Sophiina voľba – William Styron

Sophiina voľba – William Styron 

- dej je založený na charakteristike postáv, ich postojoch, pocitoch a vnútornom rozpoložení
- človeka vykresľuje ako jednotu prežitého a prežívaného
- používa naturalistický jazyk
- dej je vytvorený prelínaním časových pásem
- posolstvom diela je, že absolútne zlo sa nedá úplne vykoreniť , ale napriek tomu proti nemu treba bojovať

Literárny útvar: sociálno-psychologický román s prvkami naturalizmu

Časopriestor: 2. svetová vojna a po nej, Poľsko, USA (Brooklyn)

Téma: život obetí fašizmu počas vojny a po nej

Postavy:

Sophia Zawitovska – poľka, stratila vieru v Boha, je obeťou koncentračného tábora a fašizmu, jej život poznačili dve veľké voľby a tretia ho ukončila, nedokáže sa vyrovnať s minulosťou a so skutočnosťami pre ktoré sa rozhodla

Nathan Landau – žid, paranoik, schizofrenik, narkoman, Sophiin milenec v USA, vyliečil ju z anémie a preto je mu zaviazaná do konca života, Sophiu miluje ale zároveň i nenávidí, pretože prežila pobyt v koncentračnom tábore

Stingo – autobiografická postava, je rozprávačom deja, jemu sa Sophia ako jedinému zdôverí so svojou minulosťou , je literárnym kritikom ale je priostrí a preto stráca prácu

Dej:

Stingo sa presťahuje do ubytovne nachádzajúcej v Brooklyne a tu stretáva Nathana a Sophiu, s ktorými sa spriatelí. Sophia mu postupne rozpráva svoj príbeh avšak na začiatku sa nezdôverí so všetkými podrobnosťami, pretože sú veci, ktoré sú pre ňu nesmierne bolestivé a nechce o nich nikomu hovoriť, ale napokon mu povie celú pravdu.

Jej otec sympatizoval s Nemcami a jej muž- Kazimirz- bol otcovou pravou rukou, preto si ho vlastne zobrala za manžela. Priateľka Wanda sa jej pýtala, či nechce vstúpiť do protifašistického spolku, ale ona zo strachu o deti odmietla ( 1. voľba ). Aj s deťmi sa neskôr dostala do Oswiemčimu a tu sa mala rozhodnúť, ktoré zo svojich detí pošle do plynovej komory.

Napokon sa rozhodla, že obetuje radšej mladšiu Evu, pretože horšie znášala cestu a syn by mal byť nositeľom mena a rodu ( 2. voľba ). Prosila veliteľa Hössa, ktorému bola sympatická kedže mala krásne nordické rysy, aby jej syna Jána zaradil do programu Lebensborn, v ktorom sa deti dostáli do nemeckých rodín. Chcela ho dokonca aj zviesť len aby jej vyhovel.

On jej to prisľúbil, ale prevelili ho do nemecka a Sophia napokon nezistila, čo sa s Jánom stalo, ale vo svojom vnútri cíti, že Ján je mŕtvy. Sophia prežije pobyt v koncentračnom tábore, a keď sa odtiaľ dostane, odíde do USA.

Nathan začne Sophiu podozrievať, že so Stingom sú milenci a vyhráža sa, že ich oboch zastrelí. Stingo a Sophia preto spolu utečú na farmu, ktorú Stingo po komsi zdedila tu spolu strávia noc. Keď sa Stingo ráno preberie, nájde pri sebe len list od Sophie, ktorá sa mu ospravedlňuje, že ho opustila, ale vracia sa k Nathanovi.

Stingo sa najprv nahnevá a chce odcestovať preč, avšak potom si to rozmyslí a so zlou predtuchou sa vráti do ubytovne, kde nájde Nathana a Sophiu mŕtvych ( 3. voľba- voľba pre smrť ). Po ich pohrebe sa rozhodne napísať knihu o Sophii a uvedomuje si, že treba žiť ďalej.

Idea:

všetko zlo a surovosti, ktoré sa dejú vo svete nemôžeme pripisovať Bohu, ale iba človeku.

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/3721-sophiina-volba-william-styron/