Tri ženy pod orechom - Pankovčín

Pankovčín, V.: Tri ženy pod orechom, L.C.A, Levice 1996, 92 s.
„Tri ženy sedia na dvore pod orechom a modlia sa.“ Tými troma ženami sú generácie starej mamy, mamy a dcéry, teda Marimka Grabovská, Ilona Kotásková a Martuška. Všetky tri žijú v dedinke Marakéš. Martuška, mladé sedemnásťročné dievča, nevie nič robiť a ani ju nič neučili: „Stará pani Marimka a jej dcéra Ilona si mysleli svoje: chceli dievča uchrániť pred zlým a skazeným svetom.“ Martuška nechodí do školy, hrá sa s bábikami, jej mama z nej chce mať buď mníšku alebo organistku.

Prelínaním  minulosti a prítomnosti autor vyrozpráva životné osudy Marimky aj Ilony. Ilona sa Marimke narodila ako nemanželské dieťa. Marimku považovali v dedine za bosorku. História sa opakuje a o pár rokov sa Ilone narodí Martuška. Celý príbeh je opradený rúškom tajomstva, výrazné sú prvky mágie a neskutočnosti. Marimke sa zjavuje Večný Žid: „Celý život ma prenasleduje. Vždy, keď sa má stať niečo zlé alebo smutné.“ Martuške sa zjavuje anjel: „Videla som ho, bol biely a krásny.“ Ten sa jej zjavuje čoraz častejšie.

„Celý deň sa modlili pod orechom alebo spievali náboženské piesne pri harmóniu a večer šli do kostola.“ „Už sedemnásť rokov, odkedy sa narodila Martuška, sedia tri ženy pod orechom na drevenej hnijúcej lavičke, modlia sa a čakajú na koniec sveta.

Novela je ovplyvnená magickým realizmom, opradená tajomstvom a osudom. O tom sú Tri ženy pod orechom. Martušku chcú vydať za inžiniera. Orech spília a Martuška je bohviekde: „Na lavičke pod holými stromami sedel Večný Žid. Dve ženy si sadli k nemu  a začali čakať na koniec sveta.“
 
Môj názor: Magický realizmus na slovenský spôsob. Krátke, výstižné, tajomné...
Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/citatelsky-dennik/4431-tri-zeny-pod-orechom-pankovcin/