Zóny pre každého študenta

Bitúnok č. 5 - Kurt Vonnegut

Bitúnok č. 5 - Kurt Vonnegut 

Literárny druh: epika   

Literárny žáner: protivojnový román, sci-fi román  

Téma: odsúdenie vojny, bombardovanie Drážďan

Idea: „Jedným z hlavných dôsledkov vojny je napokon to, že ľudia prestali byť charakterní.“

Miesto a deja: 1. mesto Ilium v štáte New York, kde býva hlavný hrdina,     2. Drážďany 3. Planéta Tralfamadore  

Postavy: 

Autor –  chce napísať knihu o bombardovaní Drážďan po 23 rokoch, potrebuje však nejaký materiál    

Bernard ´O Hare- autorov starý priateľ z vojny, okresný prokurátor v Pensylvánii, jeho žena Mary s autorom nevychádzala, až keď jej sľúbil, že kniha sa bude volať „Detská križiacka výprava“ 

Gerhard Muller- drážďanský taxikár

Billy Pilgrim- hl. hrdina, dokáže cestovať v čase, slúžil u pechoty v Európe a Nemci ho zajali, po prepustení sa prihlásil na školu pre optikov, nervovo sa zrútil, po vyliečení sa zosobášil s dcérou majiteľa školy a tesť mu zriadil živnosť, zbohatol a mal 2 deti: BarbaruRoberta   Rolland Weary- tiež náhradník ako Billy, mal zvláštnu pohnútku, spolu s otcom zbierali zbrane a mučiace nástroje, taktiež ovládal rôzne spôsoby mučenia     

Valencia  Marblová- Billyho žena, bola bohatá, mohutná- pretože veľa jedla a nevedela sa zdržať , zomrela tak, že sa priotrávila oxidom uhoľnatým z výfuku auta   

Montana  Wildhackova- Billyho ideálna žena na Tralfamadore

V knihe nachádzame prelínanie troch dejových línií, a to Billyho súčasnosť v meste Ilium, jeho zážitky z vojny a život na planéte Tralfamadore.   
Kniha je venovaná Bernardovej manželke Mary a drážďanskému taxikárovi Gerhardovi Mullerovi.  

Dej

Autor sa rozhodol napísať knihu o bombardovaní Drážďan. Cez telefónnu spoločnosť si dal nájsť svojho priateľa z vojny Bernarda a poprosil ho, aby mu pomohol pripomenúť nejaké zážitky. Taktiež listom požiadal Letectvo Spojených štátov o podrobnosti náletu na Drážďany. Odpovedali mu, že táto informácia sa ešte stále tají.   Vybral sa teda za Bernardom. Jeho žena Mary nebola touto návštevou nadšená, nemala rada vojnu a tvrdila, že obaja boli len decká, keď boli vo vojne. Autor jej sľúbil, že knihu nazve „Detská križiacka výprava“ a od vtedy boli priatelia. Bernard  mu veľmi nepomohol. Knihu napokon napísal a povedal o nej toto:  „Táto kniha je nepodarok a nemohlo to byť inač, lebo ju napísal soľný stĺp.“

 Vo vojne bol Billy  kaplánovým pomocníkom, pre Američanov to bola smiešna postava. Musel odísť do zámoria, pretože ho potrebovali do pešieho pluku. Tu nedostali nijakú výzbroj ani oblečenie. Zoznámil sa tam s Wearym, ktorý bol tiež náhradníkom. Billyho chcel zabiť, pretože bol presvedčený, že do vojny nepatrí. Vo vojne boli zajatí Nemcami. Vozňami ich previezli do nemeckého vnútrozemia. Vo vozňoch mali strašné podmienky: boli tam natlačení ako sardinky, prijímali potravu a vylučovali cez vetráky... V spánku sa striedali: raz jeden spal a druhý stál a po nejakom čase sa vystriedali. Billyho nemali radi, lebo vraj zo sna kopal, jačal a fňukal, a tak musel spať po stojačky.

V zajateckom/koncentračnom tábore najskôr prešli odvšivovacou komorou. Ich adresa bola:    „Schlachthof- funf“.  Neskôr sú deportovaní do Drážďan a tu pracujú ako upratovacia čata v potravinárskom priemysle. Pracovali v továrni na výrobu  sladového sirupu. Po zbombardovaní boli zajatí Rusmi.   Tí, ktorí v Drážďanoch ešte prežili mali za úlohu vykopávať mŕtvoly. Nakoniec všetci, ktorí prežili boli prepustení.(Tým sa končí aj kniha.) To bola Billyho minulosť. 

Po vojne ho považovali za blázna, pretože si vážne poranil hlavu, čo zanechalo následky. Stalo sa to, keď si skupina optikov, medzi nimi aj Billy, najali lietadlo, ktoré ich malo prepraviť na medzinárodné zhromaždenie optikov v Montreale. Lietadlo havarovalo a všetci okrem Billyho a 2. pilota zahynuli. Mal príšernú jazvu na temene hlavy, prestal pracovať a mal gazdinú.

Jeho žena zomrela tak, že sa  otrávila oxidom uhoľnatým z výfuku auta, keď sa ponáhľala za ním do nemocnice. V rozhlasovej relácii rozprával, že v roku 1968 ho uniesol lietajúci tanier na planétu Tralfamadore, kde ho vystavovali v ZOO a spárili s bývalou filmovou hviezdou Montanou Wildhackovou. Taktiež o tom písal aj listy do novín, v ktorých tieto mimozemské bytosti opisoval (str. 29).  Tvrdil, že lietajúci tanier ho uniesol  v deň svadby jeho dcéry Barbary.( Opis taniera: str. 70, 71.)  

Na Tralfamadore mal zriadenú svoju izbu s nábytkom, elektronikou a kúpeľňou. Tralfamadorčania na neho pozerali cez sklo. Cenil si na nich, že všetci obyvatelia planéty vedia žiť v mieri.  Zo zeme mu priviezli aj družku, Montanu, ktorá mala 20 rokov (Billy mal asi 40 rokov). Časom ho začala ľúbiť a dôverovať mu. Nedotkol sa jej skôr, kým si to neželala. Mali spolu aj dieťa.

Citáty:  „Dožič, mi Bože,  VYROVNANOSŤ, aby som prijímal  to, čo nemôžem zmeniť,  ODVAHU, aby som menil to, čo môžem meniť, a MÚDROSŤ, aby som to vždy  rozoznal.“  (modlitba v Billyho ordinácii a na náhrdelníku, ktorý nosila Montana)

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/3728-bitunok-c-5-kurt-vonnegut/