov, medzi nimi je aj Žltý Dodo. Za každého Žida dostane 100 korún. Tajomník strany mu nadiktuje mená najmä bohatých Židov, ktorých chcel odstrániť. Čo na tom, že Židia hviezdy nosili, nič im nepomohlo.

Holič Ján Flórik
predá svoje holičstvo a stane sa gardistom. Všetko úsilie vynakladá do toho, aby nenávidených Židov zbavil majetku a aby zbohatol ako arizátori. Bohatému židovskému kožušníkovi prisľúbi pomoc. Skôr, ako Žida s manželkou a synom previedol cez hranice do bezpečia, zradil ich.

Za mestom ich zavraždil a zakopal v lesíku. Majetok si privlastnil.  Igor sa začína báť o Evu. Obuvník Maguš mu poradí, aby dal Evu prekrstiť a oženil sa s ňou. Farár si však pýta desaťtisíc korún. Samko, Evin otec, odmietne dať mladým peniaze, pretože si šetrí na odkúpenie koní od Maxiho. Keď sa to Maxi dozvie, hrozne sa nahnevá, kone mu predá a peniaze dá Igorovi.

Už je však neskoro. Situácia je vážnejšia a farár už nechce vystaviť dokument. Zúfalému Igorovi opäť poradí Maguš, aby odišiel s Evou do hôr, kde je jeho brat horárom. Ešte v ten deň začnú gardisti na čele s Flórikom spolu s Nemcami odvádzať Židov. Medzi nimi je aj Eva, ktorá sa ani nestihla rozlúčiť a Igorom. Okolo tristo ľudí ženú cez celé mesto na stanicu.

Počas cesty sa Nemci nevyhli zverstvám. Nudiaci sa dôstojník si privolal jedno dieťa, dal mu pomaranč a čokoládu. Keď sa chlapec otočil za matkou, vojak ho zastrelil. Eva chcela odniesť chlapcovo telo a zastrelili aj ju. Zomrela s Igorovým menom na perách.

Po Evinom pohrebe Samko prosí Igora o odpustenie. Myslí si, že Evu zabilo jeho lakomstvo. Nechce, aby ich postihol rovnaký osud ako Evu. Večer otrávil polievku jedom a zabil tak svoju rodinu aj seba. Bola to ich  ,,posledná večera“ .

Igor smúti, nemôže sa vyrovnať so smrťou Evy. Rozhodol sa, že sa pomstí Flórikovi. Zabil ho v noci pred vilou železnou tyčou.  Igor potom šiel rovno k rieke a naklonil sa, aby skočil. Zachránil ho Maguš, ktorý v noci roznášal komunistické letáky a zachránil ho. 
 
Idea: nič sa nevyrovná cene ľudského života. Fašizmus priniesol mnoho zverstva a zničil životy miliónom ľudí. 

Pekné citáty:

Láska je nesmrteľná, ide za hrob. Netleje, len horí večne, horí ako život.
 
Šťastie nelejú z ocele ani z kameňa nekrešú. Je krehké, akoby ho robili fúkači skla.
 
Bolo to hnedé, čierne, hnilo to, šírilo pach nevetranej krypty a na čele malo vypálený znak hákového kríža. ( o fašizme)
Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/3707-namestie-svatej-alzbety-rudolf-jasik/