Zóny pre každého študenta

Tri gaštanové kone

MARGITA FIGULI - Tri gaštanové kone - novela

Hlavné postavy

Peter – kladná postava, rodičia mu umreli pri požiari, životom sa prebíja sám, túla sa po svete  
- Magdaléna – je dcéra krčmárov a od malička ľúbi Peťa
- Maliarikovci – Magdalénini rodičia
- Jano Zápotočný – záporná postava, bohatý gazda, chce Magdalénu kvôli peniazom
- Jozef Greguš – Magdalénin bratranec

3 gaštanové kone – Obsah diela

Dej: Peťo prichádza do dediny, kde žije Magdaléna. Cestou stretne Jána a Jozefa, ktorí pašujú kone z Poľska a prenasledujú ich žandári. Podarí sa im utiecť, ale jeden kôň je zranený. Peter ho chce zastreliť, aby kôň netrpel, ale Jano mu v tom bráni. Ale Peter ho aj napriek tomu zastrelí. Na druhí deň prídu do dediny Magdalénini rodičia, ktorí neradi vidia Petra.

Ako zať sa im páči bohatý Jano. Príde sviatok Jana, kedy sa pália ohne a táto noc sa považuje za magickú. Peter spolu s Magdalénou idú páliť ohne. Cestou sa porozprávajú a dohodnú sa, že Peter pôjde domov, začne robiť a postaví dom. Dohodnú sa, že Peter sa vráti k nej na 3 gaštanových koňoch. Tieto kone budú symbolom stretnutia a bohatstva.

Peter dva roky pracuje, postaví dom a vracia sa s koňmi k Magdaléne. Cestou sa však Peter dozvedá, že Magdaléna je vydatá za Jana, lebo v ten istý večer, keď sa rozprávala s Petrom, Jano ju znásilnil. Magdaléna čakala dieťa. Tým pádom ju rodičia donútili vziať si Jana. Peter príde do domu Jana, ale tam nik nie je,  a preto ide za nimi na pole. Už zďaleka vidí ako Jano mláti koňa. Magdaléna drží koňa za uzdu.

Peter sa rozbehne na pomoc Magdaléne. Ale je neskoro, nakoľko ju buchne kôň kopytami. Peter sa pobije s Janom, ktorý omdlie. Peter odnesie Magdalénu do dediny. Jano zo zúrivosti stále týra kone a najmä toho, ktorého doviedli z Poľska. Stotožňuje koňa tuláka s Petrom. Peter ostane v dedine, kým  Magdaléna nevyzdravie. Magdaléna vyzdravie, ale je slabá.

Jano zúri, lebo Peter je v dedine. Koňovi na bok vypáli meno Tulák, ale to mu stále nestačí. Zase prinúti Magdalénu podržať koňa, nakoľko chce vypáliť koňovi aj oko. Magdaléna ho neudrží tak ho drží Jano sám. Kôň Jana zabije. Jana pochovajú. Magdaléna sa vzdá Janovho majetku. Majetok dá Janovej sestre. Magdaléna odchádza s Petrom na 3 gaštanových koňoch. V tomto diele sú kone vykonávateľmi spravodlivosti, symbolom stretnutia a bohatstva.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/4168-tri-gastanove-kone/