Ži a pamätaj - Valentin Rasputin

Ži a pamätaj - Valentin Rasputin 

Literárny druh, žáner - epika, románová novela

Téma - príbeh ruského vojaka ,ktorý dezertuje

Miesto a čas deja - posledné mesiace 2.sv.vojny,v dedine Atamanovka, kt. ležala na pravom brehu Angary

Postavy

Nasťona – otca jej zabili, už ako 16-ročná matku pochovala a sama sa zachraňovala od hladu, bola dlhá, chudá, samá ruka   samá noha, s tvárou na ktorej sa usídlila bolesť. Postupne   však z nedávnej mátohy vyrástla dievčina ako kvet

Andrej Guskov – Nasťonin muž, jednoduchý vojak, za 3 roky vojny zakúsil všeličo, napokon   sa stáva zbehom, je v bezvýchodiskovej situácii

Semionovna – Andrejova matka, bola krutá, neznášala ospravedlňovanie, odvrávanie. Nasťona s ňou mala božskú trpezlivosť.

Michejič –Andrejov otec, zúbožený, chorý, bezútešný chorobu na sebe nedával vedieť

Naďka – najlepšia Nasťonina priateľka, mala podrezaný jazyk, pomáhala, v dedine ju mali za cudziu
Innokentij Ivanovič ,Nestor, Táňa, Kaťka

Dej

Do dediny Atamanovka prichádza Nasťona, kde sa stretáva s Andrejom Guskovom. Nasťona sa vrhla do vydala ako do vody- bez zbytočného uvažovania. Prišla na gazdovstvo Guskovovcov, kde sa opäť stala robotníčkou a všetka ťarcha sa odrazu zvalila na jej plecia.   Nasťona nemohla mať deti, veľmi sa preto trápila a práve bezdetnosť nútila Nasťonu všetko znášať. Spočiatku bol Nasťonin vzťah s Andrejom veľmi vrúcny, no postupom času ochaboval.

Andrej musel narukovať .Vo vojne sa   zranil, veril, že ho prepustia na pár dní domov, no poslali ho naspäť na front. Cítil krivdu voči všetkému, čo ho vracalo späť na vojnu, prežíva vnútorný boj a nakoniec sa rozhodne dezertovať a stáva sa zbehom. Skrýva sa v starej kolibe, nechce sa ukázať svojej rodine, lebo by im spôsobil problémy, no jeden večer prišiel za Nasťonou do kúpeľa. Je to jediná osoba, s ktorou sa Andrej po celú dobu stýka. Najskôr nevedia, ako sa majú k sebe po takej dlhej dobe správať, nakoniec sa zblížili. Je mu oddanou manželkou a snaží sa mu pomôcť, prinesie mu pušku, jedlo, oblečenie. Nasťona ide za Andrejom aj v silnej snehovej búrke, prejaví sa. Ako odvážna a silná osobnosť.

Nasťona, ktorá za štvorročného manželstva márne túžila po dieťati, za týchto absurdných podmienok otehotnie. Keď to povie Andrejovi, cíti radosť , no Nasťona si uvedomuje, že pravdu sa nemôže nikto dozvedieť, lebo za otca nemohla označiť jeho, lebo by vyšlo najavo že je zbeh, ale keby to povedala na niekoho iného, ľudia by ju odsúdili. Andrej jej hovorí, nech si ľudí nevšíma, že jej jedinou úlohou je porodiť.

Andrej začína mať výčitky svedomia, uvedomuje si, čím všetkým si musí Nasťona prejsť a cíti sa byť vinný. Vojna sa skončila a nastala všeobecná radosť. Len Andrej a Nasťona sa netešia tak ako ostatní.

Po dedine sa začalo povrávať, že dieťa čaká s vlastným mužom a Michejič ju varoval, že chlapi chystajú niečo zlé, preto sa rozhodla Andreja varovať, v jednu noc sa k nemu plaví, ale zistí, že ju niekto pozoruje. Prenasledujú je Nestor a Innokentij. Nasťona si uvedomuje, že na ich dieťa padne vina jeho rodičov. Pociťovala veľkú hanbu pred ľuďmi i pred sebou, nevie, čím sa tak previnila, čo si teraz počne. Východisko   vidí v samovražde, skočí do vody, utopí sa. Andrej sa schoval na ostrov, kde si predtým vyhliadol jaskyňu. Starý Michejič zomrel, Nasťonu pochovali na cintoríne pri plote, ženy si na jej kare poplakali, lebo im jej bolo ľúto.

Idea - Človek musí mať nejaký hriech, inak nie je človekom.

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/3716-zi-a-pamataj-valentin-rasputin/