Zóny pre každého študenta

Hamlet

Hamlet

Hlavné postavy:

-  Hamlet – syn mŕtveho Dánskeho kráľa
-  Ofélia – priateľka Hamleta
-  kráľ – brat jeho otca
-  kráľovná – Hamletova matka

dialóg – je rozhovor dvoch a viacerých

monológ – len jedna v dialógu, keď rozpráva len jedna osoba je to výpoveď

Dej:

I. dejstvo:

– priateľ dánskeho princa Hamleta Horacio sa dozvie, že na hradbách hradu Elisinor sa zjavuje duch Hamletovho otca. Duch Hamletovi vyjaví, že bol zavraždený vlastným bratom, teraz manželom Hamletovej matky.

II. dejstvo:

– Hamlet sa vydáva za blázna. Polónius, kráľov dôverník a otec Hamletovej milej Ofélie, podozrieva Hamleta, že pomätenosť len hrá. Navedie svoju dcéru, aby mu vrátila darčeky a listy, ktoré najprv ukázala otcovi. Je pre ňu ťažké voliť medzi láskou k mužovi a povinnosťou voči otcovi. Hamlet sa tvári, že ju nemá rád. Na hrad príde herecká skupina a Hamletovi spolužiaci, po ktorých poslal kráľ.

III. dejstvo:

– Polónius zinscenuje stretnutie Ofélie a Hamleta, ktoré z úkrytu pozoruje spolu s kráľom. Hamlet zbadá úskok a presvedčivo hrá blázna, čím úplne zmätie milujúcu Oféliu. Hamlet upraví text hry tak, že herci odohrajú vraždu divadelného kráľa presne tak, ako zomrel Hamletov otec. Kráľovi príde zle a herci nemôžu dohrať svoje predstavenie. Hamlet má už jedného priateľa, ktorému môže veriť – Horatia. Hamlet zabil Oféliinho otca, keď načúval skrytý za závesom rozhovoru kráľovskej matky a syna.

IV. dejstvo:

– Kráľ posiela hamleta so zradnými spolužiakmi RosencrantzomGuildesternom do Anglicka s listom, v ktorom žiada, aby ho tam úkladne zabili. Hamlet vymení znenie listu a na popravu odídu jeho podarení spolužiaci. Sám sa dostane pirátskou loďou domov. Stretne sa s Horatiom na cintoríne práve vo chvíli, keď pochovávajú Oféliu, ktorá sa zo žiaľu utopila. Na pohrebe je aj jej brat Leartes, ktorý prišiel z Anglicka, aby pomstil otcovu smrt.
  Kráľ Leartovi povie, kto je vrahom jeho otca. Zinscenuje súboj Learta a Hamleta, Leartes sám navrhne nečestný postup – hrot  meča bude namočený v jede. Meče si v boji vymenia, Hamlet je zranený, Leartes umiera a pred smrťou si uvedomí diabolskosť kráľovho plánu a všetko prezradí Hamletovi. Matka Gertrúda nevediac o tom, pripíja na víťazstvo synovi otráveným nápojom, ktorý bol prichystaný, ak by bol Hamlet smädný. Kráľa prebodne Hamlet otráveným mečom.

Zostáva jediný svedok tragédie Horatius, umierajúci Hamlet ho prosí, aby neumrel spolu s ním a aby rozpovedal svetu tento príbeh a očistil jeho meno. Novým panovníkom Dánska sa stáva nórsky princ Fortibanbras, ktorý práve dobyl hradby.

Hamlet:
-  typický renesančný hrdina
-  veril v dobro, ale keď spoznal život, stal sa pesimistom – neprestal veriť v dobro

tragédia: dramatický žáner, konflikt deja sa nedá vyriešiť iným spôsobom ako smrťou postavy alebo postáv

Othello: tragédia, zvíťazia intrigy nad dobrom, Othello – Benátsky sprievodca, zavraždí svoju manželku Sesdemonu, nič nespáchala, iba proti nej intrigoval Jago

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/4047-hamlet/