Jennie Gerhardtova - Dreiser

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

Autor: kaktusocek
Typ práce: Referát
Dátum: 04.02.2010
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 782 slov
Počet zobrazení: 3 829
Tlačení: 419
Uložení: 454
Postavy:
Jennie Gerhardtová, Lester Kane, George Sylvester Brander, pani Gerhardtová, William Gerhardt, Sebastian, George, Martha, William, Veronica.

Dej:
Príbeh sa začína v roku 1880 v meste Columbus v Ohiu. Rodinu Gerhardtovcou postihujú samé nešťastia a preto sa pani Gerhardtová so svojou dcérou Jennie vybrali hľadať prácu v hotely v ich meste. Prácu v hotely našli a hneď mohli nastúpiť. Keď raz matka s dcérou upratovali v hotely natrafil na nich senátor Brander. Ten si všimol aká je mladá dievčina pôvabná. Aj napriek práci v hotely, Gerhardtovci nemali dosť peňazí a preto sa rozhodli, že sa pôjdu opýtať na recepciu, či niektorý z hostí nemá nejaké prádlo na vypratie. Recepčný im dal číslo izby senátora, ktorý by mohol mať pre nich bielizeň. Senátor im dal bielizeň a všimol si, že sú veľmi chudobné. Medzi senátorom a Jennie vznikol blízky vzťah. Jennie chodila k Branderovi po bielizeň a on si začal uvedomovať, že bez Jennie nemôže žiť. Rozhodol sa , že Jennie požiada o ruku. Jennie s tým súhlasila, no jej otec to rázne odmietol a zakázal sa im stretávať. Keď sa raz Sebastian dostal do väzenia, rodina nemala ako zaplatiť pokutu, preto sa Jennie rozhodla, že požiada senátora o pomoc.

Ten jej rád pomohol. Senátor Brander odišiel na dlhšiu dobu do Washingtonu, aby vymyslel ako sa má oženiť s Jennie aj napriek otcovmu zákazu, no tam ho postihla srdcová choroba a na jej následky zomrel. V tej chvíli, keď sa Jennie dozvedela o jeho smrti bola otrasená, pretože vedela, že čaká Branderovo dieťa. Táto správa otca Jennie tak rozzúrila, že musela odísť z domu. Pán Gerhardt sa rozhodol, že odíde skúsiť šťastie inde a odišiel do Youngstownu a Sebastian odišiel pracovať do Clevelandu. Po čase sa celá rodina odsťahovala do Clevelandu. Jennie sa narodilo dievčatko, ktoré sa volalo Wilhelmína Vesta. Do Jenninho života vstúpil ďalší muž, Lester Kane, s ktorým sa zoznámila u svojej zamestnávateľky, kde pracovala ako slúžka. Jennie nevedela, čo ju tak upútalo na Lesterovi a Lester taktiež nevedel čím ho Jennie očarila. ,, Nakoľko išlo o Jennie, pôvodne mal čisto sebecký zámer. Ale teraz, keď už uplatnil svoje prednostné práva ako muž a keď sa mu Jennie poddala aspoň čiastočne, začal si uvedomovať, že to nie je nijaké obyčajné dievča, že to nie je nijaké chvíľkové potešenie.´´ (s.104)

Lester a Jennie žijú v nezáväznom vzťahu skoro tri roky a Lester nevie o Veste a Kaneovci nevedia o Jennie. Ani Gerhardtovci nevedia o tom, že Jennie nie je vydatá za Lestera, pretože pán Gerhardt by to nedovolil. Medzitým pani Gerhardtová zomrela a takmer všetky deti odišli z domu. Jennie žila s Lesterom v Chicagu a Vesta bola tiež v v meste ale u opatrovateľky. Jennie ju chodila pravidelne navštevovať. Raz Vesta ochorela a Jennie musela ísť za ňou, v tej chvíli a Lester dozvedel o Veste. Zo začiatku bol v šoku, no keď sa k nim Vesta nasťahovala postupne si ho dievčatko dostalo, začal ju mať rád. Po tejto príhode musel vzťah Jennie a Lestera čeliť ďalšej prekážke. Na návštevu prišla Lesterová sestra Louise. Tá oznámila celej rodine, že Lester žije s akousi chuderou v nemanželskom zväzku. Rodina začala Lestera odcudzovať a Lesterov otec hrozil synovi vydedením, ak sa s ňou nerozíde. Lester to odmietol a žil S Jennie, Vestou a jej otcom v Hyde Parku v Chicagu. Jennie a Lester sa vybrali na cestu po Európe. V Londýne sa stretol Lester so svojou bývalou láskou Letty Geraldovou. Po návrate z Európy nečakane zomrel Jennin otec a Jennie sa dohodla s Lesterom, že sa rozídu, pretože Lester nedostane svoje dedičstvo.

Jennie sa s Vestou presťahovali do neďalekého Sandwoodu. ,, Sprvu sa jej to zdalo hrozné- tento život bez Lestera. I pri vlastnej silnej individualite jej zvyky sa natoľko pospájali s jeho, že sa stalo nemožné odpútať sa od neho. V myšlienkach i skutkoch bola neprestajne pri ňom, ako keby sa vôbec neboli odlúčili.´´ (s.276) Po čase sa Lester oženil s Letty a Vesta zomrela na silný týfus. Jennie si nevedela čo počať, a preto sa rozhodla, že sa odsťahuje do Chicaga a adoptuje si dieťa. Najprv si adoptovala dievčatko Rosu, neskôr chlapčeka Henryho. Raz za Jennei prišiel Lesterov právnik s prosbou, aby šla za Lesterom, pretože umiera a jeho manželka je v Európe. Jennie neváhala a šla za ním do hotela a obaja zistili, že sa majú stále radi a že sa mali vziať už na začiatku ich vzťahu. Po štyroch dňoch strávených s Jennie Lester odišiel za jej otcom a Vestou. ,, Pred ňou boli roky samoty. Čo teraz? Ešte nie je taká stará. Má tie dve siroty, ktoré treba vychovať. Ale onedlho sa chlapec ožení, dievča vydá a čo potom? Nekonečne sa opakujúce dni a potom...?´´ (s.309)

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

O autorovi: Theodore Dreiser

Theodore Dreiser

Theodore Herman Albert Dreiser [Drajzr] bol americký prozaik, novinár a dramatik.

Literárne diela:
The Titan
Sister Carrie
Chains: Lesser Novels and Stories
An American Tragedy (Americká tragédia)
An Amateur Laborer
The Financier
Hey Rub-a-Dub-Dub: A Book of the Mystery and Wonder and Terror of Life
The Bulwark
The Stoic
Jennie Gerhardt
Old Rogaum and His Theresa

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#Jennie Gerhardtová


Odporúčame

Slovenský jazyk » Čitateľský denník

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.018 s.
Zavrieť reklamu