Peter a Lucia

Peter a Lucia – psychologická novela, láska dvoch mladých ľudí počas 1. sv. vojny. Dej sa odohráva v zázemí a trvá od 31.1. do 29.3 1918

Hlavné postavy:
Peter, má 18, pochádza z bohatej rodiny, jeho otec je úradník
Lucia, má už iba mamu, vydedili ju, sú chudobné
Filip, starší Peterov brat, ktorý je už na vojne

Dej: Peter cestuje podzemnou železnicou. Povolali ho na vojny, stretol Luciu vo vlaku. Nemci začali bombardovať Paríž, Lucia ho v natlačenom vlaku chytila za ruku. Potom vystúpila a chcel ísť za ňou. Vystúpil na ďalšej zastávke. Nemôže na ňu zabudnúť. Nemá sa komu zdôveriť. Opisuje svoj vzťah s bratom. Najskôr bolo dobre, a keď prišla vojna sa zmenil. Znova stretne Luciu na ulici, išiel za ňou, ale nič nepovedal. Zmizla mu v dave. Potom kráčal po Luxemburskej záhrade, znova ju stretol. Prihovoril sa jej, zoznámia sa. Dozvie sa o Lucii, že je maliarka. Maľuje kvôli peniazom. Maľuje reprodukcie alebo prekresľuje fotografie.

Dohodnú sa, že sa znovu stretnú. Stretávajú sa v záhrade. Peter ju sprevádza po jej pochôdzkach. Vo výklade zbadá čižmy, ale nemôže si ich kúpiť. Peter by ich aj kúpil, ale ona nechce taký drahý dar. Dohodnú sa, že ho namaľuje. Keď Lucia nemá nikoho doma, tak ide za ňou. Nepáči sa mu tam. Lucia ho začne maľovať, dá jej aj fotografiu. V Paríži sú vkuse nálety. Raz idú po meste, vyhlásia poplach a vedľa nich vybuchne bomba a zabije kočiša. Uvedomia si, že ich mohlo zabiť. Preto sa stále stretávajú. Rozhodli sa ísť do kostolíka (na Veľký Piatok), aby dokázali, že sa majú radi. Vojdú dnu a Lucia zbadá červenovlasé dievčatko. Akože sa zobrali a Lucia znovu uvidela to dievčatko v okne. Keď ho uvidí opäť začína sa báť. Sedia v kostole pritúlení k sebe a padá na nich pilier. Lucia objíma Petra a spoločne zomierajú.
Ich smrť je symbolická a symbolizuje umieranie a nedodržiavanie ľudskosti počas vojny.

Romain Roland získal Nobelovu cenu.
Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/4167-peter-a-lucia/