Zóny pre každého študenta

Rimanka - Alberto Moravia

Literárny druh: epika
Druhová forma: román
Téma: Obraz skazenej spoločnosti v Taliansku v posledných rokoch fašizmu.
 
Postavy:
hlavné:
- Adriana- krásna, skromná Rimanka, ktorá žije v zlých sociálnych podmienkach, stáva sa prostitútkou, napriek tomu túži po pokojnom rodinnom živote, je veľmi citlivá, až naivná
- Astarita- úradník fašistickej polície, je zaľúbený do Adriany, zvrátený
- Giacomo- mladý študent z bohatej rodiny, člen antifašistickej skupiny, je doňho zaľúbená Adriana
- Sonzogno- vrah, veľmi násilný a krutý, jeden z Adrianiných milencov
vedľajšie: Adrianina matka, Gino, Gisella....
 
Dej:
Adriana pochádzala z veľmi chudobnej rodiny- otec ich opustil, keď ešte bola malá a matka pracovala ako šička pre bohatých pánov. Adrianin sen bol vydať sa, mať deti a peknú, čistú kuchyňu. Ich jediným bohatstvom bola Adrianina krása, v ktorej videla jej matka cestu k lepšiemu životu. Zohnala jej prácu modelky pre maliarov, ale stále tvrdila, že by zo svojej krásy mohla vyťažiť aj viac. Adriana sa zoznámila s mladým šoférom Ginom, do ktorého sa zaľúbila. Sľuboval, že si ju zoberie a splní jej sen o rodine. Pri pózovaní sa Adriana zoznámila s Gisellou, ktorá pracovala ako prostitútka. Pozvala ju na výlet, kde ju zoznámila s úradníkom polície- Astaritom. Astarita Adrianu už dlhšie sledoval a bol do nej zaľúbený. Nakoniec sa mu pod hrozbou vydierania musela oddať. Keď sa lúčili, dal jej peniaze, ktoré v nej vyvolali dovtedy nepoznaný pocit radosti. A preto, keď sa dozvedela, že Gino je ženatý a má dieťa, zrútil sa jej sen o usporiadanom živote a rozhodla sa  stať prostitútkou. Adriane už nechýbajú peniaze, ale nie je šťastná a chce splniť svoju túžbu po rodine. Zoznámi sa s mladým študentom z bohatej rodiny Giacomom, ktorého nežne prezýva Mino.

Mino je členom protifašistickej skupiny, ale nie je šťastný, hľadá zmysel života, predstavuje pocity existencialistov. Adriana sa doňho okamžite zaľúbila a napriek tomu, že Mino k nej necíti taký hlboký cit, majú spolu milenecký vzťah. Adriana naďalej pracuje ako prostitútka a jedným z jej klientov je vrah a zločinec Sonzogno, ktorý je veľmi násilný a krutý. Mina zatkla polícia pre protivládnu činnosť, pri výsluchu sa však prejavil ako slaboch a udal všetkých svojich kamarátov. Keď ho prepustili, trápia ho výčitky svedomia a opovrhuje sám sebou. Adriana zistila, že je tehotná a vie, že otcom dieťaťa je Sonzogno. Napriek tomu tvrdí Minovi, že je to jeho dieťa, aby dala jeho životu zmysel. Mino je však natoľko nešťastný, že sa rozhodol spáchať samovraždu, ešte predtým však zabezpečil,aby sa jeho bohatá rodina postarala o dieťa. Adriana prijíma túto pomoc a verí, že vďaka Minovej rodine bude mať jej dieťa šťastný a veselý život.
 
Idea: Zmysel nášho života spočíva v krásnych vzťahoch ľudí,a nie v zmyselnosti, naturalizme a peniazoch.
Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/3710-rimanka-alberto-moravia/