Červená kalina - Vasilij Šukšin

Lit. druh: epika
Lit. žáner: psychologická novela
Miesto deja: Rusko
Téma: príbeh človeka, ktorý sa pokúsil žiť nový život
Postavy: Jegor Prokudin - prezývaný Smoliar
 - štyridsiatnik, bývalý recidivista, chce žiť čestný život
Ľuba Fiodorovna Bajkalovová - písala Jegorovi do väzenia
- prostá, samostatná, múdra ruská žena
Pvskáč - vodca zločineckej bandy - pokojný, bezočivý
 
Dej: Jegor Prokudin sa po piatich rokoch väzenia dostáva na slobodu. Náčelníkovi hovorí, že chce mať hospodárstvo a žiť čestný život. Je rád, že sa z väzenia dostáva na jar. Zdraví sa s brezami a obdivuje prírodu. Ide za svojimi priateľmi - zlodejmi. V miestnosti je napäté ticho, iba mladá žena potichu spieva. Jegor vpochoduje dnu v sprievode hudby z magnetofónu, ktorý si kúpil od mladého chlapca. Všetci sa s ním vítajú, ale potichu, lebo čakajú na telefonát od priateľov, ktorí práve „spracúvajú stánok za osem tácov“. Odhalili ich, a tak musia všetci utiecť. Jegor si hľadá ubytovanie. Rozhodol sa, že pôjde k Ľube, s ktorou si písal z väzenia. Povedal jej, že je účtovník a do väzenia sa dostal nedorozumením. Ale Ľuba od náčelníka vedela, že Jegor je zlodej.

Zoberie ho domov, kde ho zoznámi s rodičmi a bratom Petrom. Rodičom sa nepáči, že ich dcéra priviedla domov človeka z väzenia. Po raňajkách sa Jegor vyberie do mesta. Nevie, či sa ešte k Ľube vráti. Poštou pošle Pyskáčovi peniaze, ktoré mu dal. Večer v meste zorganizuje večierok, na ktorý prišli podivní ľudia, zväčša starší. Zatelefonuje Ľube a povie jej ,že je na vojenskej správe a musí tam prenocovať, V noci sa zrazu rozhodne, že sa vráti k Ľube. Nechce ju budiť, preto ide za Petrom, odídu do kúpeľa a pijú koňak. Ráno ide Jegor odprevadiť Ľubu na farmu, kde pracuje. Stretli šéfa sovchozu a dohodli sa, že Jegor mu bude robiť šoféra. Ale nevydržal tu pracovať ani jeden deň. Naspäť sa vracia cez les.

Doma je nervózny, akoby sa na niečo odhodlával. Nakoniec ide s Ľubou na návštevu k starenke Kudeliche. Až keď od nej odídu povie Ľube, že je to jeho matka. Ešte sa s ňou nechce rozprávať, lebo nie je pripravený. Doma im Petro oznámi, že prišiel Koľa, Ľubin bývalý muž, aj s priateľmi. Jegor sa s nimi pobije a vyhodí ich. Večer prišla nečakaná návšteva - chlapec, ktorého poslal Pyskáč. Ľuba sa o Jegora bojí, lebo odišiel od svojich kamarátov - zlodejov, ale on ju ubezpečuje, že sa nič zlé nestane. Jegor pracuje na poli, jazdí s traktorom. Pri brezovom lesíku ho čakajú traja chlapi, jedným z nich je Pyskáč. Zájdu do lesíka, kde Pyskáč Jegora postrelí. Jegor sa pridŕža briez a na nich zostávajú krvavé stopy. Prichádza Ľuba a Petro, ktorí chcú Jegorovi pomôcť, ale on zomiera. Petro predbehne auto, v ktorom je Pyskáč a narazí do neho.
 
Idea: nech je človek akýkoľvek, vždy sa môže pokúsiť žiť nový, lepší život
 
kalina - duša poznačená hriechom
breza - symbol čistoty a nevinnosti
Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/3723-cervena-kalina-vasilij-suksin/